Çin, havacılıkta çığır açacak bir başarıya imza attı. Çin Bilimler Akademisi’nden bir ekip, Mach 6.56 hızına ulaşan (yaklaşık 8.100 km/s) bir hipersonik uçak prototipini başarıyla test etti. Daha açık olmak gerekirse, günümüzde Pekin ile New York arasındaki bir uçuş yaklaşık 13 saat sürerken, bu teknolojiyle bu mesafe yalnızca 2 saatte kat edilebilir hale gelecek.
Çin, prototip uçağı saatte 8.100 kilometre hıza ulaştı
Ağızları açık bırakan test, aslında 2021 yılında Gobi Çölü’ndeki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi’nde gerçekleştirilmiş ve 20 dakika sürmüştü. Ancak proje hassasiyetinden dolayı detaylar yaklaşık iki yıl boyunca gizli tutuldu. Projenin lideri Cui Kai, tasarımı ilk sunduğu 2013 yılında bilim dünyasında şüpheyle karşılandığını, ancak ekibin azmi sayesinde büyük bir ilerleme kaydedildiğini açıkladı.
Hipersonik uçakların geliştirilmesi kolay bir süreç değil. Cui, halen üzerinde çalışılması gereken ciddi zorluklar olduğunu belirtti. Bu zorluklar arasında itki sistemleri, malzeme teknolojileri ve uçak yapısal tasarımı yer alıyor. Bu projeye Çin Ulusal Doğal Bilimler Vakfı tarafından destek verilse de, ayrılan bütçe miktarı açıklanmadı.
Çin’in, 6. nesil savaş uçağı Beyaz İmparator böyle görünüyor!
Çin’in 6. nesil savaş uçağı konsepti Beyaz İmparator, uzay ve atmosfer arası uçuş gerçekleştirebilcek. İşte detaylar...Daha önce Concorde gibi uçaklarla süpersonik uçuşlar ticari alanda mümkün olmuştu. Ancak hipersonik uçuşlar, hem hız hem de teknoloji açısından yepyeni bir seviyeye geçişi temsil ediyor diyebiliriz. Eğer bu teknoloji ticari uçuşlarda kullanılabilir hale gelirse, dünya çapındaki ulaşım sürelerinde radikal bir düşüş yaşanabilir.
Akademi, projenin sonraki adımları hakkında hiçbir ayrıntı vermedi ve uçağın tam ölçekli bir modelinin yapım aşamasında olup olmadığı ya da tam bir prototipin ilk uçuşunun ne zaman gerçekleşeceğini belirtmedi. Sizce, bu tür bir teknoloji, taşımacılığın geleceğini tamamen değiştirebilir mi? Hipersonik uçuşların günlük yaşama entegrasyonu ne kadar hızlı gerçekleşebilir? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz…
Aslında 1960 larda Mig 25 hızda 4.4 ses katı 42500 metre irtifa savaş uçağı rekorlarını elinde tutuyor. Zamanında bu uçağı daha ileri geliştirilseydi. Aradan 60 yıl geçti şimdi ne F 16 si kalırdı F 35 i nede Eurofighter ı. Daha ilerde olunurdu uçaklarda.
Evet. O olsaydı bu olsaydı Şu olsaydı. Demekki olmadı. Kimse olmayan bişey için yola çıkmaya cesaret etmiyor. Etmesi için arkasında destek gerekiyor. Parasal ve teknolojik. Devlet desteği gibi. Türkiye gibi bir Ülkede destek sağlamda bile bu destek ancak gizli olabilir. Neden ki. Yaşanan gerçeklikle bunun öyle olması gerektiğini ispatlamış. Türkiye in bulunduğu jeopolitik durum kozmolojik etkiler barındırıyor. İnsanlar psikolojik olarak bundan etkileniyor. Herkes ayağını sağlama almaya çalışırken bu tür bir girişim destek görmesi için bu girişimi yapacak insanların ruhsağlığı buna müsait olmalı ki girişime devam edebilecek olgunlukla devam edebilsinler. Yoksa bu mi ki değil.
Bence uçak değil roket ve füzelere yatırım yapılmalı.sonuçta hava sahanızı hss sistemleri ile koruma altına alırsanız problem kalmaz .eğere taaruz için kullanılacaksa yine karadan karaya karadan denize karadan havaya kısa veya uzun menzilli balistik füzelerle bu sorunda halledilir.
Çok doru bir tespit
Yicari Yolcu uçağından bahsediyoruz, bir veya iki kişilik savaş uçağından değil Qardeş
Her ikisi de gerekli
D.Trump neden ortadoguyu ana hedefine almadigini açiklayan haberlerden sadece bir ornektir bu …Dunya degisiyor ve Abd teknolojik ve askeri teknolojilerdeki öncülugunu ve buna bagli ekonomik güç değisimini Büyüyen- gelişen Çin’in gölgesinde bırakmak istemiyor. Savaslar özellikle de dış borcu buyuk ekonomiler için fazladan bir külfettir. Çine yillarca hastalikli toplum olarak bakan batı ülkelerine ibret olsun…Teknolojiyi ele geciren ulkeler her zaman söz sahibi olurlar…
İnsanların anatomisi böyle yüksek hızları kaldırabilir mi? Eğer cevap olumsuz ise ki öyle olduğunu söyleyen bilim insanları bu tip uçakların ticari uçuşlarda kullanmak imkansız olur.
Bu ucak Yolcu taşıyacak ise önce ci kuvvetinin etkileriyle başa çıkmaları gerekiyor
Pekin’ de ikamet et New York’ta çalış ya da tam tersi.
Neden İstanbul pekin değilde pekin nevyork diye yazıyor acaba düşünmediniz. Patlasın ın yönetim kurulu üyeleri Türkiyeyi satın alabilirmiş analarımızla birlikte acaba o deyyus kurıkdölüde bu uçakta aynı hareketleri yapabilirmi merak ettim.
Korkutucu
Yeni dünya düzeni savaş sıtratejisi dogal olaylar yane fogayla hüküm sütmek misali deprem dogal olaylar biyolojik savaşlar kimyallar hükum sürmek Radarlar önceden haber bilgi edinme vuruş gücü bu etkili füzeler dir uzay üstünlüğüdür savas ucagi biraz eskiden kaldi tabi insansiz olursa hala geçerli anca bu hiz ulasim amaclida kullanıla bilinir bu bir bilimdir bulusu zararlı olmaz sadece kulsnim alani değişe bilir
Uluslar arası bir denemede teyit edilmeden bu Uçağın süratine inanmak mümkün değil. Bana göre Çin böyle bir teknolojiyi geliştirme gücüne sahip değil. Bir pilotun üzerine yüklenen G Kuvvetini düşünür isek bırakın pilotun ölmesini daha doğru olur