DDE, Deepin Desktop Environment; Wuhan Deepin Tech şirketinin liderliğinde açık kaynak topluluğunun desteği ile geliştirilmiş, kullanıcı etkileşimini artırmak için tasarlanmış zarif, kullanıcı dostu, güvenli bir masaüstü ortamı olarak tanımlanıyor. Pardus Projesi ile DDE masaüstü ortamı Pardus işletim sistemine uyarlandı.

Deepin Pencere Yöneticisi

Oldukça şık bir masaüstü ortamı ile karşılanıyoruz. Mac OS X‘e benzerliği ile dikkat çeken Dock Başlat çubuğu, Mac OS’ye göre biraz uzakta kalıyormuş hissi veriyor.

DDE pencere yöneticisi Linux işletim sistemini kurduğunuz sırada varsayılan olarak sistem özelliklerinize göre seçilir ve kurulur.

Kurulum yapılandırmanız ve kaynaklarınız, deepin-wm 3D pencere yöneticisini varsayılan olarak sisteminize yüklüyor.

Donanımınızdaki grafik kartınızın özelliklerine göre yüksek çözünürlük, zarif animasyon ve efektler sunarak kullanıcı tatmin düzeyini yükseltir.

Sisteminizde uygun grafik kartı sürücüsü bulunmadığında veya sistem konfigürasyonunuz yetersiz olduğunda 2D pencere yöneticisi olan Deepin-metacity varsayılan olarak sisteminize yüklenir.

Deepin-wm geliştirilmiş arayüz temellerini Mutter’dan alıyor. Mutter ise; bitmap görüntülemeye dayalı X pencere yönetim sisteminden güç alıyor. Grafik arayüzler için temel çerçeve X pencere yönetim sistemi ile sağlanmıştır.

Mutter’ın DE tasarımında tercih edilmesi, 3D işlemlere imkan vermiş olması bakımıdan masaüstü deneyiminde özellikle linuxla henüz tanışan kullanıcılar için yumuşak geçiş olanağı veriyor.

Deepin Ekosisteminde Gelişmeler

Software Center, Music Player, Media Player gibi uygulamalar masaüstü ortamına özgü olarak tasarlanmıştır.

Deepin OS içerisinde diğer DDE dağıtımlarından farklı olarak bulut teknolojilerine dayalı uygulamalar yer almakta.

Özellikle Deepin Software Center uygulaması, teknik ayrıntılara girmeden nesne yönelimli bir kullanıcı deneyimi sunar. Sisteminize kurabileceğiniz tüm uygulamaları aynı anda görme imkanı yanında, uygulamaların popülaritesi, indirme miktarı, uygulama yorumlarını görme olanakları bulunur. Bu uygulama, web browser şeklinde tasarlanmış ve Çin serverlarını kullanıyor.

Pardus ortamında ise; software center doğrudan yer almıyor. Bunun yerine synaptic paket yöneticisi yer almakta. Milli hassasiyetler nedeniyle Çin ülkesinin sunucularını kullanan uygulamalar, DDE’den çıkarılarak Pardus’a entegre edilmiştir.

Kullanıcı Deneyimleri

XFCE ve DDE masaüstü ortamlarının oldukça stabil olduğu anlaşılıyor. Topluluk ve kullanıcı yorumlarında daha az hata alınması, daha stabil ve kullanıcı dostu arayüzler kullanıcı memnuniyetini artırıyor. Ram ve önbelleğin verimli kullanımında bu iki masaüstü ortamı Pardus sürümünde başarılı sonuçlar veriyor.

KDE masaüstü ortamı ise daha fazla RAM kullandığı için donanım ve konfigürasyonu yüksek makinelerde önerilmektedir. DDE’nin öne çıkan yönü elbette; bir çok ayarın varsayılan olarak işletim sisteminizde yer alması.

KDE ve GNOME masaüstü ortamlarına göre DDE, görsel efektlerde daha başarılı olmasına rağmen daha az kaynak kullanıyor.

Temel düzeyde Linux deneyimi kazandıktan sonra, bu masaüstü ortamında kalmak isteyen ancak Linux işletim becerilerini artırmak isteyen kullanıcılar için daha fazla teknik dökümanın topluluk tarafından sağlanması faydalı olurdu.

Wuhan Tech şirketinin işletim sistemi ile gelen DDE’in kullanıcı tatmin düzeyi bakımından daha başarılı olduğu söylenebilir. Bununla birlikte Deepin topluluğunun açık kaynak çalışmalarında Çin hükümeti tarafından baskı altında tutulduğu dedikoduları, bulut uygulamaları yoğun bir işletim ortamını kullanmada tüm dünyada bir isteksizliğe neden olmuştu. Benzer sakıncalar, Çin serverlarını kullanan Manjero Deepin gibi dağıtımlarında da mevcuttur.

Bu açıdan Pardus projesinin daha temiz ve linux topluluklarına daha hesap verebilir bir dağıtımı ortaya çıkarması çok önemli bir başarıdır.

Milli proje; bulut yoğun teknolojilerin kullanımı, Deepin kaynak kodlarındaki optimazyonun yetersiz olması gibi eksiklikleri giderdi.