Çinli Steve Jobs: Xiaomi’nin kurucusu Lei Jun kimdir?

5

“Xiaomi’nin kurucusu kimdir” sorunun kısa cevabı Lei Jun isminde saklı. Ancak bu iş insanı sıradan bir şirket sahibinden çok daha fazlası. Dünyanın en büyük 4 akıllı telefon üreticisinden biri olmayı başaran marka, aslında tüm başarısını perde arkasında duran Jun’a ve kurduğu ekibe borçlu.

Peki ya Xiaomi bu kadar kısa bir süre içerisinde nasıl dünyanın önde gelen markaları arasına girmeyi başardı? Daha da önemlisi bunun mimarı olan Lei Jun içinde bulunduğu şöhrete rağmen niçin göz önünde olmamayı tercih ediyor?

Xiaomi’nin yükselişini anlayabilmek için öncelikle “Lei Jun kimdir?” sorusunun cevabını kapsamlı bir biçimde öğrenmemiz gerek. Aksi takdirde Çin’in gözde akıllı telefon üreticisi hakkında gerçekten bir fikir sahibi olmamız güç.

Nedir bu Xiaomi efsanesi: 10 yılda nasıl dev oldu?

Sıfırdan zirveye yükselen adam

Lei 1969 yılında Çin’in Hubei eyaletindeki Xiantao şehrinde dünyaya geldi. Çocukluk döneminde ailesiyle beraber Wuhan’a yerleşti. 1991 yılında ise Wuhan Üniversitesi’nde Bilgisayar Bilimleri alanında lisans eğitimine başladı. Burada tanıştığı bir kitap Jun’un hayatını kökünden etkileyecekti.

Söz konusu eser Steve Jobs hakkında yazılmış bir biyografi kitabıydı. Bu eserle beraber “Lei Jun kimdir?” sorusu yavaş yavaş şekillenmeye başladı. Geleceğin ünlü girişimcisi o yıllarda Apple’ın kurucusunu kendine rol model etti. En büyük hayali ise bir gün onun kadar iyi bir lider olabilmekti. Jobs’tan aldığı hırsla okuldaki tüm kredilerini iki sene içerisinde vererek erkenden mezun oldu.

Steve Jobs
Apple’ın kurucusu Steve Jobs, Lei Jun’un hayatını değiştirdi.

İlk kurduğu şirketi Amazon’a sattı

Üniversiteyi tamamladıktan sonra Lei Jun’un ilk durağı Çinli yazılım şirketi Kingsoft oldu. Microsoft‘a benzerliğiyle dikkat çeken firmada antivirüs, oyun ve hatta e-ticaret gibi konularda deneyim kazandı. Takvimler 1998’i gösterdiğinde şirketin başına geçti. Burada Başkan ve CEO’luk unvanlarına sahip oldu.

Kingsoft’ta çalışmaya devam ederken Lei ilginç bir girişime imza attı. 2000 yılında Joyo.com adlı online kitap satış platformunu kurdu. Dört yıl içerisinde site olağanüstü bir büyüme kaydetti. 2004’te bu platformu Amazon şirketine 75 milyon dolar karşılığında sattı.

Lei Jun kurduğu online kitabevi platformunu Amazon’a sattı.

Bu yıllarda Xiaomi ismi aklının bir köşesinde yer ediyordu. Kingsoft şirketinde uzun yıllar geçirdikten sonra Jun, sağlık sorunları nedeniyle istifasını gerçekleştirdi. Ancak girişimcilik ruhu asla tükenmedi! Melek yatırımcı olarak UCWeb, YY, UC ve Vancl gibi birçok başarılı start-up projesine destek oldu. Ancak Lei’nin asıl hayali mobil teknoloji alanına girmekti. Nihayet bunun için uygun koşulları sağladı ve senelerdir düşündüğü o fikri hayata geçirmek üzere ilk adımı attı.

2010 yılında Xiaomi’yi kurdu

İşte nihayet “Lei Jun kimdir?” sorusunu tanımlamaya başlayacak o girişim gerçekleşti. Lei hızla yükselen cep telefonu dünyasına girmek için oldukça iştahlıydı. Fakat bunu gerçekleştirmek için bir ekibe ihtiyacı vardı. Tam da bu noktada eski Google çalışanı olan Bin Lin hayatına girdi. İkili aralarına Motorola’dan Zhou Guangping ve Liu De‘yi de aldılar. Kısa süre içerisinde ekibe Kingsoft’tan Li Wanqiang, Wong Kong Kat ve Google’dan Hong Feng de ekibe katıldı. Bu sayede Xiaomi’nin ilk tohumları resmen atıldı.

