TÜBİTAK tarafından 2005 yılında ilk çıkışını gerçekleştiren, Türkiye’nin ilk yerli işletim sistemi Pardus, uzun bir süre boyunca hem bireysel tüketiciler hem de kamu kuruşlarında kullanıldı.
Linux çekirdeği üzerine inşa edilen ve 6 sene boyunca 5 ana sürümü çıkarılan işletim sisteminin ekibi, 2013 yılında köklü bir değişikliğe gitmiş ve işletim sistemi Debian tabanlı olarak yoluna devam etmişti.
Daha sonrasında Fatih projesinde boy gösteren işletim sistemi, bugünlerde adının tekrar çıkmasıyla birlikte kendini hatırlattı.
Türkiye’nin Yeni Siber Güvenlik Planı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pardus hakkında konuştu
Türkiye Bilimler Akademisi Ödülleri’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan; teknolojiye ve bilime olan önemin altını çizerken, Pardus’dan bahsetti.
“Eğer siz kendi teknolojinizi, kendi biliminizi üretemiyorsanız onun kültüründe ve değerinde de belirleyici olamazsınız” diyen Erdoğan, Pardus projesinin neden başarısız olduğuna dair “TÜBİTAK’ın ürettiği Pardus’ta kullanılan teknoloji bize ait olmadığı için geçerli ve yaygın kullanılan bir ürün olmadı.” açıklamasını yaptı.
Pardus gerçekten yerli işletim sistemi miydi ?
TÜBİTAK mühendisleri tarafından 2003 yılında geliştirilmesine başlanan ve ilk sürümü 2005 yılında çıkan Pardus işletim sistemi, aslında gerçekten yerli işletim sistemiydi.
O dönemde geliştirilen Pardus, hiçbir dağıtım baz alınmaksızın direkt Linux çekirdeği üzerine inşa edilmişti. Aynı zamanda sisteminin önemli fonksiyonları; ÇOMAR, PİSİ, YALI ve Kaptan yazılımları tarafından sağlanıyordu.
2011.2 sürümüne kadar gerçekten yerli işletim sistemi olan Pardus’un ekibi, 2012 yılında TÜBİTAK tarafından baştan sona değiştirildi. Yeni ekibin, Pardus için Debian dağıtımının altyapısını kullanmaya başlamasıyla beraber Pardus, yerli işletim sistemi sıfatınıda bir nevi kaybetmiş oldu.
En son 2015 yılında kurumsal müşteriler için çıkışını yapan Pardus, aynı zamanda akıllı tahta projesi olan Fatih içinde özelleştirilmişti.
Şimdi bundan ne anlayacağız? Pardus'u unutun demeye mi geliyor Cumhurbaşkanımızın söylemi?
koydukları isimlere bak çomar adında sürüm yapıp tüm herkesten kullanmasını bekliyorsunuz tebrikler
AMERİKA VE İSRAİL OYUNLARI BUNLAR
Bu millet hala koşa koşa gidip windows, ios kullansın. Bu kadar yabancı hayranı millet bi tek bu ülkede. Dünyanın parasını verip android cihazların yarısı kalitesindeki iphone a sırf gösteriş için sahip oluyorlar. Ne pardus kullanırlar ne de ülkeyi tarihinin en güçlü durumuna getiren başkanın nasihatlarını dinlerler.
PARDUSU bitiren devletin ta kendisidir. çekirdek ekip projeden atıldı , yani pardusu pardus yapan kişiler yerine yandaş kişiler göreve geldi.
yine pardusu pardus yapan kullanım kolaylıgı sağlayna pisi kaptan gibi uygulamaları geliştirecek adam kalmadıgı için çekirdeği debiandan almaya kalktıkları için u uygulamalar da yok oldu. Yani pardusu zaten siz bitirdiniz. Linux seven ve gerçek linux a emek veren kullanıcılar pardusa desteklerini adam olmayacağından özgür olmadıgından dolayı çektiler sanırım 4 sene oldu. Artık biz linux sever kullanıcılar mint gibi daha everensel ve özgür sürümler kullanmaya devam edeceğiz.
kernel' ini kendin yazmadıktan sonra iki türlü de yerli olmuyor maalesef. ayrıca tübitak' ın başına hayvanat bahçesi müdürü getiren vizyondan yerli işletim sistemi beklemek çok komik.
