İlk olarak Atatürk Üniversitesi tarafından hayata geçirilen proje neticesinde Erzurum’un Palandöken ilçesinde 3.170 metre rakımda 2012 yılında inşa edilmeye başlanan Doğu Anadolu Gözlemevi içerisine Avrupa’nın en büyüğü olan DAG teleskobu yerleştirildi. Son olarak özel aynası da yerleştirildi. İşte detaylar…
DAG Teleskobu için Rusya’dan getirilen 4 metrelik ayna yerleştirildi!
Avrupa’nın en büyüğü olacak Doğu Anadolu Gözlemevi veya kısa adıyla DAG Teleskobu için geri sayım başladı. Sipariş üzerine üretilen devasa boyutlardaki lenslerin yurt dışından tedarik edilişinin vakit alması nedeniyle projenin de son birkaç yıldır yarı bekleme aşamasında olduğu doğru.
Biraz daha detaylıca bakacak olursak, bu teleskobun lensleri İtalya’da özel olarak üretildi. Temmuz ayında ülkemize getirilen ve an itibariyle teleskoba yerleştirilmiş vaziyette bulunan 4 metrelik özel kaplamaya sahip ayna da Rusya’dan getirtildi.
Yani tüm dünyadan son teknoloji ürünler bilim insanlarının isteği üzerine toplandı. Bu sayede de hem Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük kızılötesi teleskobu kurulmuş oldu. Fakat bu cihazın henüz faal olmadığını belirtelim.
Başlangıçta 2020 yılında faaliyete geçmesi planlanıyordu. Ancak pandemi gibi sorunlar tüm işleyişin sarkmasına neden oldu. Bu nedenle açılışı da ilk önce 2021 yılına, sonra da 2022’ye ertelendi. Ağustos ayında ilk testleri yapılmaya başlanan teleskop 2022 sözü tutulacak gibi gözüküyor.
Bu gözlemevini erkenden ziyaret etmek isteyenler için de 22-23 Temmuz’da Erzurum’un Palandöken ilçesinde, yani Doğu Anadolu Gözlemevi’nin bulunduğu konumda bir gökyüzü gözlem etkinliği düzenlendi. Bizim de katılım sağladığımız bu etkinliği aşağıdaki bağlantı üzerinden izleyebilirsiniz.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Antalya ulusal gözlemeviden sonra dag ile yeni bir yola giriyoruz çok muhteşem bir şey çok uzun zamandır bekliyoruz inşallah en kısa sürede hizmete girer.
Emeği geçen herkese selam olsun çok güzel olmuş. Zamaninda Takuyittin ve Ali Kuşçunun ilkkez Istanbul Tophane sırtlarında açtığı gözlemevi ve bu geleneği bugünlere taşıyan herkese DAG teleskopu ve gözlem evii için katkisi olan herkese gönül dolusu teşekkürler .
Avrupanin kendi kitasinda en buyugu o yoksa avrupanin kontrolunde 6 kati buyuk ayna caplarina sahip teleskop da var ama guney amerikada lutfen duzgun arastiralim
Ne düşünücem şahane vana böyle gelin…. 🤭👍
Bilim düşmanı Akp’ bin 15-20 yıl önce bitmesi beklen teleskopu, Avrupalı ve ABD li bilim insanlarının baskıları sonucunda bile tamamlanmadığı i görüyoruz . Akp illere göre Allah’ın işine karısiliyor.
yav heee heee😅
Bu kadar basit bir insansın işte , beynin yok ama fikrin var.
İyice saçmalamışsınız. Hubble’dan iyiymiş.
Evet, çünkü Aynası Hubble ninkinden büyük, Hubbel in tek avantajı bulunduğu yerin Atmosferin dışı olması.. Bu aynanın da büyükleri var ama Güney kıta da, (Peru, Şili, G.Afrika.. vs.. )