Daha önce C ile az çok uğraştıysanız C#’ın söz dizimine çabuk alışacaksınız. Nesneye yönelik programcılık kavramları hakkında bilgi edindiyseniz, başka bir deyişle C++ üzerinde biraz çalıştıysanız C#’ı öğrenmek sizin için daha kolay olacaktır. Benzer şekilde daha önce JAVA hakkında bilgi edinmiş olanların C#’ı öğrenmeleri kolay olmaktadır.
Esas Amaç…
Birileri bu dersleri iki cümle ile anlatın derlerse söyleyeceklerim şunlardır: Bu dersler programlama dilleri nasıl öğrenilir sorusuna cevap verme uğraşısıdır diyebilirim. Bu derslerin sonunda C#, VB.NET vs. hakkında temel bilgilere sahip olacak ve bu derslerde sözü edilmeyen .NET sınıflarını kolayca öğrenebileceğinizi biliyor olacaksınız, C# veya Delphi programcısı olma yolunda en zor engeli aşmış olacaksınız. Başka bir anlatımla bu dersleri sonuna kadar izleyen kişilerde programlama dili öğrenme korkusu olmayacaktır.
Her ne kadar bu başlıkta C# ile program yazmak için gereken araçları bir bir sayıp anlatacak olsam bile mutlaka gerekli olan öğrenme isteğidir. C#’ı öğrenmek sizin için önem arz ediyorsa ister bu dersleri izlemiş olun ister izlememiş, bir şekilde C#’ı öğrenirsiniz. Zaten kısa sürede C#’ı öğrenmeleri zorunluluk olanlar 2. veya 3. dersi beklemeden gidip kitap alacaklar veya bir eğitime katılacaklardır. Buradaki hedefimiz, programcılık ağırlıklı olmayan bir sitenin üyelerine donanım ve yazılımla ilgili yazıların yanında onların programcılık öğrenmelerine vesile olmaktır.
Orada burada Memik YANIK ve kitapları aleyhine konuşan, yazan birilerini görürseniz (ki görmeniz yüksek bir ihtimaldir) onlara hemen inanmayın derim. Öncelikle bu sayfalarda yazılanları okuyun derim. Bu arada kişisel sitemde bilgisayar kitapları hakkında yazdıklarıma göz atmanızı öneririm (www.memikyanik.com/kitaplar/kitaplarim.htm).
C# İçin Gerekenler
C# programlama dili ile ilgili bu dersleri izleyebilmek için başlangıçta bilgisayarınızda .NET Framework’ün kurulu olması yeterlidir. Çünkü .NET Framework ile birlikte C#, Visual Basic for .NET ve C++ derleyicileri zaten geliyor. Maddeler halinde yazmak gerekirse C# ile program yazmak için size:
• .NET Framework,
• Not Defteri,
gereklidir. Buna göre Not Defteri ile C# programınızı yazıp CS uzantısı ile kaydedersiniz. Sonra DOS penceresine geçip .NET Framework ile gelen C# derleyicisi (CSC.EXE) sayesinde derleme yapıp EXE dosyayı hazırlarsınız. Hiç meraklanmayın bu işlemin ayrıntılarını ileriki sayfalarda anlatacağım. Hemen eklemek gerekirse; .NET Framework’ü Microsoft ücretsiz dağıtmaktadır ve Vista ile birlikte gelmektedir. Bu nedenle Vista kullanıyorsanız Microsoft’un sitesinden indirmeniz gerekmez.
Kullandığınız bilgisayarda Windows XP kuruluysa .NET Framework’ü Microsoft’un sitesinden indirip kurabilirsiniz. Birkaç yıl önce .NET Framework 1.1 vardı. Sonra 2005 yılının başında .NET Framework 2.0 hazırlanıp dağıtıldı. Yakın bir zamanda ise .NET Framework’ün 3.0/3.5 sürümleri piyasaya verildi. Microsoft önceleri .NET Framework 2.0’a bazı sınıfları ve yardımcı araçları ekleyip buna 3.0 dedi. Sonrasında ise .NET Framework 3.5 hazırlandı. Bu dersler boyunca anlatılanları izleyip küçük örnekleri deneyebilmeniz için size .NET Framework 2.0’ı öneriyorum.
Ya Visual Studio?
Bu derslerin sizin için verimli olması için daha sonra sözü edilecek Visual Studio 2005’i edinip bilgisayarınıza kurmanız veya C# için hazırlanmış ve ücretsiz Express Edition’ı Microsoft’un sitesinden indirip kurmanız gerekir. Express sürümü edinmek daha kolay olduğu için Express sürüme ağırlık vereceğim. Tabii bilgisayarlarına Visual Studio 2005’i kurmuş olanları da gözeteceğim. Bu dersleri izlerken Visual Studio’nun 2003 veya yakın bir zamanda piyasaya verilecek 2008 sürümü de kullanılabilir. Bu derslerde size C#’în temel özelliklerini anlatmayı hedeflediğim için Visual Studio ile ilgili ayrıntılardan söz etmeyeceğim.
Bu paragrafı yukarıda .NET Framework’ün sürümlerimden söz edilen paragraf ile birlikte okuyanların bir kısmı bu Visual Studio’da ne oluyor diye sorabilirler. Hemen açıklayayım. Gerçekte C# veya .NET Framework uyumlu herhangi bir programlama dili ile program yazmak için .NET Framework ve Not Defteri gibi bir editör programı yeterli olmaktadır.
