Çin’in en büyük elektrikli araç üreticisi BYD ‘nin, Türkiye ‘de 1 milyar dolarlık yatırım yaparak bir fabrika açma planı, dünya basınında geniş yankı uyandırdı. Bu büyük yatırım hamlesi, Avrupa ve ABD’de Çinli elektrikli araç üreticilerine uygulanan vergi baskılarıyla paralel olarak dikkat çekti.
Dünya basını, BYD ’nin Türkiye ‘deki fabrika yatırımını konuşuyor
BYD, Türkiye ‘de yıllık 150.000 araç üretim kapasitesine sahip bir fabrika kurma planlarını açıklamıştı biliyorsunuz ki. Yeni tesisin 2026 yılı sonuna kadar üretime başlaması ve yaklaşık 5.000 kişiye istihdam sağlaması bekleniyor. Bu büyük yatırım, İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BYD CEO’su Wang Chuanfu’nun katılımıyla düzenlenen bir etkinlikte duyurulmuştu.
BBC gibi büyük haber ajansları da bu yatırımı haberleştirdiler zira Çinli elektrikli araç üreticileri, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’nde artan vergilerle karşı karşıya. Geçen hafta, AB motor endüstrisini korumak amacıyla Çin’den ithal edilen elektrikli araçlara ek vergi getirdi. Bu karar, BYD’ye Çin’den AB’ye ihraç edilen araçlar için %17,4 oranında ek tarife uygulanmasına yol açtı.
Türkiye’nin stratejik konumu
Türkiye, AB Gümrük Birliği’nin bir parçası olduğundan, ülkede üretilen araçlar AB’ye ihraç edildiğinde bu ek tarifelerden muaf tutulabiliyor. Hükümetimiz, Çin’den ithal edilen araçlara %40 ek tarife uygulayarak yerel otomobil üreticilerini desteklemek için de adımlar atmış durumda. Bu stratejik konum, BYD ‘nin Türkiye ‘yi bir fabrika / üretim merkezi olarak seçmesinde önemli bir etken olarak öne çıkıyor.
BYD’nin küresel genişleme stratejisi
BYD, son dönemde üretim tesislerini Çin dışında hızla genişletiyor. Geçtiğimiz yılın sonunda şirket AB üyesi Macaristan’da bir üretim tesisi kuracağını duyurdu. Bu, firmanın Avrupa’daki ilk binek otomobil fabrikası olacak ve binlerce iş yaratması bekleniyor. Ayrıca geçtiğimiz Perşembe günü BYD, Güneydoğu Asya’daki ilk fabrikasını Tayland’da açtı. Bu tesisin yıllık 150.000 araç kapasitesine sahip olması ve 10.000 kişiye istihdam sağlaması öngörülüyor.
ABD-Japonya ortaklığı ile yeni nesil yarı iletken teknolojilerinde dev adım: US-JOINT konsorsiyumu
US-JOINT konsorsiyumu, ABD ve Japonya’nın önde gelen firmalarıyla yarı iletken teknolojilerinde çığır açmayı hedefliyor.BYD’nin ABD’li yatırımcı Warren Buffett tarafından desteklenmesi, firmanın küresel çapta büyümesine katkıda bulunan önemli bir faktör. Şirket, Meksika’da da bir üretim tesisi kurmayı planladığını açıkladı.
Velhasıl BYD ’nin Türkiye ’de 1 milyar dolarlık yatırımla bir fabrika açma kararı, dünya basınında büyük yankı uyandırarak Türkiye’nin küresel yarı iletken ve elektrikli araç üretiminde önemli bir oyuncu olma yolunda ilerlediğini gösteriyor.
Yorumlarda düşüncelerinizi belirtirken aşağıdan konuyla ilgili videomuzu da izleyebilirsiniz.
Türkiye’ye yatırım yapan markalardan utan Volkswagen tez zamanda batarsın inşAllah