Kartuş ve yazılım desteği son kullanıcılar için geliştirilen yazıcıların en önemli sorunları arasında yer alıyor. Canon, bazı yazıcı modellerinde biten kartuş değiştirilene kadar faks ve belge tarama foksiyonlarını devre dışı bıraktığı için dava edildi.
Birçok marka kendi yedek parça ve kartuşlarının kullanılması için yazıcılarında yazılımsal ve donanımsal önlemlere başvuruyor. Orijinal kartuş kullanımı için baskı uygulayan Canon, bir kullanıcının şikayeti üzerine soruşturma geçirecek.
Canon, kartuşu biten yazıcılarında belge taramayı engelliyor
İlk olarak Bleeping Computer tarafından keşfedilen durum, yargıya taşındı. Tarama ve faks işlemlerini kısıtlamanın herhangi bir teknik nedeninin olmadığını belirden Bleeping Computer, yazıcı üreticilerinin bu tarz davranışlardan kaçınması gerektiğinin altını çizdi.
Konu ile ilgili açıklama metni yayınlayan Bleeping Computer, “Canon, belgeleri tarama veya faks işlemi için mürekkebin gerekli bir bileşen olduğu konusunda tüketicileri uyarmıyor. Tüketiciler, bu sebepten dolayı mürekkep satın aldıkları için gereksiz masraf ile karşı karşıya kalmaktadır. All in One (Hepsi Bir Arada) yazıcılar ile ilgili yanıltıcı beyanlarda bulunan Canon’un reklamları gerçeği yansıtmamaktadır.” ifadelerine yer verdi.
Dava sürecinin başlatılmasıyla birlikte Canon müşteri hizmetlerinin kartuşu biten yazıcı sahiplerine verdiği cevap ortaya çıktı. Kartuş değiştirilene kadar faks ve belge tarama işlemlerinin durdurulmasını savunan müşteri hizmetleri temsilcisi, “Bu önlemler mürekkepsiz yazdırma girişiminde bulunduğunuzda yazıcının zarar görmesini önlemek için uygulanmaktadır. Yazıcı, yazdırma işlemi sırasında belirli bileşenleri soğutmak için mürekkebi kullanmaktadır. Mürekkep olmadığında yazıcı parçaları hasar görebilir.” yanıtını verdi.
Canon’a 5 milyon dolarlık dava açan David Leacraft, şirketin reklamlarının yanıltıcı olduğunun altını çizdi. 16 maddelik gerekçeli dilekçede, “Hepsi Bir Arada Yazıcı satın alanlar, Canon’un yanlış beyanları ve ihmalleri nedeniyle zarar görmüştür. Davacı, maddi zararlara ek olarak, Canon’un yanıltıcı reklam ve pazarlama kampanyasını derhal durdurmasını ve tüketicileri yanıltıcı reklam kullanımı konusunda bilgilendirmek için düzeltici bir kampanya başlatmasını gerektiren ihtiyati tedbir talep etmektedir.” ifadeleri yer alıyor.
Bazı analistler Canon’un dava süresince herhangi bir ceza almayacağını belirtiyor. ABD ve Avrupa ülkelerindeki düzenleyici kurumlar, şirketlerin kullanıcılara uyguladığı baskılara ne yazık ki yaptırımda bulunmuyor.
Siz yazıcı üreticilerinin tutumları hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlarda belirtebilirsiniz.
Hp candır, her türlü çalışmaya devam eder…
HP ve Canon başta, yazıcı üreticilerinin bu tutumunu dolandırıcı, sahtekar ya da gaspçıdan farklı görmüyorum.