Anayasa Mahkemesi 15 Kasım 2017‘de çok konuşulacak bir iptal kararına imza atmıştı. Danıştay 13′üncü Dairesi’nden yapılan itiraz sonucu, Anayasa Mahkemesi’ne gelen ve 7 Şubat 2018′de Resmi Gazete‘de yayınlanan 5651 Sayılı Kanun‘la, BTK başkanına verilen müstehcenlik suçu oluşturan yayınlara re’sen (kimseye bağlı olmaksızın) erişimin engellenmesi yetkisi iptal edilmişti.

Opera VPN özelliğini Android tarayıcısına entegre etti!

Opera VPN özelliğini Android tarayıcısına entegre etti!

VPN'ler özellikle internet trafiğinizi korumanın en iyi yollarından birisi. Opera, Android tarayıcısının Beta sürümünde ücretsiz VPN özelliğini test ettiğini duyurdu. Opera VPN özelliğini nasıl kullanabilirsiniz?

Resmi Gazete‘de yayınlanan bu karar sonrasında, sosyal medya üzerinde birçok iddia ortaya atıldı. Konuşulanlar arasında en çok dikkat çekeniyse,  BTK artık uygunsuz siteler için erişim engelli uygulamayacak iddiası oldu. Peki, alınan bu karar ne anlama geliyor?

Uygunsuz siteler artık BTK tarafından engellenemeyecek iddiası!

Haberin hemen başında da belirtiğimiz gibi, BTK başkanına verilen re’sen erişimin engellenmesi yetkisi Danıştay 13’üncü  Dairesi’nden yapılan itiraz sonucu iptal edilmişti.

AYM tarafından da 7 Şubat 2018′de Resmi Gazete‘de yayınlanan kararname ile birlikte söz konusu bu durum doğrulanmıştı. Daha sonrasında, Anayasa’nın 153.’üncü maddesinin 3’üncü fıkrasına atıfla iptal kararının, oy birliliği ile 1 yıl ertelenerek 7 Şubat 2019‘da yürürlüğe gireceği duyurulmuştu.

7 Şubat 2019 tarihinden itibaren BTK başkanı re’sen yani, kimseye bağlı olmaksızın uygunsuz siteler için erişim engeli uygulamayacak.

BTK / Uygunsuz siteler

Ekşi Sözlük başta olmak üzere birçok kişi söz konusu bu durum sonrasında, BTK’nın uygunsuz siteler için erişim engeli uygulamayacak iddiasını ortaya attı.

Ancak, alınan kararı detaylandıracak olursak ortaya atılan iddiaların asılsız olduğunu da görmekteyiz.

İptal kararına göre, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu başkanı artık kimseye bağlı olmaksızın erişim engeli uygulayamayacak. Kısacası, BTK erişim engeli kararını artık tek başına veremeyecek.

Peki, erişim engeli olan sitelere ne olacak?

Ortaya atılan bir diğer iddiaya göre, BTK başkanından alınan re’sen erişim engeli yetkisi sonrasında, erişim engeli uygulanan tüm sitelerin yeniden erişime açılacağı da ön görülüyor.

Ancak yapmış olduğumuz denemeler sonrasında, daha önceden alınan kararlarla erişime kapatılan sitelerin halen açılmamış olduğunu da gözlemekteyiz.

Peki, siz bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu konu ile ilgili düşüncelerinizi hemen aşağıda yer alan yorum kısmından aktarabilirsiniz.