Direkt Debian kur daha iyi, tercihim ubuntu dan yana genelde
2005'te yerli işletim sistemi olarak, tamamen bize ait bir sistem geliştirilmeliydi. Kernel dahil tamamen sıfırdan yazılmalıydı! Zor belki ama imkânsız değil. Bu zamana kadar da tamamen bize ait bir sistem inşa edilmiş olurdu. Linux, Windows ya da Mac OS… bunlar kullanıldığı sürece dışa bağımlılığımız devam eder. Tabi sistemle bitmiyor, o sistemde kullanılacak uygulamaların da geliştirilmesi lazım. Bu da zaman alacak bir mesele…
2005'te yerli işletim sistemi olarak, tamamen bize ait bir sistem geliştirilmeliydi. Kernel dahil tamamen sıfırdan yazılmalıydı! Zor belki ama imkânsız değil. Bu zamana kadar da tamamen bize ait bir sistem inşa edilmiş olurdu. Linux, Windows ya da Mac OS… bunlar kullanıldığı sürece dışa bağımlılığımız devam eder. Tabi sistemle bitmiyor, o sistemde kullanılacak uygulamaların da geliştirilmesi lazım. Bu da zaman alacak bir mesele…
Cumhurbaşkanı önce kendisi kullansın, sonra millete ahkam kessin. Ancak bağırıp çağırıyor zaten, başka da hiçbir vasfını görmedim ben. Kurumlarına kullandıramıyor, millete ahkam kesiyor. Hayatımda bu kadar sıkıcı bir adam daha görmedim. Kendisi mac kullansın, ona buna da, kendisi kullanıyormuş gibi ahkam kessin.
arkadaş neden amerika yeniden keşif derdindeyiz. o kadar çok dağıtım varki git birine söyle gel buraya sana güzel bi çalışma ortamı güzelde bi para sana özel yapsın. doğrudan deb rpm gibi bi uzantı olacak şekilde sana hizmet etsin. bütün resmi kurumlara da hemen kurulumunu yapsın.
Bende Pardus un Debian dagitimi olmayan surumleri bulunmakta. Debian a gectikten sonra ben de biraktim bu isletim sistemini. Aslinda kullanimina alisiyorsun bir sure sonra. Normal bireyler basarabilirler mi bilmiyorum.
Çok haklı cumhurbaşkanı. Yüzde yüz yerli bir sistem olsaydı. Bu gün her yerde kullanılırdı.
Pardus'un diğer binlerce linux versiyonundan tek ama tek farkı paket yöneticisiydi (pisi). Kaptan ve çıkar gibi yardımcı yazılımlar da Pardus için hazırlandı, ama onlar gibi o türden sayısız yazılım var. Velhasıl linux tabanlı bir işletim sisteminin yerli olduğundan bahsetmek garip kaçar.
İlk kendileri kamu kurumlarının hepsine getirsin zorunlu kullanmayı sonra bizler bakarız
fetöcüler içini trojanla doldurup sistemi yenilemiştir, bundan yerli değildir
Yerli sıfatını kaybettiripde bu soruyu sormak ayrı bir ironi canım
Yerli işletim sistemimizin en çok olmasını isteyen kişilerden biride benim yalnız bu kafayla yerli işletim sistemi yapılmaz yapılsada tutmaz.Tüm türkiye ister yerli işletim sisteminin olmasını yalnız işletim sistemi yaparken her noktayı her santimi hesap edip türk halkının beğenebileceği bir işletim sistemi ortaya çıkartmak gerekir.
1-Şimdiye kadar yapılan tüm yerli işletim sistemlerinin tasarımı berbat denecek kadar kötü iyi bir işletim sisteminin ortaya çıkması için tasarıma önem verilmeli bir kişi bu işletim sistemini gördüğünde onun dikkatini çekmeli ya indirip bi bilgisayarıma kursam mı? demeli bunun için elementary os,apricity os gibi işletim sistemlerinin tasarımları örnek alınmalı.
2-İş görür seviyede çoğu gerekli uygulamaların bulunduğu bir uygulama mağazası yapılması gerekir.Bu mağazada sadece yabancı kaynakların uygulamaları değil aynı zamanda yerli uygulamalarda olması gerekir Türk telekom müzik,trt,digiturk play,tivibu gibi windows 10 da olan bu yerli uygulamaların yerli işletim sistemimizdede olması gerekir.
Böyle düşünülürse iyi bir işletim sistemi ortaya çıkabilir ve inanın türk halkıda bunu kullanır.
GPL lisansından haberi olmayan bir takım şahıslar konuşmuş yine. Evet, siz hiçbir kısıtlaması olmayan, özgürlüğü temel alan, on binlerce insanın ve türlü kurumun geliştirdiği Linux çekirdeğini ve GNU yazılımlarını göz ardı edin, oturun yeniden yazın. Kaynak israfı, geliştirme ve bakım masrafı.. Bunlardan anlamayanlar da konuşup dursun, tabi..
