Henüz tasarım halinde olan ve üretimine başlanmayan teleskop tarafından gönderilecek veriler için IBM ile anlaşıldığı öğrenildi. Teleskoptan bir gün içerisinde gelecek olan veri miktarı, bütün bir internetin bir günlük veri mktarının yaklaşık iki katı.

Teknoloji dünyasının patent kralı IBM, bu projede ASTRON (The Netherlands Institute of Radio Astronomy) ile iş birliğine gidiyor. DOME adı verilen projede 13 milyar yıl önce gerçekleşen büyük patlamada neler yaşandığı araştırılacak.

  

Söz konusu projede her gün bir exabyte’dan fazla veri toplanacağı ve bunların işlenmesi için IBM’e güvenildiği açıklandı. IBM’den Ronald Luijten ise “Çok yaratıcı olmamız gerek. Eğer bugünün standart sunucularını kullanırsak, bunlardan milyonlarcasına ihtiyacımız olurdu. Bu da karşılanması imkansız bir alan ve enerji gideri demek oluyor. Yeni bellek teknolojileri üzerinde çalışıyoruz. Ancak bütün veriler manyetik bantlarda saklanıyor olacak. Bu her ne kadar eski bir teknoloji olsa da fiyat konusunda en ideal çözüm bu.” açıklamasını yaptı.

Bakalım bu efsanevi teleskobun 2017 yılında başlanacak üretimi öncesinde IBM bu zorlu sorunların altından kalkabilecek mi.

:: Sizce IBM bu projenin altından kalkabilecek mi?