Büyük dava: Güncelleme almayan telefon dönemi son mu buluyor?

24

Amerika Birleşik Devletleri’nde dijital ve tüketici hakları savunucuları, cihaz üreticilerinin yazılım kullanarak kullanılmaz hale getirdiği ürünler konusunda harekete geçilmesi için ABD Federal Ticaret Komisyonu’na (FTC) çağrıda bulundu.

Kullanılmaz hale gelen ürünler için büyük süreç başladı

Aktivistler, üreticilerin, kullanıcıların satın aldığı cihazları yazılım güncellemeleriyle kullanılamaz hale getirmesi ya da ürün satın alındıktan sonra sürpriz ücretler eklemesi gibi uygulamalara son verilmesini talep ediyor. Bu dava sonucunda, telefonların bir süre sonra güncellenmemesi durumu tarihe karışabilir.

Bu talep, aktivistlerin FTC’ye ilettiği sekiz sayfalık bir mektupla gündeme taşındı. Mektupta, Google ve Levi’s ortaklığıyla üretilen, Android cihazları özel bir uygulama aracılığıyla kontrol edebilen sensörlü bir kot ceketten bahsediliyor. Ancak, bu ceket 2023’te uygulamanın durdurulmasıyla birlikte işlevselliğini kaybetti.

Aynı şekilde, Spotify tarafından üretilen “Car Thing” adlı otomotiv bilgi-eğlence cihazı da, piyasaya sürülmesinden iki yıl sonra işlevsiz hale geldi ve kullanıcılarına herhangi bir iade seçeneği sunulmadı.

Tüketici hakları savunucuları arasında Consumer Reports, Electronic Frontier Foundation, iFixit gibi teknoloji onarım şirketleri ve Software Freedom Conservancy gibi kuruluşlar yer alıyor. Çevre grupları ve bilgisayar tamir atölyeleri de bu mektuba imza attı.

Asrın dolandırıcılığı: Yapay zeka ile Spotify ve Apple Music’i soydu!

Mektupta, cihaz üreticilerinin yazılım kullanarak ürün işlevlerini kısıtlamasının önüne geçilmesi için FTC’den net bir kılavuz oluşturulması talep ediliyor. Bu uygulama, aktivistler tarafından yazılım bağımlılığı olarak tanımlandı.

Özetle bu süreç tüketiciler lehine sonuçlanırsa, yazılım güncellemesi almadığı için kullanılmaz hale gelen telefonlar, kullanıcılardan ekstra ücret talep edilen süpriz abonelik modelleri gibi durumlar artık tarihe karışabilir. Bakalım süreç nasıl ilerleyecek.

24 YORUMLAR

  1. Bir cihaz üretilip satılıyorlarsa ana yazılım unsurları kullanım ömrü boyunca güncellenmeli. Bu üreticilerin işine gelmediği için yapmak istemiyorlar.

  2. Ekran kartı, işlemci de aynı durumda, üstelik çok daha uzun zamandır. Diyelim ki 3080 kartın var, oyun çıkıyor min. gereksinim 4080 istiyor, halbuki her alanda çok çok daha iyi bir oyunu 3080 kartın ile ultra ayarlarda oynadın.

    • iyi de bunun konuyla ne ilgisi var ki? minimum gereksinimler nasıl yazılıyor sanıyorsun? geliştiriciler gidip de “minimum 4080 yazalım da 3080’i olanlar 15 fps alsın, gidip 4080 almak zorunda kalsınlar biz de nvidia ortaklığıyla parayı kıralım” falan demiyorlar. oyunu yapanlar mümkün olduğunca optimize yapmaya çalışıyorlar ki her bilgisayarda düzgün çalışabilsin, kendilerinin müşterisi de çok olsun, yani fazla para kazanabilsin bu şirket. yapılan oyunu deniyorlar birkaç sistemde. bakıyorlar 4080 ile düzgün oynanabiliyorsa önerilene 4080 yazıyorlar. tabi öncesinde bir hedefleri oluyor. sahne başına 100k tris, 120 draw call sayısı gibi. büyük şirketler bu işe daha çok zaman ayırabiliyor. fazla bütçesi ve vakti olmayanlar için ise yapacak bir şey yok. mecbur ortaya o 4080 gerektiren oyunlar çıkmak zorunda. olay bundan ibaret. nvidia demiyor şu oyunu oynamak için 4080 almak zorundasın diye. oyun yapımcılarının emeğine kalmış her şey. saygılar.

      • Satılmayan üst model kartla nasıl fazla para kazanacak o şirket, kim satın alıp oynayacak o oyunu? Bütçesi olmayanlar diyorsun, herkes alıyor mu o kartları sanıyorsun, aç bak Sony 700 dolara konsol satmaya kalktığında herkes nasıl tepki vermiş. Senin yazdığına göre developer, yayıncı oyuncuyu düşünmüyor, oh yeni kart çıktı nasıl olsa oynatır basalım geçelim diyor, optimizasyonu düzgün oyun çıkmıyor. Bu benim yazdığımdan daha korkunç bir senaryo. Dikkat edersen her yıl aynısı çıkan fifaları katmadım bile.

