Dijital fotoğrafçılık her ne kadar gelişmiş olsa da, halen fotoğraf makinelerinden cep telefonlarına kadar bulanık fotoğraf sorunundan kurtulabilmiş değiliz.
Bazen kameranın azizliğine, bazen de dalgınlığımıza kurban gidiyor ve netleştirme yapmayı unutabiliyoruz. İşte bilim insanları yapay zeka desteği ile bu soruna çözüm bulmuşa benziyor.
Yapay zeka desteği ile bulanık fotoğraf netleştirme mümkün olacak
Fotoğraf çekmek bundan 20 sene öncesine göre aşırı derecede kolaylaştı ve başka bir seviyeye geldi. Artık filmlerle ve sonucunu göremediğimiz fotoğraflarla uğraşmıyoruz. Ancak, o günlerden bu günlere taşınan bulanık fotoğraf netleştirme sorunu hala devam ediyor.
Yapay zeka sayesinde, neredeyse piksel piksel olan fotoğraflarınız, HD kalitesinde bir çözünürlüğe kavuşuyor. ABD Duke Üniversitesi bilim insanları tarafından geliştirilen yapay zeka, bulanık fotoğrafı işliyor ve anlamlı bir yüz şekli ortaya çıkana kadar çözümleme yapıyor.
Sistem önceden üretilmiş yapay zeka fotoğraf ağı olan GANs üzerinden benzer fotoğrafları tarayarak gerçeğe en yakın olan modeli ortaya çıkarıyor.
Bilim insanları bu araştırmayla, 64 kata kadar bozulmuş ve bulanıklaşmış fotoğrafların, tam gerçekçi bir şekilde yapay zeka tarafından yeniden oluşturulabildiğini açıkladı.
Bildiğiniz gibi yapay zeka tarafından, internette yer alan insan fotoğraflarının karışımı olan, var olmayan insan fotoğrafları yaratan ağlar bulunuyor. İşte bu geliştirilen yapay zeka aslında sırtını, bu geniş ağa dayandırıyor.
Detaylara bakıldığında ise gerçekten fotoğrafların, yapay zeka dokunuşu sonrası tamamen düzelmiş ve HD kalitesine gelmiş olması, önemli bir gelişme. Gelecek yıllarda bu teknolojinin akıllı telefonlara gelip gelmeyeceğini ise beraber göreceğiz.
Yapay zeka desteği ile bulanık fotoğraf netleştirme sizce dijital fotoğrafçılık için nasıl kapılar açar? Yorumlarınızı bekliyoruz.
Mars a araç gönderen teknoloji yapıldı, bu mu yapılmayacak. Bize gıdım gıdım veriliyor; galaksileri, kara delikleri görüntülüyorlar. Biz 4 kameralı telefon çıktı diye, takla atıyoruz.
Soldaki resmin uydurma olduğu ortada
fakat bunun için çok çok çok yüksek işlem gücü gerekiyor ve on binlerce resim. tüm bunları işleyecek enerji vs.. şu an için son kullanıcıya çok uzak
Remini diye bir uygulama var zaten bu işlemi yapıyor.ben telefonumda kullanıyorum