ABD Ticaret Bakanlığı, daha önce Amerikalı firmaların Çinli Huawei ile iş yapmalarını yasaklayıcı kararlar almıştı. Ancak tüm bu yaptırımlara rağmen Qualcomm tarafından üretilen 4G çiplerinin Huawei’ye satılmasına izin verildi. Bu hamlenin Çinli firmalar yasağı için yumuşama olabileceği ifade ediliyor.
Çinli firmalar yasağı Qualcomm’u etkilemiyor
Reuters’in haberine göre Qualcomm, ABD hükümetinden Huawei’ye 4G’ye uygun mobil çip satmak üzere izin aldı. Bu gelişme de hiç kuşkusuz Trump yönetiminin Çinli firmalarla iş yapma yasağında bir delik açmış oldu. Qualcomm cephesinden hangi ürünlerin satışının gerçekleşeceği ile ilgili net bir açıklama gelmese de, Reuters’e yapılan açıklamalar bunun mobil cihazlara yönelik olduğuna işaret ediyor.
2019 yılının Mayıs ayında Beyaz Saray, ABD’li şirketlerinin ulusal güvenlik endişeleri gerekçe gösterilerek Huawei’nin de aralarında bulunduğu Çinli şirketlerle iş yapmasını yasaklayan bir idari emir yayınlamıştı. Bu yılın Mayıs ayındaysa Ticaret Bakanlığı, bütün yarı iletken üreticilerinin, Huawei için yonga yapmak amacıyla ABD ekipmanı veya teknolojisi kullandıklarında ABD’den lisans almalarını zorunlu kılan kısıtlamalar getirmişti. Öyle ki yabancı firmalar dahi Huawei için tasarlanan yongaların satışı için lisans almak durumunda kalmıştı.
Çinli firma ise yaptırımdan dolayı ellerindeki işlemci yongalarının bitmek üzere olduğunu açıklamıştı. Tüm bu yaptırımlara rağmen Huawei, Çin’deki satışları sayesinde Temmuz ayını dünyanın en büyük akıllı telefon satıcısı olarak kapatmayı bilmişti. Ancak geçtiğimiz ay sırasını Güney Koreli Samsung’a kaybetmişti.
Qualcomm’un Çinli firmaya satış lisansı sadece 4G’yi kapsarken, yeni cihazlara dahil edilecek olan 5G çipler için geçerli olup olmayacağı bilinmiyor.
Bütün mesele satış yapmak zaten.