Cisco tarafından hazırlanan Küresel Bulut Endeksi’ne göre, 2015’e kadar küresel veri merkezi trafiğinin 4.8 Zettabayta çıkacağı ve küresel bulut trafiğinin tüm veri merkezi trafiğinin üçte birini aşacağı tahmin ediliyor.

2014 itibariyle veri merkezlerindeki bilişim trafiğinin yüzde 50’sinden fazlasının bulut tabanlı olacağı belirtilen rapora göre, küresel bulut bilişim trafiğinin 12 kat büyümesi ve 2010’da 130 eksabayt olan yıllık trafiğin, yüzde 66’lık yıllık bileşik büyüme oranıyla (YBBO) 2015’te yılda 1.6 zettabayta ulaşması bekleniyor.

Bir Zettabayt bir seksilyon bayta ya da bir trilyon gigabayta eşit; dolayısıyla 1.6 zettabayt şunlara eşit:

  • 22 trilyon saatlik müzik yayını.
  • İnternette webcam ile 5 trilyon saatlik konferans görüşmesi.
  • 1.6 trilyon saatlik çevrimiçi yüksek tanımlı (HD) video yayını.

Bulutun en büyük bileşeni olduğu küresel veri merkezi trafiğinin 2015’e kadar dört kat artacağı ve yılda toplam 4.8 zettabayta ulaşacağını tahmin ediliyor. Hali hazırda toplam veri merkezi trafiğinin yüzde 11’ini oluşturduğu tahmin edilen bulut trafiğinin, 2015’te yüzde 33’e kadar artacağı öngörülüyor. Bulut, geleceğin bilgi teknolojileri (BT) ile video ve içeriği için kritik bir unsur haline geliyor.

{pagebreak::2}

Küresel veri merkezi trafiğinde 2015’e kadar dört katı artış

  • 2010’da yıllık 1.1 zettabayt olan veri merkezi trafiğinin dört kattan fazla artarak 2015’te yıllık 4.8 zettabayta ulaşacağı ve yüzde 34’lük yıllık bileşik büyüme oranı sergileyeceği tahmin ediliyor.
  • Daha fazla sanallaştırma ve ölçek ekonomilerinin gelişmesi, buluta geçişi sağlayacak başlıca etkenler olacak.

İş yükü değişimi

  • 2010’da iş yükünün yüzde 21’i bulutta işlem görürken yüzde 79’u geleneksel veri merkezleri üzerinden gerçekleşiyordu.
  • 2014, iş yükü değişiminde ağırlığın ilk olarak buluta doğru kaydığı yıl olacak; toplam iş yükünün yüzde 51’i bulut ortamında, yüzde 49’u ise geleneksel BT alanında gerçekleşecek.
  • 2010-2015 arasında toplam veri merkezi iş yükü büyümesi 2.7 katına çıkacak; ancak 2010-2015 arasında bulut iş yükü yedi kattan fazla büyüyecek.
  • Çalışmaya dahil edilen tüm bölgeler (Asya Pasifik, Orta Doğu ve Afrika, Batı Avrupa, Orta ve Doğu Avrupa, Latin Amerika ve Kuzey Amerika) sosyal ağlar ve web konferansları gibi temel bulut bilişim uygulamalarına hazır durumda.
  • Yüksek tanımlı video yayını ve görüntülü sohbet gibi orta derecedeki bulut bilişim uygulamaları konusunda Asya Pasifik, Batı Avrupa, Orta ve Doğu Avrupa ile Kuzey Amerika bölgelerinin bu hizmetleri desteklemeye yetecek ortalama ağ becerilerine sahip olduğu tespit edildi.
    Bölgelerden hiçbiri, yüksek tanımlı video konferans ve çok kullanıcılı ileri düzey oyunlar gibi gelişmiş bulut uygulamalarını desteklemeye uygun görülmedi, ancak her bölgeden Güney Kore ve Japonya gibi belirli ülkeler halihazırda bu kapasiteye sahip.

:: Bulut bilişim hizmetlerini kullanıyor musunuz?