19 Temmuz sabahı milyonlarca bilgisayar kullanıcısı kabus gibi bir güne uyandı. Dünya genelinde Microsoft Windows işletim sistemi kullanan bilgisayarlarda mavi ekran hatasıyla karşılaşıldı. Sorunun kaynağı ise kısa sürede tespit edildi. Yaygın olarak kullanılan bir siber güvenlik yazılımı olan CrowdStrike’ın hatalı bir güncellemesi yüzünden oldu.
CrowdStrike, yerli yazılımın önemini ortaya koydu
Bu hata, sıradan bir yazılım hatasından çok daha büyük bir etkiye sahipti. Zira kritik öneme sahip sistemler de dahil olmak üzere 8,5 milyon bilgisayarın etkilendiği tahmin ediliyor. Bu da 2017 yılında 300 bin bilgisayarı etkileyen WannaCry fidye yazılımı saldırısından bile büyük bir sorunun yaşandığını bizlere gösteriyor.
Olayın yol açtığı maddi zarar henüz tam olarak hesaplanamadı. Ancak uzmanlar, bu tür kesintilerin etkilenen kurumlar ve ülkeler için milyarlarca dolara mal olabileceğini belirtiyor. CrowdStrike ve Microsoft gibi büyük teknoloji şirketlerinin kullanıcı sözleşmelerinde yer alan sorumluluk sınırlamaları nedeniyle bu zararlardan tamamen sorumlu tutulamayacağı da tartışılıyor.
Pardus 21.3 Raspberry Pi 4 Beta yayınlandı!
TÜBİTAK ULAKBİM tarafından geliştirilmeye devam edilen Pardus 21.3 Raspberry Pi 4 Beta sürümü ile karşımıza çıktı.Bu durum, bilişim sektöründeki tekelci yapı ve kullanıcıların alternatiflerinin sınırlı olması sorununu bir kez daha gündeme getirdi. Çin ise bu olaydan nispeten daha az etkilendi. Uzmanlar Çin’in yerli ve milli yazılım kullanımına verdiği önemin bu tür küresel siber olaylardan daha az etkilenmesini sağladığını belirtiyor.
Türkiye’de de bu olayın ardından dijital bağımsızlık ve açık kaynak yazılımların önemi bir kez daha vurgulandı. TÜBİTAK tarafından geliştirilen Pardus işletim sistemi bu noktada Türkiye için önemli bir alternatif olarak öne çıkıyor.
Pardus, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde 250 binin üzerinde etkileşimli tahta ve laboratuvar bilgisayarında zaten kullanılıyor. Hedef ise bu sayının gelecek yıl sonuna kadar tüm etkileşimli tahtalara (600 bin) ve laboratuvar bilgisayarlarına (20 bin) çıkarılması.
Ziraat Katılım Bankası ve TAB Gıda gibi özel sektör kuruluşları da Pardus’u aktif olarak kullanıyor. Kamuda ise TÜBİTAK başta olmak üzere birçok devlet hastanesi, AFAD, Milli Savunma Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, BTK, İSKİ gibi çeşitli kurumlarda Pardus kullanımı mevcut.
Pardus’un kişisel bilgisayarlarda kullanımı da mümkün. Ancak kurumsal sistemlerde eski teknolojilere bağımlılık ve bazı yazılımların sadece belirli işletim sistemlerinde çalışması gibi engeller bulunabiliyor. 29 Temmuz 2023’te yayınlanan Kamuda Açık Kaynak Yazılımı Kullanımı Genelgesi, Türkiye’de kamu kurumlarında açık kaynak yazılım kullanımını yaygınlaştırmayı hedefliyor.
TÜBİTAK ULAKBİM de bu dönüşüm sürecinde kamu kurumlarına rehberlik ediyor. Türksat 6A uydusunun yer istasyonunda ve TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nde Pardus’un kullanılması ise başlı başına yerli ve milli yazılımların stratejik önemini ortaya koyuyor.
Tübitak daki pardus ekibinin dağıldığını ve pardusun geliştirilmesinin duraklatıldığını duymuştum.
Ben uzun zamandır kullanıyorum. Bir ara yazdığınız gibi oldu ama 2017’den beri düzenli güncellemeler ve yeni versiyonlar yayımlanmaktadır. Kullanmanızı öneririm. http://www.pardus.org.tr
Yazıda PARDUS’un bir linux dağtımı (debian tabanlı) olduğuna değinilmemiş. Ayrıca CrowdStrike linux üzerinde de sorunlara yol açmış, sadece Windows değil.
SDN ekibinden kaç kişi pardus kullanıyorda haberini yapıyorsunuz. Kendinizin ve devletin kullanmadığı işletim siitemini kim takar :Ddddd
Pardus, milli ve yerli yazılım mı?Ya da debian’dan devşirilmiş çöp bir distro mu?
Küçümsemeyin bunu. Evet yerli ve milli bir yazılım. Güvenli olsun diye Linux tabanlıdır.
Sen milli ve yerli bir insan mısın? Ya da yabancıların devşirdiği çöp bir insanımsı mısın?
Bende bir pardus kullanıcısıyım ve çok memnunum Evet yrumlarda deniyor devlet kulanmıyor deb. tabanlı falan diye ancak Zaten pardusu devlet kurdu Proje duraklatıldığı için kullanılmadı proje açıldıktan sonra ise yavaş yavaş devlet krumlarıda şu anda kullanmaya başlıyor en iyi örnek:Afad Debian a gelecek isek debian çöpdeğil ve daha iyi Bazı uygulamalar çalışmıyor ancak bunlarıda belli başlı uygulamalar ile kolayca çözülüyor PARDUS ÇÖP DEĞİL WİNDOWS DAN DAHA HIZLI VE GÜVENİLİR
Debian ile aynı zaten o zaman yerli olmasının ne özelliği var?
Adansın😌
Pardus 2017’den beri 17, 19, 21 ve 23 olmak üzere 5 ana sürüm ve her birinin de 5 alt sürümü olmak üzere toplamda 21 adet sürüm çıkardı ve güncellemeler devam ediyor. Bugün itibariyle en güncel sürüm Pardus 23.2 pardus.org.tr’den indirebilirsiniz. XFCE ve GNOME masaüstü sürümleri mevcut. Hafif bilgisayarlar için XFCE, grafikleri kaliteli bir ortam için GNOME ortamını indirebilirsiniz.
Pardus 2019 dan bu yana kullanıyorum. Çok sağlam sistem. Daha güvenli ve açık kaynak kodlu. Bence tüm kamu kurumları istisnasız Pardus kullanmalı. Windows pişmanlıktır.