Eğer yeni ve milli bir yazılım dili ile işletim sistemi oluşturacaksa öncelikle Photoshop ve 3dmax gibi Grafikle ilgili olan programlarının desteklenmesi lazım!!Bu tür bir işletim sistemi daha fazla kulanıcı çekecektir…Milli olması ve uluslar arası bir kulanıcı kitleye ulaşması halinde hem Türkiye'nin tanıtımı açısında önemli bir adım olur hem de kod yazma konusunda büyük bir gelişme yaşanmış olacaktır…Saygılar
Copy/Paste haber yapmayın kardeşim. Cumhurbaşkanı donanımların yerli üretim olmasını diliyor, sen tutup nelerden bahsediyorsun. Komiksiniz hala
Haberin videosunu izleseydiniz gerçeği anlayacaktınız ama gördüğü bir haberi internetten kopyalayıp yapıştırırsanız komik duruma düşersiniz, yazarın özgeçmişine bak 😀
ubuntu der susarım.
Önce pardus'un Web sitesini ve o iğrenç antik arayüzünü düzeltsinler. Sonra kullanılabilir mi acaba sorusunu sorsunlar.
“Eğer siz kendi teknolojinizi, kendi biliminizi üretemiyorsanız onun kültüründe ve değerinde de belirleyici olamazsınız” demiş ya heh cumhuriyetin kuruluşundan sonra onca fabrika kuruldu gerek uçak fabrikası gerek oromobil gerekse tarımsal ve benzeri. sorarım sana eeeeyyy erdoğan bunların hepsini yahudilere hristiyanlara sattın şimdi çıkmış bu sözü söylüyorsun. sanki şuanda çıkartılan telefonlarımız çok yerli de işletim sistemimizi biz üretmedik diye mi bırakıldı. önce kendi ülkenin fabrikalarını yahudilere satmicaksın sonra yerlilikten bahsedeceksin. niye yahudilere sattın sen bunları yoksa kökenin yahudi mi
Her yerde kullanılırdı diyor insanın teki ulan Türk yapımı deyip burun kıvırıyorsunuz eskiden Çin malları için derlerdi bunları adamlar yürüdü gitti siz kendi tükürüğünüzde boğulun.
İyi kötü yapılsın artık yerli işletim sistemi telefonlara da uyarlanırsa çok güzel olur. Cebimizde casus taşımayalım artık
tübitak adını da hep duyarım ne acaba dini lablarda geliştirilmediğinden dememiş iyi tayyip
Pardusu zaten devet bitirdi neyin tribinde bu herif
linuxte ubuntunun uzerine tanımam
Pardus'da Windowsda olmayan bütün programlar kurulu sadece oyun desteği eksik internete bağlanmak sıkıntılı bunlar düzeltilirse süper.
anlayamadığım ve bilmediğim birşey var. çok iyi os yaptık diyelim. işlemci , yardımcı işlemci ,ram, rom,disk, anakart,görüntü paneli vs. yapımında neredeyiz ?
Pardus cbnin açıklamasının aksine yerliydi. pardus projesine emeklerini vermiş yetenekli mühendislere mobbing ve çeşitli yöntemlerle projenin bıraktırılıp yerine badem bıyıklıların doldurulması, PiSi'nin komple çöpe atılıp debiana geçilmesi sebebi ile tutmadı. Pardus, yurtdışında da bilinen bir linux dağıtımı iken bu sebeplerden kullanıcılarını kaybetti. Bugün pardus mühendisi olan badem bıyıklıların çöpe attığı PiSi, pisi linux ve yurtdışı kaynaklı 1-2 linux dağıtımında yaşatılmaya çalışılıyor.
Pardus aslinda yerli işletim sistemiydi diyen admin; yerli olsaydı baştan sona yerli olurdu.Linux alt yapısı kullanmazdı.Linux altyapisi kullanan çok işletim sistemi var.bunlarida hackerlar kendi gelistiriyor.o zaman her hacker kendi ulkesi adina yerli işletim sistemi yapmıs oluyor size göre.Yerli demek; alt yapisindan en sonuna milli demek.Sen başka altyapiyi kullanirsan ve bunu bilende senin uyduruk programini kullanmasini beklemeyeceksin.Direkt linux kullanirlar insanlar.Pardus u kim biliyor?
Bence yapılmamış veya yaygın olmayan şeyler üzerinde durulmalı. Bir sürü popüler işletim sistemi var. Yıl olmuş 2017. Bu zamandan sonra yapıla işletim sistemi popüler olmaz. Daha farklı işler üzerinde yoğunlaşmak gerekli.
