Dünya Sağlık Örgütü, COVID-19 aşılarına ulaşım konusunda endişe içinde. DSÖ Genel Direktörü, bugün bir basın toplantısı yaparak düşüncelerini aktardı. Tedros Adhanom Ghebreyesus, şimdiye kadar aşıların yüzde 80’inin yüksek ve orta gelirli ülkelerde uygulandığını söyledi. Bununla birlikte, genel direktör tüm dünyaya bir çağrıda bulundu.

Koronavirüs antiviral ilaçlara böyle direniyor: Yeni enzim keşfedildi

Koronavirüs antiviral ilaçlara böyle direniyor: Yeni enzim keşfedildi

Bilim insanları, Sars-Cov-2'nin (koronavirüs) antiviral ilaçlara karşı direnmesini sağlayan enzimini keşfederek önemli bir çalışma yaptı.

COVID-19 takviye aşıları ertelensin çağrısı

Tedros Adhanom Ghebreyesus, aşı kapsamındaki halkının büyük çoğunluğunu aşılayan özellikle yüksek gelirli ülkelere bir çağrı yaptı. Bu ülkelerin takviye aşıları ertelemesini istiyor. Çünkü halihazırda koronavirüs aşıları oldukça kısıtlı ve bu aşıların büyük çoğunluğunu üretici şirketlerin bulunduğu ülkeler ve diğer orta ve yüksek gelirli ülkeler satın alıyor. Ancak bu kez de düşük gelirli ülkeler aşı sıkıntısı yaşıyor.

COVID-19 aşısı

Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında, “Küresel COVID-19 aşı arzını kontrol eden şirketler ve ülkeler, dünyadaki yoksulların artıklarla yetinmesi gerektiğini düşündüklerinde sessiz kalmayacağım. DSÖ Genel Direktörü, “Bugün, her ülkenin nüfusunun en az yüzde 40’ını aşılayabilmesi için ertelemenin en azından yıl sonuna kadar uzatılması çağrısında bulunuyorum.” dedi.

Tedros daha önce de, Eylül ayı sonuna kadar takviye COVID-19 aşı dozları için bir erteleme çağrısı yapmıştı. Ancak İsrail, İngiltere, Danimarka, Fransa, Almanya, İspanya ve Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere yüksek gelirli ülkeler, yaşlılar veya bağışıklık sistemi zayıf olanlar gibi savunmasız insanlara üçüncü doz aşıları yapmaya başladı.

AP‘nin haberine göre DSÖ, şimdiye kadar 5,5 milyar koronavirüs aşısının uygulandığını da açıkladı. Ancak bunların yüzde 80’inin üst ve orta gelirli ülkelerde yapıldığını belirtti.