Facebook, neredeyse her online hizmet sunan uluslararası firma gibi, faaliyette bulunduğu ülkelerdeki yasalara uygun biçimde kanuni bilgi sağlama ve içerik kaldırma taleplerini yerine getiriyor. Faaliyette bulunduğu ülke denince, konu Facebook olduğunda, bu da tahminen dünyada üzerinde insanların yaşadığı her kara parçası anlamına geliyor.

Her devletin derdi farklı

Facebook’un raporuna baktığımızda her ülkenin ortak noktası çeşitli suçlarda soruşturma ve kovuşturma aşamasında bilgi istemesi. Bunun haricinde A.B.D.’de suçlara göre ayrıntılı bir kırılım bulunabilirken Ocak-Haziran 2014 döneminde Almanya’nın Soykırım İnkârı nedeniyle 34 içerik kaldırttığı görünüyor. Aynı dönemde Birleşik Krallık mahkemeleri 9 tane içeriği farklı sebeplerle Facebook’tan kaldırılmasını isterken Rusya’nın bilgi talep sayısı 0 (sıfır).

Türkiye ne istedi?

Ülkemizde ise durum dünyanın geri kalanından pek farklı değil; yalnızca kaldırılan içerik sayısı fazlayken bilgi talebi sayısı az görünüyor. Ocak-Haziran 2014 döneminde bulunulan 153 talepte 249 hesap bilgisi istenmiş. Bu taleplerin 93 tanesinde (miktarı söylenmiyor) bilgi sağlanmış.

14-11/05/prosecution.jpg

Bu dönemde erişimi kısıtlanan içerik sayısı ise 1.893. Bunun için sebep devleti ve Atatürk’ü aşağılama için yerel olarak katalog suç sayıp mahkemesiz engellediğimiz içeriklerin önemli bir miktara denk geldiğini tahmin etmek zor değil.

Facebook’un rapor sayfasında ham veri dosyasını indirip kıyaslama yapabilirsiniz. Engelleme ve bilgi isteme ayrıntıları için ülke sayfalarını ziyaret etmenizi öneririz.

:: Sosyal medya şirketlerine gizlilik konusunda güveniyor musunuz?