Gercekten yerli miydi? Ben ilk 2009'da bilgisayarima kurdum. Cogu yerde ingilizceydi. Hatta bazen masaustunde fareyi sag tikladigimida kes kopyala yapistir yerine cut copy paste cikiyordu. Yerli boyle mi olur bilmiyorum
zaten yerli linux diye birsey yok. yapi olarak evrensel bir isletim sistemi. gercekten yerli olmasi icin, sifirdan bir isletim sistemi isine girilebilir ama sonuc muhtemelen pek verimli olmaz. en iyisi, duzgun bir linux mimarisinin, cekirdek seviyesinde ozellestirilerek, pardus da ki yerel uygulamalarla birlikte piyasaya surulmesi.
da ayrı yazılır editör
Şu milli takıntımız yüzünden başımıza gelmeyen kalmadı. Milli işletim sistemi linux kullanınca milli olmuyormuş. O zaman milli tank, top, araba ne?
Kaldı ki global dünyada yaşıyoruz, linux un, mac in windowsun milliyeti ne?
Pardus devlet kurumlarında kullanılmadı o yüzdendir. Proje ekibi çok güzel işler çıkardı ancak ödülleri görevden alınma oldu.. İşletim sistemi yapıldı ama devlet kurumlarinin kullandığı yazılımları platforma tasimadilar. Ben bilgisayar teknisyeniyim okulda programlama dersi aldım ASP öğrettiler yahu kardeşim madem Pardus yayginlassin istiyorsun neden Windows platformunda çalışan bir programlama dilini ogretiyorsun ? Okulda her bilgisayar için lisanlı Adobe cdleri vardı onlara lisans parası verene kadar yapsaydın aynısıni kullansaydik ülke olarak. Çok mu zordu ? Yahu ben böyle saçmalıkları görünce deliriyorum. Kurs açıp Microsoft office programlarını ogreteceklerine libre ofisi ogretseydiniz ya ? Hazır varken kullanın emek verip yapmayın zaten. A.B.V…
Knoppix tabanı kulllanılan, daha sonra Red Hat'a geçen Eski Pardus ekibi kendi dahi bu bie işletim sistemi değil! "Dağıtımıdır" derken siz neden yerli işletim sistemi diyorsunuz ?
9-10 sene önce ben 6. ve 7. sınıftayken çok bilgili bilgisayar öğretmenimiz vardı. Sayesinde bildisayar donanımlarına, yazılıma ve öğrenmeye aşık olmuştum. Bilgisayarlarda pardus öğreniyorduk, F klavye vardı, ayrıca yakında bir proje başlayacak deniyordu bilgisayarda adını hatırlamadığım bir programdan dersler öğrenecektik ama birtürlü gerçeğe dönüştüremediler. O zamanlar pardus'a biraz ilgim başlamıştı ama sonuçta yazılımsal geleceği yoktu. Ama geleceği olmasını isterdim. Türk firmalarda türk yazılımlar kullanarak hastahanede, internet kafelerde heryerde yaygınlaşmasını isterdim. Milletimle ve yazılımcılarımızla gurur duyardım. Batılılaşmaya o kadar alıştıkki kimse yerli üretime yatkınlaşmadı. Bende dahil. Belkide geç kalınmamıştır yerli teknoloji ve yazılıma geçmek için. Trump diktatörlük yapıp ona buna yasak getirebiliyor. Erdoğan 'windows kullanmak, android kullanmak, yabancı marka teknoloji ürünü kullanmak yasak" dese diktatör olur ama çok da iyi olur. Vestel markasının ne kadar berbat olduğunun farkındayım. İnsanlar yerli üretime zorlansa güzel olabilirdi.
önce adam akıllı masaüstü ortamı yazmaları lazım kde ile gnome ile olmaz o iş farklı olduğunu göstermeli ayrıca milletin alışkanlıklarını birden değiştiremezsiniz biraz windowsa yakın bir masaüstü ortamı yapılması lazım
Yerliymiş ahahaha
pardus yerli ise linux mint ondan daha yerli.
