Cisco‘nun sponsorluğuyla gerçekleştirilen 2009 Genişbant Bağlantı Kalitesi Araştırması, ülkemiz ve ülkemizin bulunduğu coğrafya ile ilgili enteresan verileri ortaya çıkardı. İkinci kez yapılan bu denetime katılan 66 ülkenin 62’sinde, geniş bant bağlantı kalitesinin arttığı gözlemlendi.

Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında Türkiye, bağlantı kalitesi ve nüfuz etme oranı bakımından 66 ülke arasında 42. sırada yer alıyor.

Oxfort Üniversitesi ve Oviedo Üniversitesi öğrenci ve görevlileri tarafından yapılan araştırma, son kullanıcının genişbant tercihini ve kullanım alanlarını bir araya getirerek, yeni bir vizyon geliştiriyor. Öyle ki, araştırmanın sonuçlarına baktığımızda, 66 ülkenin ortalamasına göre, geçen yıla göre indirme hızı %49 oranında artarak 4.75 Mbps’ye yükseldi. Ancak asıl şaşırtıcı oran, upload, yani yükleme hızında. Bu noktada %69’luk bir gelişme yaşanarak, 1.3 Mbps gibi rakamlar görülmeye başlandı.

{pagebreak::2}

Upload hızlarındaki artışın oluşmasında kuşkusuz en büyük nedenlerden biri olarak, YouTube gibi video paylaşım siteleri işaret ediliyor. Öyle ki, internet kapasitesinin %55’inden fazlası videolar için kullanılıyor. Yine kapasitenin tek başına %26’sını YouTube adeta işgal ediyor. Dolayısıyla upload miktarlarındaki artış, bir nebze de olsa açıklanmış oluyor.

Cisco Genel Müdürü Kaan Terzioğlu tarafından yapılan açıklamada, video paylaşımları ve internet üzerinden yapılan görüntülü sunumlar, yakın gelecekte tüketicilere yönelik bir hale geleceği dile getirildi. Ancak bu teknolojinin en az 5 Mbps upload hızı gerektirdiğinin de altı çizildi.

2009 Genişbant Kalite Tablosu’na baktığımızda, Güney Kore’nin hem en kaliteli hizmeti verdiğini hem de hanehalkının kullanım oranı açısından lider olduğu tabloda, Japonya ikinci, Hong Kong ise üçüncü sırada yer aldı. Ülkemizin ise, önceki yılların aksine, günümüz uygulamalarının gereksinimlerini karşıladığı belirtilen raporda, bant kalitesi bakımından İtalya’yı geride bıraktığımız göze çarpıyor…

:: Ülkemizdeki internet kalitesinden memnun musunuz? Gelecekle ilgili yorumlarınız neler?