  3. Bu yıl 2024 yılı içerisinde bir Kore markası akıllı telefon aldım Fakat telefon 2020 yılının telefonu sıfır aldım kutusuyla bir hafta sonra bir güncelleme geldi telefonun fotoğraf gece ayarları falan daha iyi oldu Ondan sonra ard arda her ay güncellemeler gelmeye başladı bir şey dikkat ettim 3 güncelleme olduktan sonra telefonun kendi internet browser kullanıyordum takılmalar başladı geri gitmelerde takılmalar başladı (Android cihaz) daha gelen güvenlik Güncellemeleri olsun Başka yazılım güncellemeler olsun telefon başladı sanki 4 yıllık telefon gibi ağır çalışmaya ekranı geri giderken kapanıp anlık göz kırpıp sönmeye sonra internete girdim Herkes bu güncellemelerden şikayetçi herkes hard reset atın diyor güncellemeden sonra hard reset attım Telefon fabrika ayarlarına döndü bayağı iyi hale geldi Artık yeni Güncellemeleri ve eski uygulama yüklemelerini yaptırmıyorum Şu halde telefondan memnunum şunu anladım sıfır telefon aldığınızda ilk güncellemeyi yapılmalı bence( çünkü ilk güncelleme de telefonun eksiklerini tamamlıyor) Ondan sonraki hiçbir güncellemeyi telefon istediği kadar uyarı versin yapmıyorum.

    • 2019 yılında üretilen Huawei P30’u HarmonyOS ile kullanıyorum. Yaklaşık 6 ay önce güncelleme almıştı, yavaşlama vs. gibi hiçbir sorun yaşamadım.

    • Sevgili Powertown bence senin cihazına rat denilen remote access tool atılmış. Güncelleme ile ilgisi yok. Uzaktan telefonuna ulaşıp her adımını takip ediyor olabilirler. Şayet yabancı bir ağa bağlanmadıysan evindeki internet ağına sızmış bile olabilirler. Maalesef aramızda böyle alçak tipler mevcut. Cihazın ısınıyor ve veri kullanımı tuhaf şekilde arttıysa %99 cihazında zararlı yazılım olabilir. Güvenlik ayarlarını ve geliştirici seçeneklerinin açık olup olmadığını kontrol et.Benim başıma geldiği için biliyorum. Mail adresi yazarsan detaylı bilgi verebilirim.

  4. Haberin başlığı yanlış bir kere yazılım güncellemesi yapılması konusu doğrudur ama bütün donanımların belli kullanım ömrü var aslında başlık “yeni cihazlar artık kısa sürede çöp olmayacak” tarzı bir şey olmalıydı

  5. Benim cihazımın güncelleme desteği sona ermişti Popüler bir custom rom olan Lineageos kurdum. Her ayın ilk haftasında yeni güncelleme alıyordu.

  6. Telefon üreticileri bunu kabul eder mi ? Etmez!!! Telefonlar her yönüyle gelişirken neden bataryaları bu ölçüde gelistirilmiyor, çünkü işlerine böyle geliyor. Mesela. Android için işler daha da kötü. Mesela Poco X3 Pro kullanan ben Orjinal batarya değişimi için Orjinal batarya bulamıyorum. Nereye gitsem sallama bilgiler. Yok neymiş üretilmeyen telefonun orjinal bataryası da üretilemez yok A kalite batarya yok saçma sapan 2.5 TL fiyatlandirmalar vs.

  7. bir cihazin ileri surumlerinin bazi uygulamalari acmasini engellemesinden nefret ediyorum. istedigim surumu kullanirim. guncellemek zorunda birakilmaktan ve hundan dolayi da cihazin yavaslamasindan usandim

  8. Şayomi Redmi 9 T kullanıcısıyım.. Telefonumu TURKCELL DİGİTAL üzerinden yaklaşık 3 sene önce almıştım.. 3 yıl boyunca cihazım 2 yada 3 kez kritik güvenlik güncelleştirmesi aldı ve daha sonrasında yazılım desteği kesildi.. Kısacası avuç dolusu para veriyorsunuz ama cihazınızın alacağı güvenlik güncellemeleri bir süre sonra desteğini kesiyor üretici firma.. Bununla ilgili bence bir dava açılması gerekir.. Artık herşeyin digital ortamda yürütüldüğü bir çağda yaşıyoruz ama bunun risklerinin de farkında degiliz.. :(((

  9. İnşallah bu haber doğrudur ve haber sonucunda Xiaomiler Güncelleme Almayan telefonları güncelleme alır İnşallah Yoksa Xiaomi Çöp

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version