Dijital SLR pazarı genişledikçe üreticiler birçok farklı kulvarda birbirleriyle yarışmaya devam ediyorlar.

Özellikle şu sıralarda oldukça popüler olan giriş seviyesi DSLR makineler, yetenekleriyle büyüklerini aratmazken fiyat açısından da eskiden çok ünlü olan SLR benzeri fotoğraf makinelerine olan gereksinimi ortadan kaldırmış bulunuyorlar.

Geleceğin Fotoğraf Makinesi

Elbette bu bahsettiğimiz iki ürün gamı çok farklı ama “almışken SLR alayım” diyenlerin sayısı ezici durumda.


Canon EOS 1100D, SDN farkıyla inceleme altında.

Canon 1100D test merkezimize en son ulaşan DSLR fotoğraf makinesi olarak henüz ülkemizde piyasaya çıkmamış bir ürün. Kendinden önceki, yine giriş seviyesi olan 1000D modelinin güncellemesi olarak karşımıza çıkıyor.

{pagebreak::Kontroller ve Kullanım}
Kontroller ve Kullanım

1000D’nin üzerinden geçen iki seneye yakın zamanda bu süre zarfında çıkan DSLR makinelerdeki tuş ve genel yapıya uyum sağlayan 1100D kontrol ve kullanım açısından rahat bir makine.


Kullanımı oldukça kolay ve rahat.

Fotoğraf Makinesi Aksesuarları

Üst seviye makineler kadar çok tuşa sahip olmasa da çekim sırasında ihtiyacınız olabilecek her türlü ayar elinizin altında. Aynı şekilde, canlı izleme (live view) tuşu da her an basmak isteyebileceğiniz düşünülerek gayet iyi konumlandırılmış durumda.


Canon EOS 1100D 12,2 megapiksellik fotoğraflar üreten CMOS algılayıcıya sahip.

Sadece tek elle kullanırken sağ taraftaki her tuşa erişmek o kadar kolay olmasa da yerleşimler gayet makul. Flaşı açan tuş (eğer otomatikte değilse buna ihtiyacınız var) deklanşörün hemen arkasına yerleştirilmiş.

Kullanımı çok da kolay sayılmaz. Yine de genel olarak tuş yerleşimi ve kontrol kolaylığı iyi seviyede.

{pagebreak::Fotoğraf özelliği}
Fotoğraf özelliği

Canon EOS 1100D 12,2 megapiksellik fotoğraflar üreten CMOS algılayıcıya sahip. Makine 35 mm tam çerçeve ürünlere nazaran x1,6 görüntü alanı kırpmasına sahip.

Canon’dan Yetenekli Kompakt

Bu algılayıcı 100 ila 6400 ISO hızı aralığında görüntü üretebiliyor. Elbette duyarlılık yükseldikçe görüntüde kumlanma çok açık belli oluyor ama 1600 ISO seviyesinde çekilen fotoğraflar gayet kullanılabilir nitelikte.


ISO100 ile çekilen bir resim.

Bu makineyle 2 k/s hızında ham (RAW) 3 k/s hızında ise JPEG fotoğraf çekebiliyorsunuz.

Çekim sırasında kullanabileceğiniz gürültü azaltma, renk tonları, çekim kalitesi gibi ayarlara Türkçenin de desteklendiği menü içinden, ISO, pozlama telafisi, netleme alanı gibi sürekli kullanmanız gerekecek ayalara ise fotoğraf makinesinin üzerindeki tuşlardan doğrudan erişebiliyorsunuz.

{pagebreak::Fotoğraf özelliği 2}
Fotoğraf özelliği 2

Canlı izleme özelliği sayesinde illa bakaç üzerinden pozlamanıza gerek kalmıyor. İstediğiniz açıdan, ekranı görebildiğiniz sürece, fotoğraf çekebiliyorsunuz.

Elbette bir üst seviye 550D gibi modellerle arasındaki en önemli fark burada ortaya çıkıyor: LCD ekran oldukça geniş fakat büyüklerinden daha az çözünürlüğe sahip.

102 Yıllık Lens Taktılar!

Bu makineyle birlikte sarsıntı engelleme özelliğine (IS) sahip 18-55 mm lens geliyor. Bu lens size hem kısa hem de orta mesafede çekim kolaylığı sağlarken ışıksız ortamlarda deneyebileceğiniz flaşsız çekimlerde imdadınıza yetişiyor.


ISO1600 ile çekilen bir resim.

Kendine has bir pil kullanan Canon EOS 1100D standart SD ve SDHC bellek kartlarına kayıt yapabiliyor. Pil CIPA standartlarında 440 poz çekmeye izin veriyor.

Bellek kartını ise her türlü dizüstü bilgisayarda okutabilmek güzel ve örneğin CompactFlash kullananların sahip olamayacağı bir avantaj.

{pagebreak::Video özelliği}
Video özelliği

1280X720 piksellik videolar isteğe göre ~30 veya 25 k/s hızlarda çekilebiliyor. Üretici 17 dakikalık süre ve 4 GB’lık dosya büyüklüğü sınırı belirtmiş.

Dosya biçimi bir H264 video ve PCM ses biçimiyle MOV. 1100D üzerinde ses kaydı seçeneği olarak harici giriş bulunmuyor, sesi üzerindeki mikrofon yardımıyla kaydediyor.

 #video_5#

Bu fotoğraf makinesiyle 720p çözünürlüğünde videolar çekebiliyorsunuz.

Dijital SLR fotoğraf makineleriyle video çekerken en büyük sıkıntı otomatik netleme; özellikle de ses kaydı için haricen bir sistem kullanılamıyorsa.

Video Dünyasında DSLR Teknolojisi Yaygınlaşıyor

Canon bu modelde çekim sırasında deklanşör yardımıyla da otomatik netleme imkanı sunuyor ama lensin netleme motoru yerleşik mikrofon için çok gürültülü olduğu için pek kullanılabilir değil.

{pagebreak::Sonuç}
Sonuç

Henüz piyasaya çıkmamış olan Canon EOS 1100D fotoğraf çekmeye yeni başlayacak kullanıcılar için biçilmiş kaftan.

El altında bulunan gerekli denetim tuşları ve gözden uzağa saklanmış ara sıra kullanılacak denetimler sayesinde kafaları fazla karıştırmadan kullanılabilir bir fotoğraf makinesi profili oluşturuyor.


EOS 1100D, farklı renk seçenekleri ve fiyat/performans oranı ile sizi cezbedebilir.

Eğer ilerisi için kendinize bir lens seti dizip şimdilik gövdeye çok para harcamadan Canon dünyasına girmek niyetindeyseniz EOS 1100D fiyatı, teknik özellikleri ve kullanım rahatlığıyla önde gelen tercihlerden birisi.

Ayrıca farklı renk seçeneklerinin de olması (kahverengi, kırmızı ve siyah) sizi cezbedebilir.

{pagebreak::Teknik özellikler}

Canon EOS 1100D
Fotoğraf makinesi

Çözünürlük: 12,2 MP
Optik zoom: Lense göre, Canon EF/S lenslerle uyumlu (18-55 mm (~29-88 mm eşdeğer) kit lensle geliyor)
Ekran: 2,7 inç LCD, 230.000 piksel
En geniş görüntü boyutu: 4272 x 2848
Boyutlar: 13 x 10 x 7,8 cm
Ağırlık: 495 gr (sadece gövde)
Video modu: 720p

:: Canon’un yeni D-SLR makinesini beğendiniz mi?

Berkin Bozdoğan