Konuyu aktaran 21st Century Business Herald sitesi, mevcut kredi kartı modelinin aksine sanal kredi kartlar için “müşteri tanıma ve bilgi koruma konularında detaylı araştırma gerektiriyor” sözlerini kullandı.
Çeşitli kaynaklara göre, merkez bankası tarafından yapılan resmi açıklamada bankanın ödeme sisteminin kararlılığını ve müşterilerin menfaatini korumak adına kartın temininden itibaren çeşitli süreçler yürütüleceği bildirildi.
Düzenleyiciler ayrıca QR kodların da geleneksel terminal bazlı iş modeline göre fazla “rahat” olduğunu ve bu rahatlığın hem müşteri bilgi güvenliğini hem de finansal güvenliği tehlikeye düşüreceğini söylediler.
Merkez bankasının bu açıklamasından en çok etkilenecek olan firmalar ise Çinli internet devi Tencent ve dünyanın en büyük e-ticaret ağı olan Alibaba Group. Alibaba Group’un işlem hacmi, eBay ve Amazon’un toplamından daha fazla.
1 milyon kart!
Geçtiğimiz günlerde Tencent ve Alibaba, kendi mobil cüzdan uygulamalarına gömülü olarak kullanılacak bir sanal kredi kartı çıkaracaklarını duyurdular. Sanal kartların sağlayıcısı, Çinli CITIC Bank olacak.
Alibaba, bir milyon kart sunacağını duyururken Tencent’in bir milyondan da fazla kart sunması bekleniyor. Bu gelişmenin ardından bankanın hisse fiyatları bir günde %10 artış göstermişti.
Ancak merkez bankasından gelen ani engelleme, CITIC Bank ve Tencent’in hisselerinde ani düşmeye neden oldu. Tencent’in hisseleri %5 düşerken, CITIC Bank hızlı bir çıkışın ardından ani bir düşüş yaşayarak %8 değer kaybetti. Alibaba ise halka açık bir şirket olmadığından durumdan etkilenmedi.
:: Sanal kartların kullanımı yasaklanmalı mı?
Ne yanı biz çinden alışveriş ederken sanal kart kullanamayacak mıyız, gerci biiz doğrudan sanal kartı kullanmıyoruz paypal aracı oluyor ama belli olmaz bu çekik gözlerin işi.
Aliexpress’te paypal yok, sanal kart kullanıyorduk, o da yasaklanırsa elveda Ali baba 🙂 elin çinlisine güvenmem o kadar
@1 kardeş sen mektupla gönder parayı paypal aracı oluyormuşmuş
Çinde sanal kart yasaklanmasının bize etkisi yok. Karıştırmayalım.