devlet linux kullanımına zorlasa bile bu kurumlara program sağlayan firmalar web tabanlı uygulama yaparak çözüm üretmeye çalışıyorlar. ama bu kez veri güvenliği sorunu ortaya çıkıyo. verilerin bulutta tutulması bir devlet kurumu için imkansız gibi bişey. bazı kurumlar bunu çeşitli yöntemlerle aşıyorlar ama genelde çözülemiyor. firmalar linux tabanlı da uygulama yazmıyorlar çünkü nolacağı belli değil 2 gün sonra yine windowsa geçme ihtimali hep var. kısacası işletim sistemi önemli değil önemli olan işletim sistemine yapılacak uygulamalar
Öncelikle kimse bu olaya ne kadar kâr, ne kadar zarar ettirir gözüyle bakmasın. Bu iş yatırımlık bir iş. Bu iş yarını kurtaracak bir iş. Var olan bir teknoloji ile değil tamamıyla kendi üretiminiz olan bir teknoloji ile yola çıkmalısınız. Linux'un işlemcisi diyorsunuz. Linux'un işlemcisini benim bildiğime göre biz üretmiyoruz. Biz öncelikle işlemciyi üretebilmeliyiz. İşlemciyi istediğimiz özelliklerde ürettikten sonra onu boot edebilmeliyiz. Deyimi yerindeyse bunu sıfırdan yapmak zorundayız. Ama eskiden bilgisayarın sıfırdan icadı gibi degil. Eskiden günümüze kadar bilgisayar teknolojsinin gelişimi üzerine birçok yöntemler belirlendi. Bu yöntemler kullanılarak daha kısa zamanda hem yerli bilgisayarımızı üretebilir hemde buna bağlı olarak yerli işletim sistemlerimizi geliştirebiliriz. İşte bu andan itibaren teknolojiye tamamıyla hakim olabiliriz. Bu iş tahmini 15yıl alabilecek ve birçok yazılım ve elektronik firmalarının birlikte koordineli olarak çalışarak ortaya çıkarabileceği bir iştir. Bu süreç kapsamında aynı şekilde Ofis programları, 3d modelleme programları, Grafik Tasarım Programları ve Programlama dillerinin de geliştirilmesi gerekmektedir. Ve sonrasında ülkede her sektörde kullanılan yerli olmayan bilgisayarların ve elektronik sistemlerin kaldırılarak yerli sistemlerin yerini alması gerekmektedir.
Son olarak cümlemi şu şekilde bitirmek istiyorum: "Dünyada güç sahibi olmanın tek yolu bilim ve teknolojiye hakim olmaktan geçer."
Saygılarımla,
Erdem Cantürk
ubuntu da yerli ( içinde türkiyede konuşulan çoğu dil var )
hatta afrikadaki yerli kabileden çıkma 😀
bence yeterinle yerli
Önce kullanıcı alışkanlıkları gereği windowsun aynı arayüzünü yapacaksın. Mümkün olan kamu kurumlarına zorunlu kılacaksın. Sonrası kendi gelir.
Yerli diye bir şey yok. Linux çekireğini özelleştirip kullanacaksın. Ha yok ben hepsini sıfırdan yapıcam dersen önce bir müsade et bu hali ile yayılsın sonra oda olursa olur.
Şunu anlamıyoorum kerneli bize ait olmayan bir os nasıl olurda yerli işletim sistemi olur.? Yerli diye millete yutturuluyor.Yerli olabilmesi için iğneden ipliğe kendimizin kodladığı bir sistem olması lazım bize ait bir dosya yapısı bize ait bir kernel bize ait bir gui bunlar olmadan yerli olması imkansız.Yerli dağıtım derseniz en azından linux un bir dağıtımı olduğu anlaşılır ve dağıtımı da türklerin geliştirdiği anlaşılır tıpki android,suse gibi. Kernal Yani çekirdeği yerli omayan hiç bir yazılım yerli değildir.
nedeni sdn de bu iş bilmiyor olabilrmi acaba? 😀
Kendi adima cevap vereyim. Gelecek Linux 1.1 ve 2.0 i bil fiil kullanmis biri olarak sunu soylemek istiyorum. Balik Hafizali davranan bir guruhun isletim sistemini kullanma fikrine sicak bakmadim bir turlu. Gelecek Linux ilk ulusal isletim sistemi olarak bir takim calismalar yapti ve o donemde yetisen ve gelisen insanlarin takipcisi olanlar bu bayragi aldilar. Simdi Pardus icin "ilk ulusal isletim sistemi" dersen en basta oradaki tarihi oradaki insanlarin emegini red etmis olursun. Kullanmasam ve bilmesem problem olmaz da malessef kullandik ve bildik. Bir urune motto buluyorsaniz gecmise bir bakin, "gecmisten haberi olmayan adamlarin yapti isletim sistemi" dedirmeyin yeterli.
Saygilarimla
MEB'in kendi sitesi InternetExplorer olmadan çalışmıyor, Linux altında çalışan okul programı yok, bazı kurum ve kuruluşların websiteleri linux altında çalışmıyor. Nasıl kullanacak bunu kurumlar ? Yazılımlarını yenilemeliler veya yenilerken bazı standartlarda belirlemeliler: Yoksa olmaz bu iş.
