Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüsü ile mücadele devam ederken, 4 Nisan’da başlayan Çernobil yangını Türkiye‘nin de aralarında bulunduğu birçok ülkede tedirginliğe neden olmaya başladı. Salgının Türkiye’yi etkileyeceği yönündeki iddialar için açıklama geldi.
Yıllar sonra Çernobil’de bir ilk yaşandı!
Çernobil faciasının ardından tamı tamına 33 yıl geçti. İnsanlık tarihinin en büyük nükleer faciası olarak gösterilen Çernobil'de yıllar sonra önemli bir keşif yapıldı.Çernobil yangını Türkiye için tehdit mi?
İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros oluşan radyoaktif tozun yağmur aracılığıyla Türkiye’yi etkileme tehlikesinin olmadığını açıkladı.
Yangının meydana geldiği bölgede dün, bugün ve önümüzdeki günlerde batılı rüzgarların hakimiyetini sürdüreceğini belirten Toros, meteorolojik modellemeye göre batılı rüzgarların Türkiye’ye gelmediğini vurguladı.
Radyoaktif toz zamanla atmosferde dağılarak etkisini kaybedecek olsa da, Türkiye için hali hazırda bir tehdit oluşturmuyor. Radyoaktif tozun asit yağmuru olmadığını, asit yağmurunun atmosferdeki kükürt ve azot bileşikleriyle oluştuğunu belirten Toros, radyoaktif parçacıklarının havayla beraber hareket ettiğini, yağmurun havadaki parçacıkları yere indirdiğini dile getirdi.
Etkilemez bak ben çay içiyorum yaşı 30un altında olanlar hatırlamaz zamanında bir bakan öyle demişti.