Dünya çapında teknoloji sektörünün öncü ülkelerinden biri olan Çin, bu doğrultuda küresel ekonomiye de yön veren büyük güçlerin başında geliyor.
Her geçen gün gelişimini devam ettiren Çin; tüm büyüme dinamikleri göz önüne alındığında mevcut süper gücü geçerek en büyük süper güç olabilir mi?
Çin büyümesinin dinamikleri
2014 yılında yüzde 18 civarında olan EdTech fon fiyatları, 2015 yılında yüzde 37 oranına çıkarak, 1.07 milyar dolar seviyesine yükseldi.
Bu veriler, Çin’in yerli ve yabancı menşeili yazılım geliştirme ve diğer teknoloji disiplerinde faaliyet gösteren şirketlere verdiği önemi ortaya koyuyor.
2013-2015 yıllarını kapsayan dönemde ülkede gerçekleştirilen faaliyetleri gösteren raporların, 2016 yılında çok daha üst seviyelerde yer alması bekleniyor.
Fakat, Çin’in şirket bazlı yatırımlarla gerçekleştirdiği ekonomik büyümenin yanı sıra, teknoloji sektörüne yön veren ülkeler arasında yer almasını sağlayan en önemli dinamiklerden biri eğitim olarak gözüküyor.
Çin Hükümeti’nin VC‘ye sağladığı 30 milyar dolarlık fon, eğitim yatırımına verilen değeri oldukça net bir şekilde gösteriyor.
Dünyadaki diğer ülkelerle karşılaştırıldığında, eğitime en fazla harcama yaparak, yatırım seviyesini en yüksekte tutan Çin, diğer ülkelerden farkındalığını bu sayede sağlıyor.
Hızlı hizmete dayalı bir ekonomi sistemine sahip ülke, üretim ekonomisini destekleyen eğitim metodlarına eğitim sisteminde sıklıkla yer veriyor.
Teorik eğitimlerinin yanı sıra, sağlanan fon destekleri beraberindeki olanaklarla, öğrencilere uygulamalı eğitim fırsatı tanıyan Çin, saha çalışmaları alanında da en aktif ülkeler arasında.
Çin’in en büyük kozu: yerli sermaye
Dönem dünya ekonomisine yön veren teknoloji odaklı gerçekleşen projeler, iyi kurulmuş bir arz-talep dengesi içerisinde ülke lehine bir kar marjının meydana gelmesini sağlıyor.
Tükettiğinden fazlasını üreten Çin, dışa bağımlılığı en aza indirgeyen ülkelerden biri olarak betimleniyor.
Huawei, Xiaomi gibi teknoloji şirketlerinin küresel pazarda faaliyet göstermeme tercihlerini oldukça iyi değerlendiren ülke, yerli sermayede benzer şirketlere geniş yer veriyor.
Belirli ülke politikaları çerçevesinde oluşan düzenin bir tehdit unsuru ile karşı karşıya olduğunu tespit eden Çin, yatırım yaptığı öğrenciler sayesinde işleyen Great Firewall güvenlik duvarının da etkisiyle tehlikeleri savuşturuyor.
Salt siber saldırılarla sınırlandırılmaksızın, yabancı sermayeyi tehdit unsuru olarak değerlendiren Çin’in, yerli şirketleri yatırıma teşvik etme çabalarını da göz ardı etmemek gerekir.
Yatırımlar ve üretime dayalı ekonomi eğitimi ne getirecek?
Çin’in yatırımlar, üretime dayalı ekonomi eğitimi ve şirketlere dayalı hizmet aktarımı, ülkenin tüm dinamiklerle işleyen bir düzen meydana getirmesine zemin hazırlıyor.
Çerçevenin dar vizyonuna odaklanmayan Çin, uzun vadeli planlarında geniş vizyonlu projelerin içerisinde aktif olarak rol alma yoluna gidiyor.
Bu sayede dünyanın en büyük ekonomisi ABD ile rekabet içerisinde olan Çin, uzmanlar tahminiyle yakın bir gelecekte “Rüyalar Ülkesi“ni geride bırakacak.
ABD ekonomi modeline karşıt bir duruş niteliğindeki kendi ekonomi sistemini getiren Çin, iş gücü potansiyeli ile mevcut istihdam olanaklarını sınırsız bir şekilde genişletmeyi planlıyor.
Tüketime dayalı bir dünya düzeninde, üretime dayalı sistemi ile Çin’in nasıl bir başarı düzeyine ulaşacağı bilinmez; fakat bu sorunun cevabını görmek için önümüzde uzun zamanlar olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü, en büyük süper güç olma noktasında Çin’in önünde bir engel kalmamış gibi gözüküyor!
Bize halaa üremeyi öğretinn
Çinlilerin gücü adına!!
Adamlar parayı eğitime teknolojiye yatırıyor biz ise inşaata yatırıyoruz gidişat iyi değil.