Konuya uzak bir topluluğuz belli ki! Olay Türkçeleştirilmiş bir işletim sistemi değil, işletim sistemi hakkında bildiği(mi)niz ciddi anlamda vah dedirtecek kadar vahim. Sen oturacaksın işlemcinin mimarisine özel bir yapı koyacaksın bunun için mühendis(cik)ler yetiştireceksin. Fakat okuduğun okulda gerçekten önemli olmayan derslerden kasıp geçmeye çalışacaksın. La biz yurtdışına gönderiyoruz örencilerimizi çaggal, diye çığırtkanlık yapanlar AR-GE başka teknoloji sunmak başka. Allah'ım bu nasıl bir kafadır? Kısaca bahsedeyim , öncelikle çekirdeği(kernel) yazabilecek bir grup sayko yazılımcı bulacaksın, sonra oturacaksın yeterince kahve ve sigara(sağlığa zararlı) vereceksin. Bu adamlar bu işi yapacak. Ülkesel bir işletim sistemiyse bunlar güvenilir adamlar olacaklar 🙂 ki şu sıra bu tip adamları bulmak mümkün değil… Şahsen TÜBİTAK'ın bir elin parmağını geçmeyecek başarılara imza attığını düşünüyorum. Başarısız net! Revizyona ordan başlanacak. Hello World yazmaktan fazlasını yapacak adamları getireceksin ve çalışacak bu adamlar. Gerisi hayallerine kalmış! Bknz: Tesla , SpaceX, Facebook,Twitter,Debian vb…
Asıl Sormanız gereken neden PiSi gibi hızlı bir paket yapısını terk edip debian a geçtik. Fetö Tübitak ta ay koştrurken bu kaliteli ekibi dağıttı ve özgün PiSi hiç edildi
Yapılan çalışmalar bence iyi ama yetersiz ancak şöyle bi hatırlayın piyasadaki tüm işletim sistemleri birdenbire bu hale gelmedi ortaya çıkıp zamanla iyi hale geldiler…şuna eminim pardus'ta zamanla gelişecektir…
Pisi kullanın yerli olarak.
her şeyden önce.. sen oo lisedeki ortaokuldaki bilgisayar dersinde word ve exel böyle kullanılır gibi saçma sapan program kullanma kılavuzu gibi ders vereceğine kodlama nasıl ypılır proglama gibi dersler vermen lazımm
Pardus'un ilk çıktığı versiyonundan, en son sürümüne kadar kullanmış bir kişi olarak şunu net olarak söyleyebilirim. hiçbir versiyonu beni 2011 yılında çıkan versiyonu kadar heyecanlandırmamıştır, hem 64 bir desteği hemde görsel ögelerin bu kadar güzel kullanılması fevkaladeydi diyebilirim. Fuardan aldığım Kurulum DVD sini hala saklarım.
Şunu da eleştirmeden geçemeyeceğim. bu işletim sistemi, kesinlikle başarısız değildir. buna teşebbüs etmek bile benim gözümde bir başarıdır.
yanlışlardan ders alınarak daha iyisi yapılabilir.
Pardus projesi neden bir mobil işletim sistemi projesine dönüşmesin.
Elimizde helva yapmak için tüm imkanlar varken neden yapmıyoruz ki? Engel nedir?
Kendi öz eleştirim, Ben umuyorum, bizde bunu yapacak potansiyel ve kabiliyet var, sadece eksik olan azim ve kararlılık. Bunu aşabilirsek çok daha iyi işlere imza atacağımıza inanıyorum.
Bence mesele DİL, benim mühendislerim kodlamayı hala ingilizce yapıyorsa yemişim öyle milli olmayı. Amerikada LISE öğrencisi catur cutur kod yazar(yaptığı mobil uygulamalardan dünyanın parasını kazanır) bizim universite mezunu ögrencilerimiz de bakar. Ya biz dilimizi değiştirelim ingilizce yapalım(sonradan ingilizce öğrenen bi toplum olarak seviyemiz ortada) yada teknolojinin dilini türkçeye çevirelim hangisi zor?
Çok doğru, diline sahip çıkamayan her şeyini kaybeder.
Linux işetim sistemi üzerinde oynamalar yapıp yerli işletim sistemi demek de kadar mantıklı bilmiyorum. Yada bazıları işletim sisteminin ne olduğunu bilmiyor. Pardus Linus un üzerinde oynanmış halidir ve linux un çeşitli varyasyonlarından sadece biridir. İşletim sistemi olan Linux tur, Pardus değil.
Linux bir işletim sistemi değil çekirdektir Pardus Linux çekirdeği derlenerek oluşturulan bir işletim sistemidir bilmediğiniz konularda yorum yapmayın gerçekten gülünç duruma düşüyorsunuz.
Eveeet, çok Bilmiş ReenA burada Linux çekirdek mi, işletim sistemimi ahkam keseceğine Varsa bildiğin, çık çekirdeğini de yazılımını da hemde Türkçe yazılım olarak sen yap.
