Uydumuz Ay için geniş bir arşive sahip olan NASA, farklı görüntüleri paylaşmaya devam ediyor. 18 Ekim 1989’da NASA, Galileo yörünge uzay aracını fırlattı. Jüpiter’i ve birçok uydusunu incelemeye doğru yol aldı. Yörünge aracı 7 Aralık 1995’te Jovian sistemine ulaşmadan önce, uzayda yaklaşık 4 milyar kilometrelik yolculuk boyunca çok sayıda kayda değer keşif yaptı.
1990’da Venüs‘ün bulutlarının kızılötesi görüntülerini elde etti. Dünya’nın en yakın kozmik arkadaşı Ay’ın kuzey bölgelerini de yakalayan Galileo, arkasında etkileyici bir miras bıraktı.
Renkli Ay görüntüleri bize hangi bilgileri veriyor?
Mashable India‘nın haberine göre, Galileo’nun görüntülerini dikkat çekmeye devam ediyor. Fotoğraf ilk olarak 1996’da yayınlandı. Geçtiğimiz haftalarda NASA, technicolor mozaik görüntüleri Instagram sayfasında yayımladı.
NASA, Galileo’nun 7 Aralık 1992’de Ay’ı yakınlaştırırken çektiği 53 fotoğraftan oluşan bir dizi sahte renkli mozaik görüntü oluşturdu. Peki, NASA’nın Ay’ın technicolor mozaik görüntüleri bize Ay hakkında ne öğretebilir? Örneğin, canlı tonlar toprak bileşimini ve antik volkanik tarihi gösteriyor.
Ay’daki volkanizma 3 ila 4 milyar yıl önce oluştu. Ancak Ay’ın volkanik aktivitesi Dünya’da görülenden çok farklı. Ay’da volkanizma, yüzey yüksekliği ve kabuk kalınlığı ile kontrol ediliyor. Çoğu volkanik aktivite Ay’ın yüzeyindeki çarpma kraterlerinde meydana geldi.
Galileo’nun görüntüleme sistemi, canlı görüntüleri üç spektral filtre kullanarak topladı. Sahte renkli mozaik, meteorik etkiler ve volkanik geçmişinden geriye kalanlar gibi Ay’ın çeşitli jeolojik özelliklerini vurguluyor. NASA‘ya göre, görüntünün alt kısmındaki turuncu oval şekilli Mare Cirsium çarpma havzasını çevreleyen parlak pembe ila kırmızımsı alanlar, dağlık Ay bölgelerini tasvir ediyor.
Fotoğraftaki tonlar farklı özellikleri tasvir ediyor
Görüntülerdeki maviden turuncuya kadar olan tonlar, bazaltik lavların aktığı alanları gösteriyor. Örneğin, Mare Cirsium’un solunda bulunan koyu mavi bir nokta, