Gün içerisinde sık sık ziyaret ettiğimiz büyük internet siteleri aslında sık sık tasarımlarında ufak değişikliklere gidiyorlar fakat bazılarını farkedemiyoruz bile.

Hatta muhtemelen birçoğumuz yeni görselliklerine alıştığımız için, yıllar önce ilk kez kuruldukları dönemlerde neye benzediklerini hatırlayamıyoruz.

Gelin birlikte dünyanın en büyük sekiz internet sitesinin açılış dönemlerinde neye benzediklerine göz atalım. Bu işe de dünyanın en çok kullanılan arama motoru Google ile başlayalım.

1- Google

Google’ın tasarımı çok büyük değişikliklere uğramamış olsa da, işlevsel açıdan getirdiği yenilikleri tartışmak bile ayıp olacaktır.  

Stanford’un öğrencileri olan Sergey Brin ve Larry Page tarafından 4 Eylül 1998’de hizmete sokulan Google’ın tasarımı oldukça basit görünüyor çünkü yapımcılar HTML kodlamayı bilmediklerinden hızlı bir tasarım istemişler.

{pagebreak::1}

2- YouTube

Neredeyse boş ve herhangi bir video izine rastlanmayan bir arayüz ile karşımıza 2005 yılında çıkan YouTube, “Charlie Bit My Finger” ve “Sneezing Panda” gibi hit videoları bizlere sunmuştu.

Siteye ilk yüklenen video ise kurucularından Jawed Karim’in “Me At The Zoo” adlı videosuydu. Klip 19 saniye sürüyordu ve San Diego Hayvanat Bahçesi’nde fillerin önünde Jawed’i görebiliyorduk.

{pagebreak::2}

3- Facebook

Takvimler 2004 yılının şubat ayını gösterdiğinde Mark Zuckerberg bile dünyanın artık çok daha farklı bir yer olacağının farkında değildi muhtemelen. Facebook, ya da Thefacebook da diyebiliriz, Zuckerberg tarafından yalnızca Harvard Üniversitesi’nin öğrencilerini buluşturmak için yaratılmıştı.

Tabii şu anda dünya çapında 800 milyon kullanıcıya sahip olduğunu göz ardı etmemek gerek. Görselde göreceğiniz en üst sol köşedeki erkek yüzü ise Al Pacino’nun bir fotoğrafının üzerinde oynanmış haliydi.

{pagebreak::3}

4- Yahoo

Yahoo yine bir Stanford ikilisinin elinden çıkmıştı ve Google ortalarda yokken en çok kullanılan arama motorlarından biriydi. Yahoo kelimesi, “Yet Another Hierarchical Officious Oracle” ın baş harflerinden oluşmaktadır.

Siteyi hazırlayanlar ise Jerry Yang ve David Filo‘ydu. 1995 yılında internetin ilk çevrimiçi dolaşım rehberi sloganıyla tanıtılarak hizmete suulmuştu.

 

{pagebreak::4}

5- Amazon

İnternetten alışveriş denildiğinde akla gelen ilk isimlerden biri Amazon.com‘dur. 1995 yılında ilk kez açıldığında çevrimiçi bir kitap satış sitesiyken, günümüzde oyunlardan kitaplara her şeyi bulabildiğimiz bir internet sitesi haline geldi.

Sitenin kurucusu Jeffrey Bezos siteye adını Amazon nehrinden esinlenerek verdiğini söylüyor.

{pagebreak::5}

6- Twitter

Aşağıda gördüğünüz ilk konsept tasarım, Twitter’ın Jack Dorsey tarafından 2006 yılının temmuz ayında hazırlanmıştı. Sitenin adı daha önce Twttr olarak düşünülmüştü ve bunun sebebi Flickr ve SMS yazılarında kullanılan kısaltma kelimelerden esinlenilmesiydi.

Sitenin tasarımı geride bıraktığımız beş yıl içerisinde en az yedi ya da sekiz kez değişti. Şu anda Twitter kullanıyorsanız, aşağıdaki görsel sizleri oldukça şaşırtacaktır.

{pagebreak::6}

7- NY Times

NY Times’ın kağıda basılan versiyonunun tarihi 1851 yılına kadar dayanıyor olsa da, internet sitesi o kadar da eski değil. 1996 yılında hizmete giren internet sitesi, görselden de görebileceğiniz gibi oldukça basit ve gazeteye benzeyen bir arayüze sahipti.

Oldukça küçük bir görsel ve etrafında yazılardan oluşan internet sitesi, bugün tam tersine büyük görseller ve daha az yazı ile karşımıza çıkıyor.

{pagebreak::7}

8- MySpace

2003 yılında Friendster’e rakip olarak ortaya çıkan bir fikirdi MySpace. Oldukça yumuşak hatlara sahip ve sade bir tasarıma sahip olan MySpace popülaritesini ise 2005 ile 2008 yılları arasında kazandı. News Corp. sosyal ağ sitesini 580 milyon dolar ücret karşılığında satın aldı ama ne kadar doğru bir hamle olduğu oldukça tartışılacaktı.

Son yıllarda sert bir şekilde düşüşe geçen ve neredeyse yere çakıldı denebilecek durumda olan MySpace, geçtiğimiz dönemlerde Specific Media ve Justin Timberlake’e 35 milyon dolara satılmıştı hatırlarsanız.

:: Sitelerin eksi tasarımları hakkında ne düşünüyorsunuz?