Cep telefonları ve akıllı telefonların insan sağlığı üzerindeki etkileri için bilim insanları hep farklı şeyler söylüyorlar. Milyar Dolarların döndüğü bir sektörü baltalamamak adına, pek çok bilim insanının yanlı demeçler vermesi de oldukça doğal.
Yüksek SAR değerlerine sahip telefonların, uzun kullanımlarda beyin tümörüne sebep oldukları bilinen fakat pek emsali olmayan bir gerçekti. Ama İtalya’da sonuçlanan bir dava bizi telefonlardan biraz daha uzaklaştıracak gibi.
60 yaşındaki İnnocenzo Marcolini 12 yıldır mesleği yüzünden günde 6 saat müşterileriyle cep telefonu görüşmesi yapmak zorunda kalıyordu. Bu kadar yoğun konuşma trafiği ile geçen bir hayattan sonra yüzü kısmi felç olan ve beyninde tümör oluşan Marcolini, cep telefonunun tümör riskini artırdığı görüşünü destekleyen çeşitli üniversitelerden profesörlerin raporlarıyla beraber kendisine malul aylığı bağlanması için cep telefonu üreticisine dava açtı.
Kendisine malul aylığı bağlanmasını isteyen Marcolini, açtığı davayı kazandı. Mahkeme, beyin tümörüne cep telefonunun yol açmış olabileceğine hükmetti. Böylece telefonlar için belkide en ciddi karar onaylanmış oldu. Bu defa şirket kararı Roma’da temyiz mahkemesine taşıdı.
Temyiz Mahkemesi, beyin tümörü ile cep telefonu arasında bir bağlantı olabileceğine kanaat getirdi, Marcolini’ye yüzde 80 malul aylığı bağlanması gerektiğine hükmetti.
Marcolini, hukuk savaşını para için vermediğini, asıl cep telefonunun beyinde yol açtığı hasarlara dikkat çekmeyi amaçladığını söylüyor.
EN ÇOK RADYASYON YAYAN TELEFONLAR
Daha önce akıllı telefonlardaki SAR değerlerini ve radyasyon bilgilerini buradaki içeriğimizde sizlerle detaylı bir şekilde aktardık. Bazı akıllı telefon incelemelerimizde SAR değerlerinden de bahsediyoruz. Lütfen SAR değerlerine dikkat edin ve yüksek SAR yayılımı yapan telefonları tercih etmeyin. Telefonları akşam yastığınızın altına çalışır şekilde koymayın ve telefonla konuşmalarınızı kulaklıkla yapmaya özen gösterin.
:: Cep telefonlarını kullanırken dikkat ediyor musunuz?
O kadar yoğun kullananlar kulaklık kullansın. Şuan en düşük sar değerleri samsung galaxy telefonlarda.
doğru
iphone kullananlar dikkat işte sar değerleri
http://www.s21.com/sar.htm
İbretlik
Para için yapmamışmış. Sen 12 yıl boyunca telefonla günde bilmem kaç saat konuş sonra git dava aç. Oldu canım…
eski nokiam var kafam rahat
çağ teknoloji çağı tolga bey şimdiki veletler pc tamiri yapıyo atalarımız ne demiş; eşşeğe binen kokusuna katlanır 😀 😀
retro ahize kullanın millet görünce enteresan gözlerle bakabilir ama sağlık bu 🙂
Şuan külüstür nokia 1280 ve samsung s3 kullanıyorum. Sar değeri oalrak s3 5-6 kat daha düşük. Nokia ve iphone bu konuda çok kötüler malesef. Samsung ve motorola iyiler.
Hic kulaklik diye bisey duymamis heralde… sucu kendinde arasin birazda yerler beton takilip duserken kolunu vs kirarsin yerleri yumusak yapaydinizda zarar gormeseydim diyemezsiniz… Onlemini almaliydi
Ne acaip bir haber bu.
markasi ne iphone gibi geliyor bana, samsung bu konuda en düsük degerlere sahip nede olsa.
s3 var çok kullanıyorum Ya 🙁
Samsung GT-i9300 Galaxy S III 0.21
Apple iPhone 4S 1.18
ı phonecular bunuda bi bahane bulun ?
Cok konisan kulaklik kullansin. Iphonea camurda atmayin. Iphone telefon degilki. Bilgisayar..
en düşük değerler samsung galaxy serisinde alın bi tane kafa rahat eder yawwww….:)))))))
ben nokia kullaniyorum ama butun nokyalar hep yuksek sar degerlerine sahip zaten bu kullandigim son nokia, gercektende samsunglar sar olayini asmislar
Samsung en düşük degere sahip ne demek ya. Oda 12 değilde 14 yıl sonra hasta yapar. Adam resmen beynini pişirmiş.
Bu iş sadece sar değeri ile bitmiyor.Günde 6 saat kullanıyormuş.Suç onun sayılır.Uzmanlar uyarıyor.2 – 3 saatten fazla telefonu kullanmayın.Kulağınıza dayamayın diye.
Beni de bu Turkcell T10 verem edecek bir gün ama ne zaman bilmiyorum
iPhoneda takıldınız bakıyorum hemen araştırmacı oldunuz dandroidciler
Samsung GT-i9300 Galaxy S III 0.21 çıkmış olması şaşırtıcı özelliğe göre olduğunu düşünürdüm ama değilmiş ve iyiki S3 almışım
Samsung’un telefonlarının SAR değerleri genelde düşük. Zamanında ucuz modellerden kullanmışlığım vardı ve SAR değeri 0.11 idi. Şu anda da Galaxy S2 kullanıyorum ve SAR değeri 0.3 civarında. Diğer akıllı telefonlarda bu seviye genelde 0.7 ile 1.5 arasında.
yorumumu yayınlamayarak hakkındaki görüşlerimi paylaştığını görmek beni çok duygulandırdı SDN 🙂 hadi kib öptm by!
HTC Desire X’in SAR değerlerine ulaştım:
Head:1.590 W/Kg@1g
Body:0.884 W/Kg@1g
yazıyor kendi resmi websitesinde. Bulmak biraz zor oldu ama nihayteinde Hindistan sayfasında buldum. Çok kötü oldu benim için. Alacaktım ama vazgeçtim. Çok yüksek. Head SAR değeri kesinlikle 1 W/kg’ın altında olma şartı var bende. Hatta 0.5 W/kg civarı olursa çok iyi olur. Benzer bir problem Sony Xperia Sola için de var. Head SAR değeri 1.25 W/kg. Çok yüksek değerler benim için…
Abicim, sen sar değerini s3 te 0.21 sanmaya devam et, bu telefonlarda, ekrana düşen sar değeri hesaplanır, s3 büyük olduğu için yanılıyorsun
arkadaşım doğru sar değerlerine nasıl ulaşabılırız?nette yayınlananlar doğru mu mesela samsung s 2 nasıl?