Çin Hükümeti, geçtiğimiz günlerde bundan sonra Uluslararası Uzay İstasyonu‘nun (ISS) bir parçası olmayacaklarını açıkladı. Kendi istasyonlarını inşa edeceğini belirten Asya ülkesi, vakit kaybetmeden çalışmalara başladı.
29 Nisan’da yeni istasyonun parçasını taşıyan ilk roket Long March 5B, uzaya gönderildi. İstasyonun parçasını başarılı şekilde yörüngeye yerleştiren araç, sonrasında kontrolden çıkarak yörüngede sürüklenmeye başladı.
21 tonluk roket, Dünya’ya düşebilir
Fırlatılmasının ardından 492 saniye boyunca başarılı bir uçuş gerçekleştiren roket, planlandığı üzere belli bir süreden sonra istasyondan ayrıldı. Hemen ardından zararsız biçimde okyanusa düşmesi beklenen araç, kontrolden çıkarak sürüklenmeye başladı. Saatte 27.600 kilometre hızla yörüngede yolculuk eden roketin, her an Dünya’ya çarpa tehlikesi bulunuyor.
Yapılan açıklamaya göre, tam olarak ne zaman ve nereye düşeceği belli olmayan roketin parçaları, geniş bir araziyi tehdit ediyor. Enkazın kuzeyde ABD’nin New York şehri ile İspanya’nın başkenti Madrid, güneyde de Şili’nin güneyi ve Yeni Zelanda’nın Wellington şehri arasında bir alana düşmesi bekleniyor.
Neyse ki risk altında olan bölgelerin büyük bir kısmı okyanus ile kaplı. Ancak uzmanlar parçaların yerleşim yerlerine gelebileceğini ve bu bölgelerde adeta 160 kilometrekareye yayılmış bir uçak kazası etkisi yaratabileceğini söylüyor.
Konuyla ilgili sorumluluk almaktan kaçınan Çin, 2022’nin sonlarında tamamlanması beklenen uzay istasyonunun inşası için çalışmalarını sürdürüyor. Uzaya 11 roket daha gönderecek olan Asya ülkesi, 60 ton ağırlığında Uluslararası Uzayİ stasyonu‘na kıyasla oldukça küçük bir yapı üzerinde çalışıyor.
Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) ‘den ayrılacağını duyurmuştu zaten Rusya. ISS ‘in bakım ve güncelleme çalışmalarının çok pahalı olduğu ve zaten ömrünün sonuna gelindiği bilinen birşey.
Çin’in fırlattığı ve yere düşecek olan roket parçası büyük ihtimalle denize düşecek; belirttiğiniz bölgeler çok büyük bir alan zaten. Uzaya fırlatılan roketler bu şekilde çalışıyor, NASA’nin, Avrupa Uzay Ajansının (ESA), Hindistan Uzay Ajansı (ISRO), İsrail Uzay Ajansı (ISA) attığı roketlerden bu parçalar ayrılıp düşmedi mi aşağıya? Bu bahsettiklerim de son iki yıl içerisinde uzaya araç fırlatan kurumlar, devletler. Çin hükümetinin attığı mı sorun oldu ?
Ulan dünyaya tam zarar bir ırksınız ya yok olun kurtulalım çekik göz kalmasın artık ya
Irkçılık yapma onların olmaması tüm dünya olarak teknolojide geriye gitmemize neden olur Amerika bile yetemez yani tek başına. 🙂