Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürlüğü’nün 2018 yılında hayata geçirdiği “Mobil Elektronik Haberleşme Hizmetleri Azami Ücret Tarifesi”nin yeni dönem fiyatları belli oldu. BTK tarafından yapılan açıklamaya göre; mobil haberleşme hizmetlerinin serbest, adil ve sürdürülebilir bir rekabet ortamında sunulması ve tüketicilerin haklarının korunmasına katkı sağlamak amacıyla hazırlanan mevzuat Turkcell ve Vodafone’u kapsıyor.
Yurt içi mobil şebekeyle sabit ve mobil hatlara yapılan aramalardan yurt dışı aramalara, hat devir ücretine ve isim değişikliğine kadar tüm işlemler için ‘tavan fiyat’ belirlendi. Mevzuattan yasal olarak sorumlu olan operatörler, belirlenen fiyatların üzerine çıkamayacak.
Türkiye’deki mobil abone sayısı belli oldu: İşte pazar verileri
Mobil şebeke işletmecileri, yeni tarifeleri BTK’ya önceden bildirecek
2021/DK-ETD/285 No’lu Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu kararı kapsamında, yurt içi arama ücreti mobilden mobile ve mobilden sabit hatlara maksimum dakika başı 87,53 Kuruş olacak şekilde belirlendi. Yurt dışını arayacak olan vatandaşlara ise dakikada 8,70 TL üst limit tarifesi üzerinden fiyatlandırma yapılması kararlaştırıldı. Yeni tarifeler 1 Ekim 2021 tarihinde yürürlüğe girdi.
BTK kararına göre isim/unvan değişikliği için 11,33 TL işlem üst limiti belirlenirken, hat devir ücretinin ise 16,58 TL olduğu açıklandı. Numara değişikliği yapmak isteyen kullanıcılara ise mobil şebeke işletmecilerinin en fazla 37,82 TL fiyatlandırma yapması zorunlu kılındı. Garanti kapsamındaki SIM kartını değiştirmek isteyenlerden ücret alınmamasına karar verildi.
Kayıp, çalıntı, kullanıcı hatası nedeniyle yapılacak SIM kart değişikliği için 37,82 TL azami tarife belirlendi. Açma/kapama ücreti 38,58 TL olurken; yurt içi SMS servisi mesaj başına 62,91 Kuruş, yurt dışı SMS servisi de mesaj başına 1,54 TL üzerinden fiyatlandırılacak. Posta ile iletilen ayrıntılı fatura ücretinin de sayfa başına 1,15 TL olması kararlaştırıldı. Bilinmeyen numaralar servis ücreti de 2,46 TL oldu.
Tarifelere KDV ve ÖİV dahil
BTK tarafından yapılan açıklamaya göre; belirtilen tarifelere yüzde 18 Katma Değer Vergisi ve yüzde 10 Özel İletişim Vergisi dahil edildi. KDV ve ÖİV oranlarında yapılacak değişikliklerin de tarifelere yansıtılacağının altı çizildi.
Mobil Elektronik Haberleşme Hizmetleri Azami Ücret Tarifesi yalnızca Turkcell ve Vodafone için geçerli olacak. Türk Telekom bünyesindeki TT Mobil İletişim Hizmetleri muaf tutulacak. Bunun nedeni ise, Türk Telekom’un Danıştay’a açtığı yürütmeyi durdurma davasının lehine sonuçlanması. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun 2020’de verdiği karar gereğince söz konusu tarifeler şirketi kapsamıyor.
Gidip herhangi bir operatörde devir ücreti sorun bakalım 16-17 lira mı ? BTK tavan fiyat diyorsun sallamıyorlar bile kurumu.