Çince’de darı ve pirinç gibi anlamlara gelen Xiaomi başlangıç aşamasında büyük yatırımcılarla anlaştı. Temasek Holdings, IDG Capital, Qiming Venture Partners ve Qualcomm gibi şirketler Lei Jun ve ekibinde o ışığı gördü. İlk üç ay içerisinde Android tabanlı MIUI ürün yazılımı piyasaya çıktı.

Altı kişilik kurucusu kadrosu ile Xiaomi 2010’da faaliyete başladı.

Amaç kullanıcı deneyimini olabildiğince basite indirmekti. Fakat yazılım genel itibariyle Apple’ın iOS işletim sistemine benziyordu. Ama Jun’u biraz tanıyanlar bunun bir tesadüf olmadığını zaten biliyorlardı. Zira kendisi halen sıkı bir Steve Jobs hayranıydı.

Xiaomi’nin olağanüstü yükselişi

2011 yılına gelindiğinde Xiaomi Mi 1 ile şirket ilk akıllı telefon modelini üretti. 2013’te Mi 3 piyasaya çıktı. Yine aynı yıl Sony işbirliği ile ilk Smart TV cihazları üretildi. 2014’te ise firma dış pazara açılma kararı aldı. Sırasıyla Singapur, Endonezya, Tayland, Rusya, Türkiye, Brezilya ve Meksika’da satışlar başladı.

Lin Jun tarihin en pahalı alan adı olan Mi.com‘u 3,6 milyon dolar karşılığında satın aldı. Şirket hızla büyümeye devam ederken; neredeyse dünyanın tüm ülkelerinde hizmet vermeye başladı. Akıllı telefon ve televizyon üretiminin yanına yeni ürünler de dahil oldu. Mobil uygulamalar, ev aletleri, çantalar, ayakkabılar ve çok daha fazlasına yatırım yaptılar. Xiaomi’nin popüler alt markaları POCO ve Redmi hayata geçti.

Xiaomi dünyanın en büyük akıllı telefon markalarından biri haline geldi.

Geçen 11 yılın akabinde Xiaomi dünya genelinde 20 bine yakın çalışana sahip oldu. Ürün yelpazesi her geçen gün büyümeye devam ederken; şirket Apple, Samsung ve Huawei‘den sonra en büyük dördüncü akıllı telefon üreticisi konumuna ulaştı. Forbes verilerine göre bu sayede firmanın CEO’su Lei Jun’un serveti tahminen 12,5 milyar dolara ulaştı.

Kişisel yaşantısı ile Lei Jun kimdir?

Xiaomi sayesinde başarısını katlayan Lei Jun çok sayıda önemli unvan elde etti. Bunlardan bir tanesi, mezun olduğu Wuhan Üniversitesi’nde fahri profesör seçilmesiydi. Sınıf arkadaşlarını açık ara geride bırakan girişimci, aynı zamanda Çin’de Ulusal Halk Kongresi delegesi olarak atandı. Kısıtlı bir zaman zarfında kendi alanında ülkesinin önde gelen iş insanlarından biri haline geldi.

Lei Jun kimdir?

Fakat onun hiçbir zaman diğer insanlar gibi bir hobisi olmadı. O yalnızca, idolü Steve Jobs gibi kendini çalışmaya adadı. Evli ve iki çocuk sahibi olan Lei kişisel yaşantısıyla da gündeme gelmekten her zaman kaçtı. Olağanüstü çalışma temposu ve işkolik kişiliği Jun’un geçmişe takılmasına engel oldu. Milyarder iş insanı kariyeri boyunca mücadelelerinden hiç bahsetmedi. Yalnızca “bugün” ile ilgilendi. Böylelikle sadece başarıyla kamuoyunun karşısına çıkmayı tercih etti.

Halen daha “Lei Jun kimdir?” diye düşünüyorsanız o kendi ülkesinde Çin’in Steve Jobs’u olarak anılan ve böyle anılmaktan oldukça memnun olan bir iş insanı. Ona göre şirketin başarısı, kişisel başarılarından her zaman önde geliyor.

5 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version