Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra çift kutuplu dünya da bir açıdan dağılmış oldu. Yaklaşık 24 yıldır pek çok pazarda ABD ve diğer Batılı ülkelerin ürünleri, diğer ülkelerde kullanılıyor. Özellikle teknoloji dünyası bu konunun başını çekiyor.
Tekrar belini doğrultmaya çalışan Rusya, yaşanan casusluk olaylarının artması nedeniyle, Microsoft ve Intel gibi ABD firmaları yerine kendi çözümlerini üretme kararı almıştı. Böylelikle, ABD’ye açık bir arka kapı bıraktığı iddia edilen ABD merkezli markalar yerine kendi Linux tabanlı işletim sistemini ve ARM tabanlı kendi işlemcilerini üretme işlemine geçmişlerdi. Benzer bir adım da, yükselen değer Çin tarafından geliyor.
Windows XP desteğinin bitmesi köprüleri yaktı
İlk aşamada masaüstü sistemlerde, özellikle kurumsal birimlerde Microsoft çözümlerinden kurtulmayı amaçlayan Çin, mobil cihazlarda da çalışabilecek bir işletim sistemi için kolları sıvamış durumda.
İlk halka açık deneme Ocak’ta
Yaklaşık 1 milyar büyüklüğünde bir pazara sahip olan Çin, buradan Batılı ülkelere hem pazar payı yaratmak istemiyor hem de güvenlik açıklarını minimuma indirmek istiyor.
Zaten zamanında Google ile de sorun yaşayan Çin, kendi sosyal ağı Weibo ve kendi arama motoru Baidu’yu geliştirmişti.
2011 yılından bu yana alttan alta başlatılan proje, nihayet elle tutulur bir noktaya geldi. Gelen Gizmodo’nun haberine göre Çin’in yeni işletim sistemi, Ocak ayında halka açık olarak deneme aşamasına geçecek.
Tablet, bilgisayar ve akıllı telefonlarda çalışması beklenen işletim sistemiyle beraber Çin, kapalı devre ve kendi kendine yetebilme konularında da kendini bir ileri seviyeye taşımış olacak.
:: Ülkeler için kendi işletim sistemlerini üretmemek, gerçekten bir tehdit mi?
saçmalıyorlar android alternatifi yapmak ne demek zaten yapmak zorundasın…
Bizimde pardus böyle bir hizmete kullanılabilirdi.
“Çin’in Kendi İşletim Sistemi Hazır!”, başlığın altında “gelecek gibi”. Emin değilsiniz ama başlık çok iddalı, emin değilseniz haber yapmayın.
paralelcilerin isidir…
tübitak’ın çinden feyz alması lazım
Aslýnda bizde bu anlamda alttan alttan Pardus’u hazýrlamýþtýk ancak 2 senedir ileri bir giriþim mevcut olmadý. Bu konuda Devletin kesinlikle ve kesinlikle adým atmasý gerekir.
Pardus 2013 var Pisi Linux var gerçi debian tabanlý olmasý iyi olmamýþ asla Ubuntu ile yarýþamaz
Geliþmiþ ülkeler yapmalý zaten bizim gibi ülkelerin neyine iþletim sistemi yapmak.
Helal olsun çine
Gene devleti kotuleyenler var 2002 beri kim derdi turkiye kendi fuzesini tankini silahini uretecek siz kotulemeye devam edin capulcu ergenleri
Ülke olarak çok gerideyiz ve savaþlarýn teknoloji üzerinden yapýlan bit çaðda teknolojiye destek vermiyoruz kendimizi alýma hapsetmiþiz. Mis gibi pardusumuz varolan ilerleyelim mobil iþletim sistemi geliþtirelim kendi iþlemcimizi yapalým imkan Yok mu var. Niye yapmýyoruz hala?
Tam tersine bizlerde bu þekilde kendi iþletim sistemimizi, bilgisayarýmýzý, akýllý telefonumuzu vs. vs. yapmak için çalýþmalýyýz…
beðenmiyorsanýz kapý orada…
Gerizekâlý olarak kalmayý en baþýndan kabullendikten sonra, geri hep boþ laf kalýyor.
Gerizekâlý olarak kalmayý en baþýndan kabullendikten sonra, geri hep boþ laf kalýyor.
– – – Mesaj Güncellendi – – –
Pardus’umuz da, kendi (yerli) iþlemcimiz de, sabotaja uðradýlar. Geliþtirebilmek veya giriþimi baþlatabilmek yetmiyor. Eserimizi koruyabilmemiz de gerekiyor.
Hayýrlýsý be gülüm
Darýsý bizim baþýmýza.
En mantiklisi. Bizim altyapimiz buyuk oranda yetersiz, ancak cin’in boyle bir konuda onayak olmasi bazi seyleri degistirebilir.
bizimde pardus var ama sadece var orda öylece duruyor
Esa silmiþ mesajý
Yanýt kiþisel deðildi, genel anlamda fikir hakkýndaydý, ama eSa kiþisel algýlanabilir diye düþünmüþ demekki.
teknoloji artık tekelden çıkıyor özellikle linux bu olayı baya hızlandırdı bence artık insanlar kalıplardan çıkmak istiyor
Bende sandım adamlar yeni çekirdek yazmışlar. Merakla habere daldım. Meğersen 500 çeşit linux sisteme yeni bir çeşit daha ekliyorlarmış
Windows gibisi Apple da bile yok neyin kafası
2 gün sonra çöker konu çöp