50 yıla kalmaz Çin her konuda süper güç olur , futbolda bile . Suan altyapıya çok para harcıyorlar. Bi kac yıl sonra Xiaomi , Oppo , Le Eco gibi firmaların da dış dünyaya açılmasına izin verir . İşte o zaman ne Samsung kalır ne Apple ne Sony. Cok uygun fiyata süper cihazlar yapıyorlar. Ülkemizde de boyle başarılar görmek dilegiyle..
Sözde komünist, özde Kapitalist ve liberal ekonomi olmasında gizli…
süper güç olmak için süper nüfus gerekli. mesela azerbaycanla birleşsek iyi bir başlangıç olur belki ?
Çin tarihi incelendiğinde herzaman eğitim ve disipline önem veren bir ülke olduğu görülecektir. imparatorluk yıkılmadan önce Çin güçlü bir imparatorluk idi, komünizmi seçtiği zaman bunuda (açlık çekmesine rağmen) iyi bir şekilde uyguladı, şimdi kapitalizm ile yönetilmeyi seçti ve 35 yıl gibi kısa bir sürede dünyanın en büyük ikinci ekonomisi oldu, gördüğünüz gibi birşeyi kafaya koydumu bunu kesinlikle başarıyor bu adamlar
biz hala saray yapalım
Sözde komünist, özde Kapitalist ve liberal ekonomi olmasında gizli…
Sözde komünist, özde Kapitalist ve liberal ekonomi olmasında gizli…
Sözde Komünist özde Kapitalist ve Liberal ekonomiye sahip olmasında gizli 🙂 Ha… Birde çok iyi hırsızlar. Teknoloji hırsızlığı konusunda ellerine kimse su dökemez.
abd modeli belli ulkelerin olusturdugu sistem tuketim sistemi dediginiz seye kapitalizm ,uretime dayali model cin modeli dis yatirimi dusman olarak goren sistem dediginiz ise sosyalizm denir sayin yazar.
yazıyı okumadım, başlıkta çinin teknolojik gelişim sırrı ne demiş, ne olacak 1 milyar nüfusu var, kendi ülkeleri ve diğer ülkeler bu garibanları karın tokluğuna çalıştırıyorlar. canlarının kıymeti bile yok, öyle zenginliğin, öyle gelişmenin ta…
Keske yaziyi okusaydin ozaman anlardin kendi insanlarinin refahi zenginligi icin bir seyler yapmaya calistiklarini ve basarmaya yakin olduklarini anlattini anlardin boylece pesin konusup on yargini yikmis olurdun
türkiye'de canının kıymetini çok biliyorlar ya sanki görende bişey sanar.
beyni yok, fikri var 🙂
Gücün sahibi yahudiler. İsrail besliyor bunları. 2025'de yeni süper güç çin olucak. İngiltere'de hindistan'ı güçlendiriyor.
Abd yi gecebileceklerini dusunmuyorum belki ekonomi olarak super guc olabilir ama refah ve gelismislikte yanina yanasamaz
Ben bunu ilknokul altıncı sınıfa giderken soyluyordum o zaman 13 yasındaydım simdi otuz hala aynıfıkırdeyım
Bunu farkedip gecen sene cince konusma klavuzu alip ogrenmeye basladim çince ogrenmeye bakin adamlar ilah gibi geliyorlar
mete hanın selamı var "bu kadar çinliyi nereye gömeceğim"
günlük 1 dolara çalışan insanlar sırrı mezarcılıkta saklı bu kadar ölü fiyata adam çalıştırırsan arge ye daha fazla para yatırabilirsin
Cevap Komünizm abi. Adamlar kendimize yetelim derken tüm dünyaya yetti 😀
Adamlar süper güç olma yolunda ilerliyor sen hala bilmem kaç bin sene önce olup olmadığı bile belli olmayan bir olaydan övgüyle bahsediyorsun. İşte bizim sorunumuz bu.
nüfüsü hızla arttırmak için kardeş ülkelerle birleşmek şart
Tebrikler öğreticiliği yüksek bir yazı. SDNde karşılaştığımız bazı karmaşık dilli yazım hatalarıyla dolu yazılara benzemiyor.
Üretim gücü fazla niye fazla adam orada ucuza çalıştırılıyor
İmam hatip liseleri olmadan nasıl bu kadar geliştiler anlayamıyorum!
Yazının bazı bolumlerı yanlın gelecegın super gucu degıl zaten super gucu G20 obamayı takmadılar oyle kı krız cıkaracsk sekılde vıdeolar havada ucustu obama agzını acamadı daha beter olsunlar teknolojı mecburen CIN e kaydı ayda100$ calısıyorlar kole mısalı sıkıysa calusma olursun acından yakın zamanda avrupa ve abd %85-95 arasında cın e muhtac olacak abd3 trılyon $ cın e borcu var ve artıyorda yakında cın abd den toprak alabılır savas yakın gıbı saten soguk savastalar