Gelişen teknoloji, hayatımızı değiştirmeye ve dünyamızı etkilemeye devam ediyor. İş dünyasında da karşımıza çıkan bu durum, uluslararası faaliyet gösteren şirketlerin sayısının her geçen gün artmasına neden oluyor. Özellikle dijital hizmet sunan firmalar, katlanarak artıyor.

Ancak bu durum, bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Vergilendirme ve gelir bildirimi konusunda pek çok ülkede sorunlar yaşanıyor. Kısa süre önce bir çözüm bulmak isteyen ülkemiz, Dijital Hizmet Vergisi oranı yüzde 7,5 olarak belirledi. Ancak son olarak Türkiye ve ABD, DHV’nin kaldırılması konusunda anlaştı.

Facebook vergiden kurtulmanın planlarını yapıyor

Facebook vergiden kurtulmanın planlarını yapıyor

Facebook, Apple'ın uygulama içi satın alımlarında vergiyi kaldırmanın bir yolunu buldu. Şirket, yerel ödeme sistemi üzerinde çalışıyor.

Dijital Hizmet Vergisi kalkıyor

Açıklama Hazine ve Maliye Bakanlığı‘nın resmi internet sitesinde yayınlandı. Buna göre Türkiye ve ABD, Dijital Hizmetler Vergisi uygulayan ülkeler arasındaki ortak uzlaşı metnine Türkiye’nin dahil olma konusunda anlaştı. Söz konusu ülkeler arasında Avusturya, Fransa, İngiltere, İtalya, İspanya ve ABD yer alıyor.

Yapılan anlaşma, özellikle ABD’li şirketleri vergilendirme konusunda rahatlattı. ABD ise uzlaşı kapsamında, Türkiye’ye yönelik uyguladığı ek gümrük vergilerini kaldıracağını açıkladı. Böylelikle sürekli dalgalanan dolar kurunun biraz olsun durulup durulmayacağı ise merak konusu. Bakanlığın sitesinde yer alan metinde ise şu ifadelere yer verildi.

Tüm G20 ve OECD ülkeleri dahil 136 ülke tarafından mutabık kalınan ve son G20 zirvesinde onaylanan 8 Ekim tarihli açıklama metninde şu ifadelere yer verildi: “Küresel cirosu 20 milyar avroyu ve yüzde 10 vergi öncesi karlılık eşiğini aşan çok uluslu şirketlerin, yüzde 10 karlılık seviyesini aşan karının yüzde 25’i, ilgili ülkede fiziki bir varlığı olmasa bile pazar ülkelere dağıtılacak.

Ülkeler de bu gelire kendi vergi oranlarını tatbik ederek kurumlar vergisi alacaklar. Varılan uzlaşıya göre, geçmiş dönemlerde bu şirketlerden kurumlar vergisi alınamadığı için konulan dijital hizmetler vergisi gibi tek taraflı önlemler de uluslararası anlaşma ile gelen bu yeni vergileme hakkı karşılığında kaldırılacak. Tek taraflı önlemlerin kaldırılmasının zamanlaması ve geçiş dönemi düzenlemeleri ise hazırlanacak olan Uluslararası Sözleşmeye ve ülkelerin ikili müzakeresine bırakılmıştı.

2022 yılında yeni sisteme ilişkin çok taraflı bir sözleşme hazırlanması ve bu sözleşmenin 2023 yılında yürürlüğe girmesi planlanıyor. Bu uzlaşıyla birlikte OECD’ye göre, Dünyanın en büyük ve en karlı yaklaşık 100 büyük global şirketin yıllık 125 milyar doların üzerindeki karı ülkeler arasında yeniden dağıtıma tabi olacak ve bu şirketler gelir elde ettikleri ülkelerde kurumlar vergisi ödeyecekler.”

Türkiye, vergi oranlarıyla zirvedeydi

Türkiye, son yıllarda dijital hizmet vergisi uygulayan tek ülke değildi. Ancak bu konuda zirvedeydi. Fransa ve İtalya’da uygulanan vergi oranı yüzde 3, İngiltere’de vergi oranı yüzde 2 olarak belirlenmiş, diğer ülkelerde vergi oranlarının yüzde 1 ile yüzde 3 arasında kalmıştı. En geniş kapsamlı vergi ise ülkemizde uygulandı. Türkiye’de dijital hizmet vergisi oranı yüzde 7,5 olarak belirlenmişti.

Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Dijital Hizmet Vergisi’nin kalkması, sizce ülkemiz için olumlu sonuçlar doğuracak mı? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.