Asya’nın parlayan yıldızı Çin, batarya sektörüne büyük yatırımlar yapıyor. Ne zaman pil üretiminden bahsedilse akıllara gelen ülke, tüm gözleri kendine çevirten bir adım daha attı. Öyle ki kısa süre önce Çinli katı hal pil üreticilerinin bir araya geldiği bir konsorsiyum oluşturdu. İşte detaylar…
Çinli devler bir araya geldi
Çin, China All-Solid-State Battery Collaborative Innovation Platform (Çin Bütün Katı Hal Batarya İşbirlikçi İnovasyon Platformu) (CASIP) adlı konsorsiyum oluşturdu. Büyük ve dünyaca tanınan bazı Çinli firmalar buna katılım gösterdi.
Aktarılan bilgilere göre bu konsorsiyuma otomotiv şirketleri BYD ve Nio bir yana CATL, CALP, Svolt Energy Technology, EVE Energy, Gotion High-tech ve BYD‘nin batarya üreticisi FinDreams Battery katıldı.
Çin’den şarj olayını bitiren nükleer batarya!
Çinli şirket Betavolt, akıllı telefon, dron ve kalp pili gibi teknolojik cihazlar için 50 yıl dayanan nükleer batarya geliştirdi.Bu konsorsiyumun amacı ise 2030 yılına kadar katı hal piller için bir tedarik zinciri oluşturmak. Bununla beraber CASIP, temel araştırma, önemli teknolojiler, katı hal batarya elektrikli araçların ortak geliştirilmesi ve üretilmesi üzerinde de çalışacak.
Açıklamalara göre CASIP konsorsiyumunda Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, Devlet Konseyi Varlık Denetleme ve İdare Komisyonu ve Ulusal Enerji İdaresi’nden devlet üyeleri de yer alacak.
CASIP hedefleri arasında Toyota da var
Çin, bu konsorsiyumla Toyota ile daha fazla rekabet edecek. Aktarılan bilgilere göre Japonyalı şirketin katı hal batarya için 1.300’den fazla patenti varken Çinli şirketlerin aldığı patentlerin sayısı 100’ü geçmiyor. Bu bağlamda Çin’in yeni adımlar atmasıyla birlikte önümüzdeki yıllarda katı hal batarya endüstrisindeki rekabet ciddi seviyede ivme kazanabilir.
Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce Çin’in bu hamlesi, katı hal pil endüstrisini nasıl etkileyecek? Görüşlerinizi aşağıdaki Yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.
toyotoya essek gibi lisans parasi odemeleri gerek avrupada ve amerkida satis yapabilmek icin….
Alakası yok Çin’in üretiminin yüzde sekseni patent hırsızlığı üzerine kurulu. ABD ve vati hiç bir şey yapmıyor/yapamıyor
Rekabet bu işte, bir önde olmak için teknoloji geliştirmek ve standardizasyonu belirkeyecek ürünlerin patentini ilk önce almak, üretmek ve kazanmak sonraki aşama, ilk önce savaşmak ve savaşu kazanmak, bu durumda çin in karşısında rekaber eden ülke kalmıycak, buda çin için iyi değil aslında, rekabet olmazsa teknolojide zamanla geliştirilmemeye başlae ve dünya pazarlarına hakimlik dezavantaj olabilir, yani dünyanın kölesi olmaya doğru gidiyorlar.
He çin bunu yaparken Japonlar da seyredecek öylemi. Bize de bunun laf salatasını yapmak düşecek…
Başkalarını taklit ede ede özgünlüğü kaybetmişler koskoca topluluğun 100 den fazla özgün fikri yok. Boş çar