Biz böyle birbirimizi yemeyi bırakmadıkça bir şeye sahip olamayız.
bilgin yok ama fikrin var
Gerçekten yerli ve milli bir işletim sistemi görmek istiyorsanız buyrun. TÜBİTAK bünyesinde geliştirilen işletim sistemi.
link vermek yasakmış o yüzden ¨tübitak gis¨ diye aratın çıkan ilk link sizi TÜBİTAK BİLGEM sayfasına götürür.
bunlar boş işler önemli olan yol köprü yapmak
Mühendisleri Çıkarıp Yerine Fetullahçıları Doldurursan Böyle Olur
Birgün cuma namazlarından sonra yeni yapılacak camiye toplanan para yerine yeni yapılacak bilim okulları için para toplanırsa ozaman ülke adına gelişme var denilebilir. Ülkenin yarısı ciddi anlamda gerici (bilim ve bi.ok konuda). Vel hasıl demem o ki 100 yıl da geçse zihniyet değişmedikçe hiçbir proje başlamaz başlasa da başarılı olamaz… Allah doğru yola yönlendirsin baştakileri…
Yerli olmasının ne faydası var? Linux senelerdir tüm dünya tarafından geliştirilen ücretsiz bir oluşum yani bir insanlık serveti. Sırf yerli diyebilmek için 1000 lerce insanın 1000 lerce saat harcadığı emeği kenara koymak çok komik. Adı türkçe olsun diye 0 dan bir işletim sistemi yapmak hatta linux tabanlı yeni bir işletim sistemi geliştirmek bile çok saçma. Yazılım mühendisliğinde o kadar geriyiz ki bunun ne kadar büyük bir uğraş olduğunun farkında bile değiliz.
Biz gözlük kullanmaya devam edelim her 3 yılda bir gözlük parası ödemek kadar güzel bişey yok. lazer ameliyatı olup para vermekten kurtulmak gibi fikre hiç gerek yok kafayı karıştırmayalım. Yıllarca kullanacağımız hatta ileride belkide satın almaya zorlanacağımız proğramları lisansları kullanırız işte adamlar yapmış parası neyse öderiz para çok nede olsa
C ve Sistem Programcıları Derneği'nin Pardus piyasada yokken geliştirmeye başladığı bir yerli işletim sistemi var. TÜBİTAK bu sistem üzerinde çalışabilirdi. CSİSTEM'in bir özelliği Linux programlarını çalıştırabilecek şekilde tasarlanmasıdır. TÜBİTAK madem 2011'de Pardus'u bırakıp başka bir dağıtıma yöneldi onun yerine CSİSTEM'i geliştirmeye başlayabilirlerdi.
"TÜBİTAK'ın ürettiği Pardus'ta kullanılan teknoloji bize ait olmadığı için geçerli ve yaygın kullanılan bir ürün olmadı.”Peki şimdi heryerde haberleri yapılan yerli uçak, yerli otomobil, yerli helikopter, yerli silahlar vs… bunların hiçbirinin teknolojisi bize ait değil. Bunlar ne olucak o zaman ?
yerli otomobil çok mu faklı sanki
yazar olmak bu kadar basit yani haber7den videoyu izlemeden video altındaki yorumları kopyala ve yapıştır.
PARDUS anahtarları cemaatin elinde olan elemanların geliştirdiği tamamen devletin ve insanların kontrolüne dönük bir dağıtımdır bundan 8 yıl önce ilginçtir sistemle alakalı bir durumu forumda yazmama rağmen önlemi alınmadı sonra "öngörü" denilen bir ekran koruyucunun olduğunu farkettik bu ekran koruyucu doların üzerinde bulunan piramitteki herşeyi gören gözle aynı yine uyardık ne olsa beğenirsiniz sudan bir bahaneyle paketle gelen bir özellik olduğunu kaldıramayacaklarını söylediler kullanmayın kullandırtmayın….
Değerli Arkadaşlar.. Yorumları okuduğum da bir tek şey gözüme çarpıyor.. Birbirimizle didişip yani patinaj çekip duruyoruz.. Adam gibi buraya yazsak ya: "Pardus çıksa kullanırmıyız?" veya "Hangi özellikleri ile çıksa kullanırız?" gibi şeyler..
Bu projeyi tekrardar başlatmak için bi şeyler yapmak lazım bence.. Herkez taşın altına bi el atsın da bi çaba gösterelim..
Mesela : "Pardus'u geri istiyoruz?" diyebileceğimiz bir kurum var mi? Bilen arkadaşlar buraya yazsın da "Bismillah" diyelim de başlasın bu proje.. Daha sonra detay lara girilir..
"Sen fidanı dik bakalım bi önce.. Dallarını büyürken yönlendirirsin"..
Evet milli duruş ve özgürlğün bedeli var emek
Kendime ilk leptopumu alacam
Windows yerine pardus kursam hiç windows almasam olurmu?
Kerneli Türkce yazilmadiktan sonra ne yerli nede milli demek Dogru olmaz.