Ne ki çok sayıda dosyadan meydana gelebilen C# uygulamalarını Not Defteri gibi kısıtlı özelliklere sahip bir editörle yazmak imkansız olmasa bile çok zahmetlidir. Bu nedenle konu .NET Framework uyumlu programlama dilleri olduğunda Microsoft ancak bu dillerde program yazma ve derleme işlemini kolaylaştıran Visual Studio’yu satarak para kazabilmektedir. İleri ki konularda derleyici nedir, IDE nedir gibi sorular sizin için bilinmez olmayacaktır.
Express Edition Nedir ki?
Visual Studio program yazmayı kolaylaştırdığı gibi yüksek fiyatla satılan bir program geliştirme aracıdır, bir IDE’dir. Microsoft firması korsan kullanımı azaltmak, C# veya .NET uyumlu dilleri henüz öğrenenleri düşünerek Express Edition adı verilen kısıtlı özelliklere sahip IDE’ler hazırlayıp dağıtmaya başladı.
Visual Studio ile C#, Visual Basic, C++ veya ASP.NET uygulamaları geliştirmek mümkün iken Express Edition’lar dile özeldir. .NET uyumlu hangi programlama dili kullanılacaksa o dil için hazırlanmış Express Edition adı verilen IDE’yi yani program geliştirme aracını Microsoft’un sitesinden indirip kurmak gerekir. Hemen eklemek gerekir ki C# için hazırlanmış olan Express Edition bir programlama dili olmayıp C# projelerini kolayca hazırlayabilmeniz için Microsoft tarafından hazırlanıp ücretsiz olarak dağıtılın bir IDE, bir yardımcı programdır.
Kısaca anlatmak gerekirse Visual C# Express Edition, Visual Studio’yu edinemeyip ancak programlarını Not Defteri ile hazırlamak istemeyenler için uygundur. Bana sorarsanız C#’ı öğrenirken başlangıçta Express Edition yeterli olacaktır. Visual Studio’yu edinme imkanınız varsa Express Edition’a kayıtsız kalabilirsiniz.
Yazan: Memik Yanık
SDN – http://shiftdelete.net
Hadi bismillah hocam. Elinize sağlık makale için
çok teşekkürler bu derslerin devamıunı sabırsızlıkla bekliyorum C# öğrenmek gibi bir amacım vardı zaten siz de buna vesile olduğunuz için bence çok güzel bir proje..
Sayın Memik Bey,
Daha önce prosedürel programlamayla (C) uğraşmış biri olarak, nesneye yönelik programlamaya geçişim zor olur mu acaba? C# öğrenmeyi sabırsızlıkla bekliyorum:) Tekrardan teşekkürler diliyorum.
prosedürel programlama geçmişi olanların biraz zorluk çektikleri doğrudur. Örneğin geçen günlerde bir forumda üyenin birisi “…şu işlemi …’de şöyle yapıyorduk C# ile nasıl yaparız?” diye soruyordu. Çünkü insanların beyin yapısı yeni alışkanlıklar kazanmak gerektiği zaman eskiyi sürekli hatırlatır. Ötesi; Nesneye Yönelik Programcılıkla ilgili çok sayıda yeni kavram var. Asıl zorluk bu kavramları ve işlevlerini benimsekte. Bu derslerde nesneye yönelik programcılığı her şeyi ile anlatma iddiasında olmasam bile 4. veya 5. derse gelinğinde kaygılarınız iyiden iyiye azacaktır. Memik Yanık
Sayın Yanık,
Değerli makalelerinizin devamını bekliyoruz. C++ C# birbirine benzer diller umarım C++ konusunda da yardımcı olmanız dileğiyle.
Çok güzel hocam dersleri sabırsızlıkla bekliyorum. Ellerinize sağlık bence bir çokkişi öğrene bilir.
Ben programlamayı hep öğrenmek istemişimdir fakat nerden başlayacağımı bilmiyorum.Hiçbir program dilini bilmiyorum.Herhangi bir kitap almak zorundamıyım yoksa yukarıdaki söylenen programları kurup dersleri takip edersem program dillerini öğrenebilirmiyim?
hadi hayırlısı başladımdı zaten ama sizle birlikte bi yeniden başlayalım hayırlısı bakalım diğer dersleri bekliyoruz 🙂
c++ iştahla bekliyorumm. hadi bakalım bir de sizden okuyalım.
allah razı olsun ne diyelim 13 yaşıyoruz teşekkürlenda c öğreniyoruz
inşallah bu dersler düzenli olarak devam eder çünkü takip edip burdan bi altyapı oluşturmak istiyorum c# için kolay gelsin
Verdiginiz bilgiler icin tesekkur ederim. Nereden baslayacagını bilmeyenler icin cok güzel bilgiler bunlar sadece bunlarla kalmayıp arastırmacı yönumuzu ortaya cıkarırsak ileride buyuk isler basarılabiliniecegini dusunuorum herkesi kolay gelsin basarılar.
sayın hocam html dersleride verebilir misiniz????
teşekkür ederim hocam cok guzel anlatmışsınız
derslerin devamı yok mu?
çok güzel bir giriş olmuş. Derslerin devamı yok mu?
.NET Framework için iki seçenek gösteriyor. Hangisini indirmeliyim? Developer pack mi? Yoksa diğeri mi?
gençay yıldız – a dan z ye c# ücretsiz youtube videoları var 400 video olduguna bakmayın çok hızlı gidiyor. anlamadım diye bir durum söz konusu bile olamaz