Dünya rezervinin büyük bir kısmı ülkemizde olan bor madeniyle tepkimeye girerek kullanılabilecek bir yakıt üretildi.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretm Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mükerrem Şahin başkanlığındaki ekip, ana hatlarında bor ve hidrojen olan bir yakıt üretmeyi başardılar. Şahin ve ekibi tarafından üretilen bu yakıt benzinli ve dizel araçlarda da doğrudan katkı olarak kullanılabilecek.

Karbon emisyonlarını azaltan bir yapıya sahip olan yeni yakıt, yanarken yeşil renkte alev saçması dolayısıyla “green gas” ismiyle lanse ediliyor.

15-07/14/bor-yakiti.jpg

Doğrudan Yakıt Olarak Kullanılabilecek!

Yrd. Doç. Dr. Mükerrem Şahin, yaptığı açıklamada geliştirilen yerli ürünün başlangıçta benzinli ve dizel araçlar için katkı olarak kullanılabileceğini belirtirken, ileride bu ürünün direkt yakıt olarak tek başına kullanılabileceğinin de altını çizdi.

:: Yerli işletim sistemi Pisu Linux incelemesini okumak için tıklayın!

Şahin’in açıklamalarına göre roket yakıtı olarak da kullanılabilen “Green Gas” gelecekte Türkiye‘nin savunma sanayindeki gücünü de arttıracak. Şahin, “Yüksek enerjili yakıtlar, normal hava, kara ve savunma araçlarında kullanıldığında havada kalma süresini arttırır. Aynı yakıtla daha uzun yol almak önemli bir avantaj sağlar. Bu teknolojinin bu yönüyle savunma sanayinde de karşılık bulacağını bekliyoruz. Yüzde 2, yüzde 3 oranında katkı ile insansız hava araçlarının yüzde 20 oranında havada kalma süresini artırdığı tespit edildi.” dedi.

Şahin ve ekibinin bu buluşu ülkemiz için bir dönüm noktası olabilir. Bakalım borla çalışan otomobil hayalleri sonunda gerçek olacak mı? Bekleyip göreceğiz.

:: Bu proje hakkındaki görüşleriniz neler?