Yukarıdaki yoruma aynen katılıyorum.
Debian tabanlı olduktan sonra tüm çekiciliği ve kullanılabilirliği gitti, sıradan bir işletim sistemi geldi. Debian politikaları ne ise aynen tabi oldu. Kısmen yerli ama, milli olmayan bir sistem oldu.
Debian’dan önce gerçekten yerli ve milli, tamamen orijinaldi. PİSİ paket yönetimi linux ortamında son derece övülen ve ünlü idi.
Sebeblerini bilmemekle beraber,
neden bu değişiklik yapıldı anlayamıyorum.
İlk sürümlerinin eksikliklerini tamamlayıp çeşitlendirilseydi daha iyi bir iş yapılırdı.
bence Pardus linux u bırakıp bsd ye yönelmeli hem güvenlik konusunda bir numara hemde linux da çalışan tüm uygulamalar bsd üzerinden de çalışıyor devlet bence bu işe el atmalı trueos u denedim ghost bsd yi de denedim çok güzel iki işletim sistemi de freebsd tabanlı bu iki işletim sisteminin yanında birde Pardus neden olmasin bsd Lerde linux gibi GNU lisansli
Pardus’un web sitesinde güvenlik açığı var. Bunu forumlarında yazdığınız zaman inkâr ediliyor ve yazdıklarınızı silip sizi banlıyorlar. Sitede öyle bir açık var ki birisi şifreyi kırıp oraya içinde backdoor/trojan bulunan bir ISO kalıbı yükleyebilir ve insanlar bu kalıbı güvenli sanıp indirebilir.
Anladığım kadarıyla işi bilmeyen kişilere teslim etmişler ve bu kişiler göstermelik işler yapıyor. Pardus’un zaten yabancı bir Linux dağıtımın makyajlanmış hâli olduğunu çok kişi söylüyor. Pardus kullanmak yerine sitesinde açık bulunmayan bir Linux dağıtımı kullanmak çok daha güvenli olabilir. Yerli ve millî diye yapılan göz boyamacılığa aldanmayın.
pardus kullanacağıma saf debian kullanırım daha iyi
ben yaklaşık 10 yıldır her çıkan sürümü denerim şunu tespit ettimki bu pardus güvensiz nedenmi bizim parolamızı kabul etmeyen kendi kafasına parolalar üreten yada kendi kafasına kullanıcılar ekleyen kendi kafasına guruplarmıdır her kimse şirketmidir internet adresimidir nedir ne işi var bilgisayarımızda bilmediğimiz şeyler benim bilgisayarım benim yaptığımdan başka işlem yapmacak öyle sistemi ben çöpe atarım çünkü o benim kumandan yetkim kontrolümde değildir yani pardus bizim kontrölümüzde değil birilerin elinde bizi oyuncak gibi kullanıyor
Pardus’un sitesinde kullanılan içerik yönetim sisteminde brute force’a karşı önlem alınmamış. Önlem alınmadığı zaman admin adını bulmak zaten çok kolay (?author=1 parametresi ile) ve biri şifreyi kırarsa oraya trojanlı bir pardus disk kalıbı hazırlayıp yükleyebilir. Forumlarında bu konuyu gündeme getirmeye çalıştığınızda zaten iletileriniz onaydan geçmeden yayınlanmıyor ve forumdan banlanıyorsunuz. İşi bilmeyen adamlara işi teslim etmişler onlar da gerçekleri söylediğiniz zaman bunu kabul etmiyorlar.
Pardus hakkındakı yorumum:
Bence debian tabanlı olmasına ragmen kullanılacak en ıyı linux dagıtımı
pardusu neden kullanamıyoruz
Sen sor diye
Konu biraz hortlamış gibi olacak ama bugün google tarafının huawei ye yaptıklarından sonra teknoloji donanım ve yazılım olarak abd nin tekelinde ticaret savaşı haline getirilmiş ve bunu tarafı olmayan ülkelerde sorun yaratacak seviyelerde tepkiler yaratacak olduğu iyice meydana çıktı. Sev ya da sevme imkansız de ya da yapılabilir olduğunu düşün farketmez, ama su götürmez bir gerçek ortaya çıktı ki ülke olarak, resmi kanallardan yardım gelmese bile gönüllü insanların yardımıyla pardus başta olmak üzere alternatif pc de ve mobilde kesinlikle yazılımımız olmalı, yoksa ileri ki zamanlarda bizimde başımıza problem açmayacağını kim garanti edebilir?…
çok doğru bir tespit. İnşallah bu anlamda yepyeni gelişmeler görürüz.
Ben daha 3 haftadır bu işletim sistemini kullanıyorum. GRUB önyükleyici işletim sisteminin havasını söndürmüş.