ABD ile arasında yaşanan ticari savaş ve koronavirüsün çıkış noktası olması nedeniyle gündemimizden düşmeyen Çin internet konusunda içine kapanık bir ülke. Çin’de Google servislerine veya Facebook gibi sosyal medya platformlarına erişmenize izin verilmiyor, Weibo gibi ülkeye ait platformlar kullanılıyor.
Şu anda sadece iPhone ve iPad’de çalışan ve davetiye ile katılım sağlanan Clubhouse uygulaması son günlerde dünya genelinde ve ülkemizde ciddi bir popülerlik kazandı. Uygulamayı yasaklayan ilk ülke ise Çin oldu.
ClubHouse’da neler oluyor? Popüler mecrayı inceledik
Son günlerde herkesin kullanmak için davetiye aradığı, hatta üye olanların davetiyelerini sattığı yeni sosyal medya uygulaması Clubhouse'a yakından baktık.Çin, Clubhouse uygulamasını engelledi
Sansürden kaçmak için Clubhouse uygulamasını tercih eden Çinli kullanıcılar, Uygur Türkleri ve Tayvan’ın bağımsızlığı gibi konuları tartışabilecekleri bir ortam oluşturdu. Ancak vatandaşların sansürden kaçmak için uygulamaya akın etmesi, yasak ne zaman geliyor? sorusunu akıllara getiriyordu.
Korkulan oldu ve Çin’deki çoğu şehirde şu anda VPN kullanmadan uygulamaya erişmek mümkün değil. Önümüzdeki günlerde yasağın tüm ülke genelinde aktif hale gelmesi beklenirken, teknik tarafta yapılan kontroller doğrudan devlet tarafından bir yasak uygulandığını doğruluyor.
Çinli sansür izleme ve geçici çözüm oluşturma grubu Greatfire.org, uygulamanın API’sinin Pekin saatiyle Pazartesi günü akşam 7 civarında engellendiğini tespit ettiklerini açıkladı. Aslında Çin hükümeti uygulamayı ilk çıktığı dönemlerde yasaklamıştı.
Clubhouse uzun bir süredir Çin’deki App Store’da mevcut değildi. Hong Kong merkezli South China Morning Post’a göre, kullanıcılar internet üzerinden Clubhouse davetiyesi ve farklı ülkelere ait Apple kimlikleri satın alarak bu engeli aşıyordu.
Çin’in uygulamayı yasaklaması hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz…
Haklılar ABD’nin sosyal medya üzerinden manüpilasyon yapmasını istemiyor. Facebook kendi ülkesinde seçimlere hile yaptı ve yargılandı.
Telefonla konuşmak da yasak olmalı. Neyi bekliyorlar?
Yani Çin yıllardır kendi sosyal medya platformalarını kullanarak diğer uygulamalara veri gönderilmesini engellemek istiyor ama bu iş biraz yoldan çıkmaya başladı hiç bir uygulamayı kullanamıyorsunuz, Çin bilgileri sadece kendi ülkesindeki insanlara aktarıyor, bu güvenlik açısından iyi ama global çapta bilgi almak çok zor oluyor, yeni bir platform’u ülkesinde hemen yasaklıyor ve kendileri uygulama marketlerine kendi yaptığı uygulamaları koyuyorlar…
Çin’de yaşayanlara üzülmüyor değilim
Pek yakında sinemalarda.
Sansürcü baskıcı karanlık bir adım daha geldi Çin’den, şaşırdık mı? Pek değil.
Bir gün Çin’de baskı ve sansürlemelere yönelik bir isyan doğabileceğini düşünüyorum ama bilemiyorum.
Sürekli baskı ve sansür uygulayan ne kadar rejim varsa yıkılmıştır. Ülkenin temeli korku,şiddet,tehtid, şiddet, sansüre dayanmamalıdır aksi taktirde isyan kaçınılmazdır.
kıçından korkanların ve halkı düdükleyenlerin tek becerisi yasak koymak. kendi halkını amerikan sermayesine peşkeş çekerken yasak yok ama… kapatın madem amerikan fabrikalarını düdüğünüz yerse. diktatörlerin gücü anca garibana.