Bir otomobilde en fazla kullanan malzemelerden birini sorsak, ne yanıt verirsiniz? Hiç kuşkusuz listenizde cam yer alıyor. Günümüzde üretilen otomobillerde ortalama 5 metrekare cam kullanılıyor. Geçen 30 yılda cam miktarının artırıldığı otomobillerde, bu potansiyel doğru kullanılıyor mu? Buna hayır yanıtını veren Continental, otomobil camları ile ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Continental akıllı cam teknolojisi ile 5 metrekarelik camlar daha verimli kullanılacak. Bu teknoloji ile cam filmi uygulaması da tarih olabilir.
HarmonyOS’un kullanılacağı ilk otomobil
Modüler bir işletim sistemi olduğu için otomobil için de uygun olan HarmonyOS bir otomobil markası tarafından kullanılacak. HarmonyOS otomobil dünyasına da giriş yapıyor...Akıllı cam teknolojisi ile cam filmi uygulaması tarihe karışabilir
İç aynadan 3D hız ölçere kadar birçok ileti teknoloji dijital olarak birbirine bağlı kullanılıyor. Araçların camları da bu teknolojilere destek olabilecekken, her türlü dijital ekipmandan yoksun kalıyor. Continental bu potansiyelden yararlanmak için harekete geçti. Akıllı Cam Kontrol çözümünü geliştiren şirket, daha fazla güvenlik, konfor ve enerji verimliliği hedefliyor.
Yeni film teknolojileri sayesinde panoramik açılır cam tavanlar, her zamankinden daha etkin bir şekilde kumanda edilerek karartılabiliyor, ön camın bölümleri güneş alçaldığında hafif renklenebiliyor ve B sütunlarının arkasındaki pencereler, arka koltuklarda daha fazla mahremiyet sağlamak için karartılabiliyor.
Aynı zamanda ısıtma kablolaranı ihtiyaç duymayan camlar otomatik olarak ısıtılabiliyor. Hatta ekran yüzeyi olarak da kullanılabiliyor.
Akıllı Cam Kontrolü, cama entegre edilmiş özel filmler kullanıyor ve elektrik kontrol sinyallerini kullanarak yarı saydamlık derecelerini de değiştirebiliyor.
Continental şu sıralar tüm araçların camları için uygun ve cam kontrol potansiyelini önemli ölçüde artıran LC (sıvı kristal) isimli teknolojisi üzerinde çalışıyor. Bu teknoloji sayesinde sıvı kristaller özel bir süspansiyonda küçük boya parçacıkları ile karışıyor ve iki cam panel arasında ince bir filme entegre ediliyor. Düşük bir AC voltajının etkisiyle, sıvı kristaller ve boya parçacıkları pencereleri karartmak ya da aydınlatmak için düzenleniyor.
Söz konusu teknolojinin hem daha fazla mahremiyet hem de daha az karbon emisyon salınımı sunduğunu söyleyebiliriz. LC tabanlı teknoloji sayesinde pencerenin şeffaflığı ve donukluğu milisaniye içinde ayarlanabiliyor. Ayrıca her cam için ayrı ayrı kumanda edilerek karartılabiliyor.
Akıllı Cam Kontrolü sayesinde uyarlamalı kamera sistemlerinin etkinliği de artırılabilir. Uyarlanabilir kamera sistemleri, geniş bir yelpazedeki otonom sürüş işlevleri için hayati öneme sahip bileşenlerdir ve iç aynaya yakın konumlandırılmışlarsa güneş alçaldığında işlevleri bozulabilir.
Neredeyse 10 yıllık bir teknoloji. Mercedes magic skywindow diye bir aratın isterseniz
Hocam Türkiye’de cam filmi değil de Bütün arabalarda kırılmaz camın standart olması lazım mermi geçirmez
çok daha mantıklı bir çözüm bence
Zaten çok ucuz ya arabalar birde akıllı cam geldimi daha da ucuzlar
Böyle bir cam teknolojisi güzel. Araba camlardaki buğulanmayı önleyen şeffaf elektrik direnci içeren cam teknolojisi bile uygulamaya konulmadı. Onun için bu teknolojilerden 10 sene sonra faydalanabileceğimizi tahmin ediyorum.
Heç bisi anlamadim
Güzel bir teknolojiymiş beğendim
Böyle farklı fikirlere hayranım 🙂
b787 tipi uçaklarındaki camlar elektriki olarak kararıyor zaten. böyle bir teknoloji hali hazırda var.
20 yıl sonra piyasada yapan yerler olur. Biraz bekleyin yani.
Sistem güzel tek sıkıntı ücret
Sistem çok basit ben bunu 30 yıl önce çocukken düşünmüştüm polarize filtre olarak, hala yapılmamış olması enteresan
Benim arabam yok ki
B797-9 Dreamliner a bakınız
Boing 787-9 Dreamlinear bu teknolojiyi kullanmış çokta kullanışlı
Onada niye kararıyor bu diyip ceza yazarlar sevinemiyorum…
Süper
Süper
Fabrika çıkışlı pahalı araçlara ceza kesemiyorlar, gariban güneşten yanmayayım cam filmi yapınca cezayı kez öyle Çakalsınızki adamına göre muamele
Haklısın kardeş
cam kırıldığında ne olacak!
Fırat Oto Film varken ne teknolojisi bu 😊
Demekki bu camlar istege bagli karartilabiliyor diye ceza keserler bu sefer duz mantik fabrika cikisi alacaksin camlari karnini kasiya kasiya gececeksin kontrollerden 🥰
Cok guzel
Farklı bir teknolojiymiş 🙂
Bazı gökdelenlerde ve uçak camlarımda zaten var. Camı elektrik kontrolü ile perde gibi karartıyorlar.
Cam filmi gerçekten lazım olan bir uygulama
Hepsi fasa fiso
Bu yıllar önce türkiyede bir mucit tarafından yapılmıştı çok iyi hatırlıyorum vidyosu bile vardır belki
Ceza keserler mi .? Yok ya he keserler mi .yok ya he..
He he
Ekran koruyucu diye cam filmi çekilebilir ben buldum