Doğal afet sonrası çok büyük öneme sahip olan iletişim altyapısı, afette zarar görmesi durumunda enkaz kaldırma, hasar tespiti ve kurtarma faaliyetleri büyük zorluklarla karşılaşıyor. 1999 yılındaki büyük depremde iletişim altyapısının kesintiye uğraması faaliyetleri adeta felç etmişti.

İletişim için drone desteği

Bu sorunların üstesinden gelmek için, ABD’nin en yaygın telekom şirketi Verizon, işbirliği yaptığı American Aerospace Technologies (AATI) firması tarafından uçurulan uçan baz istasyonu ile, havadan ne kadar büyüklükte bir alanın kapsama alanına alınabileceğine yönelik uçuş testini gerçekleştirdi.

17-04/12/verizone.jpg

Bu son teknik test, ABD New Jersey’deki Woodbine Havaalanı’nda, doğal afet sonrası elektrik şebekesinin çöktüğü ve yerdeki baz istasyonlarının çalışmadığı bir durum canlandırılarak gerçekleştirildi.

Test uçuşu, ülke çapında Mayıs ayında New Jersey’de icra edilecek olan aynı zamanda yerel, federal ve ülke çapındaki acil durum kuruluşlarının katılacağı, genel acil durum tatbikatına hazırlık kapsamında yapıldı.

MALE gezici baz istasyonu olacak

Verizon’dan Christopher Desmond “Bu yeni test, AATI ile birlikte geçen ekim ayında gerçekleştirdiğimiz, MALE (orta irtifa uzun havada kalış) sınıfı insansız hava aracı ile havadan kapsama alanı sağlama konusunda ülkedeki ilk başarılı denememizin de üzerinde liderliğimizi pekiştirdi.” dedi.

Farklı durumlara göre ne kadar geniş bir alanın kapsama alanına alınabildiğinin ölçüldüğü testin başarılı geçtiği ifade ediliyor.
Test edilen drone, 5 metre kanat açıklığına sahip, 22.000 feet (6,7 km) irtifaya kadar çıkabiliyor. Havada kalış süresi 12-16 saat. Drone aynı zamanda acil yardım personeline anlık görüntü aktarabiliyor ve Verizone ağını kullanarak 4G LTE sinyallerini yere iletebiliyor.

Google’ın Loon projesi gibi havadan LTE hizmeti sağlamaya yönelik farklı çalışmalar da var, ancak Loon projesi daha çok kırsal alanlara sürekli iletişim hizmeti sağlamayı amaçlıyor.

:: Drone’ların baz istasyonuna dönüşecek olması hakkında ne düşünüyorsunuz?