Boeing, devasa boyutlara sahip üst seviye uydular üretiyor ve her bir uydunun maliyeti 150 milyon dolar gibi uçuk rakamlara sahip. Şirket, bu maliyeti düşürmek üzere önemli bir hamle yapma hazırlığında.

Boeing’in yeni yolcu uçağı: 787-10 Dreamliner

Boeing uydu maliyetini 3 boyutlu baskı ile düşürecek

Ünlü havacılık şirketi Boeing, uyduların maliyetini düşürmek amacıyla 3 boyutlu basılmış modüler parçalar kullanma planları yapıyor. Bu yeni üretim hamlesi sayesinde, yüksek maliyetli ve uzun süren özel elle birleştirme sürecini sona erdirmek isteniyor.

Küçük ve daha düşük maliyetli uydular üreten şirketler de modüler bileşenler kullanıyorlar ve bu sayede hem maliyeti düşük tutup hem de oldukça fazla uydu üretebiliyorlar. Boeing’in şimdiye kadar benimsediği modeldeyse yıllık uydu üretim hızı yetersiz kalıyor.

Airbus ve OneWeb gibi şirketlerin otomatik bir montaj hattı kurmanın tam ortasında olduğu ve yılda yüzlerce uydu üretme kapasitesine sahip olacakları ifade ediliyor. Her bir uydunun maliyetinin ise 500 bin dolar civarında olacağı söyleniyor. Bu anlamda Boeing’in rekabet için yeni bir üretim stratejisine geçmesi oldukça mantıklı.

17-02/22/boeing-uydu-02.jpg

Boeing’in en büyük amacının, 11 günde tam bir 737 tipi uçağı bitirebildikleri gibi uzay araçlarını da bitirmek olduğu belirtiliyor. Şirket, Los Angeles’taki tesisinde 3 boyutlu baskıyı ve yeni üretim süreçlerini uygulamaya sokmaya başlamış durumda. Şirket, bu süreçleri belirlediği ticari projelerine de dahil etmek için çalışıyor.

3 boyutlu baskı ile üretilen uyduların problemiyse 7-8 yıl çalışabilmeleri. Elle birleştirilen uydular ise bu rakamı ikiye katlayarak 15 yıl hizmet verebiliyorlar. Öte yandan Boeing’in müşterilerinin bunu sorun etmediği ve güncellenmiş teknolojilerle daha sık uydu fırlatmaya olumlu baktıkları belirtiliyor. Düşük maliyetli modüler uydular tam olarak bu isteneni verebilme kapasitesine sahip.

:: 3 boyutlu baskı ile üretilen uydular hakkında ne düşünüyorsunuz?