Türkiye, koronavirüse karşı 50 milyon doz CoronaVac aşısını almak için Çin ile anlaştı. Sokağa çıkma kısıtlamalarına dönmek zorunda kaldığımız şu günlerde Çin menşeli CoronaVac ile Türkiye’nin gurur kaynağı Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci‘nin kurucusu olduğu BioNTech‘in Pfizer ile ortak geliştirdiği COVID-19 aşısı merak ediliyor. Peki bu iki aşı hakkında neler biliyoruz? Aşılama yöntemi ve yan etkileri neler?
çinaşısı
CoronaVac vs Pfizer/BioNTech COVID-19 aşısı
Sinovac Biotec ve biyolojik araştırmalar yapan Brezilyalı Butantan Enstitüsünün iş birliğiyle geliştirilen CoronaVac, ilk olarak makak maymunlarına uygulandı. İlk sonuçlara göre aşının 10 farklı COVID-19 virüsünde nötralize eden antikorlar ürettiği ortaya çıktı.
Sinovac’ın 17 Kasım’da dünyanın en eski tıp dergilerinden ‘Lancet’te yayınlanan ilk denemelerinin ön sonuçlarına göre, aşının güvenli olduğu kaydedildi. Ancak aşının COVID-19’dan kurtulan hastalara kıyasla daha düşük antikor seviyelerine sahip orta düzeyde bir bağışıklık tepkisi ürettiği belirtildi.
Aşıyla ilgili değerlendirmede, 18-59 yaşları arasındaki yetişkinlerde iki farklı dozda CoronaVac aşısı uygulandı ve bu kişilerin orta derecede bağışıklık kazandığı açıklandı.
CoronaVac aşısı ve yan etkileri
Lancet’in yaptığı değerlendirmede aşının ortaya çıkardığı yan etkilerin hafif olduğu belirtiliyor. Aşıyla ilgili en yaygın yan etkinin aşının yapıldığı bölgede oluşan ağrı olduğu belirtiliyor.
Viral vektörlü aşılar, DNA veya RNA gibi diğer COVID-19 aşı adaylarıyla karşılaştırıldığında, CoronaVac ile aşılamadan sonra ateş oluşumunun nispeten düşük olduğu kaydediliyor.
Türkiye’de aşılamanın devam eden aşamalarında her 500 gönüllüde bir, ara değerlendirme raporu hazırlanıyor. 6 Kasım 2020 tarihinde 518 kişi ile hazırlanan rapora göre en sık görülen yan etkiler, yüzde 7,5 ile yorgunluk, yüzde 3,5 ile baş ağrısı, yüzde 3 ile kas ağrısı, yüzde 3 ile ateş ve yüzde 2,5 ile aşı yapılan bölgede ağrı olduğu belirtildi.
Aşılama yöntemi
Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre CoronaVac aşılama yöntemi şu şekilde:
“Aşı çalışmasında, gönüllülerin bir kısmına gerçek aşı, diğer bölümüne ise plasebo veriliyor. Bu yöntem, bilgisayar programı tarafından rastgele olarak belirleniyor ve hangi gönüllüye ne yapıldığını araştırma ekibi bilmiyor. Gönüllü vatandaşlar üzerinde yapılacak denemelerde, her 3 kişiden 2’sine gerçek aşı uygulanacak. Bu sayede gerçek aşı ile aşı olmayanlar arasında etki farkı ortaya konulabilecek. Çalışmanın bitiminde, plasebo kolundaki tüm gönüllüler de tekrar merkezlere davet edilecek ve gerçek aşı uygulaması yapılacak.”
CoronaVac fiyatı
Reuters’in aktardığı bilgiye göre Sinovac Biotech’in geliştirdiği aşının tek dozu 200 yuan (yaklaşık 30 dolar) tutuyor. Ülkelere göre farklılık gösteren bu fiyatların yanı sıra, geçtiğimiz gün kabine toplantısından sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşlara uygulanacak aşının ücretsiz olacağını açıklamıştı.
ingiltere bu aşiya onay verdi ve 40 milyon doz aldi 11 aralikta aşilamaya başliyor
Hepsi güvenilmez ve ne oldukkarı belli değil.
Oynanan oyun cidden büyük. Sakın aşı yaptırmayın. Bağışıklık sisteminizi başka şekilde güçlendirmeye çalışın. Aşı yaptırdığınızda iş işten geçmiş olabilir.
Aşı teknolojileri bir kenara, biontech aşısının büyük bir avantajı var: 3. Faz deneme verilerini resmi olarak paylaşmış olması. Çin aşısında ise sadece 1. ve 2. faz denemelerinin sonuçları resmi olarak açıklandı, 3. faza dair herhangi bir veri yayınlanmadı, onun için çin aşısı şimdilik sağlam ayakkabı değil gibi.
İşin kötü yanı bizim alacağımız aşının çin aşısı olması
İncelemesi gelsin.
Almanyada yada abd haberlerde türkler aşıyımbuldu demiyor. Şirketin adını söylüyorlar. İsimlerinden bahsedip aşının işlevinden bahaediyorlar. Hatta almanyada aşı ücreti konuşuluyor. Durumu olmayanlar napıcak diye. Haziran ayına kadar aşı olmayanlara almanya sağlık sigortalarında covid olursanız destek kalkar diyor. Mecbur olucaksınız. Bir diğer yandan türkiye tvlerde aşı bedava ve hangi firma yaparsa yapaın devlet parasını öder halk ücretsiz olur diyor. Bu ne demek yada hissettirdiği. Almanyada ki türkler için. İstanbula uçakla atlayıp gelicekler ve ücretsiz olucaklar. Türkler vatandaşına sahip çıkıyor diyorlar.
tabiki çin aşısı coronavac… çünkü inaktif bir aşı. yani mRNA aşısına göre 1000 kat daha güvenli…
Sayın Özlem haanim ve Ugur beyi tüm insanliga verdikleri bu güzel hediye için tebrik ediyorum. Dunyayi kurtaracak seyin siyaset degil bilim oldugunu tekrar gosterdikleri icin de ayrica tesekkur ediyorum.
Çin aşısı dandik aşı diyenler, oyun büyük asla aşılanmamalıyız diyenler, aşının yanetkileri çokmuş diyenler… Nasıl cahil insanlarsınız, diğer insanları da korku dünyanıza çekiyorsunuz… Yazan:Sağlıkçı
Sayın Sağlıkçı,
Çin aşısının 3. faz denemelerine ve bu denemelerin başarılı olduğuna dair bir araştırma, bilimsel makale vb. var mıdır acaba? Çin aşısını bu kadar hararetli savunduğunuza göre böyle bir bilgiye sahip olduğunuzu varsayıyorum. Lütfen kaynağınızı bizimle paylaşır mısınız? Mesela bir makale linki yararlı olacaktır.
Boşuna uğraşmasınlar. İnsanların çoğu bu aşıyı vurdurmayacak
Çin aşısı daha faz 3 aşamasında ruhsatı yok diye biliyorum. Pfizerin aşısı daha komple bir aşı Çin aşısına göre. Umarım Çin aşısının ruhsatı 11 Aralık’a kadar alınır.
Alman aşısı 12 kişiyi felç etti 10 kişiyi öldürdü daha şimdiden çin aşısını tercih ederim umarım alman aşısı türkiyeye gelmez..