Kara delikti, hack saldırısıydı derken, Large Hadron Collider deneyi sağ salim başlatıldı. Ancak dünya, deneyin sonuçlarına ne ölçüde hazır? Zira CERN‘den gelen açıklamaya göre, LHC operasyona başladığında, yılda 15 milyon gigabayt(15 petabayt) veri üretecek. Yine CERN’deki boş vakti bol olan bazı yetkililerin hesaplamasına göre, bu 21 kilometre yüksekliğinde bir CD koleksiyonuna denk geliyor.

LHC İçin “Bilgisayar Şebekesi”

CERN Bilgi İletişim bölümü, konuya çözümü bilgisayar şebekeleri ile buldu. Sony PlayStation 3‘teki Folding@Home projesini anımsatan fikir, 33 farklı ülkedeki 140 bilim enstitüsünde tam 100.000 işlemcinin LHC sonuçları için birlikte çalışmasını öngörüyor. Dünya genelinde 9.000 fizikçinin LHC sonuçları üzerinde çalışabileceği bu sistem, Worldwide Large Hadron Collider Computing Grid gibi uzun bir isme sahip.

“O kadar masraf ettiler, kaç fakir doyardı oraya harcanan parayla, sonuçta ne bulacaklar ki?” diye halen soranlara bir ipucu: Her yıl elde edilecek 15 milyon gigabayt veri, Super Mario’nun bölüm hileleri değil.

:: LHC deneyi hakkında neler biliyorsunuz?

Bilgi İçin : CERN
Yazan : Erhan Kahraman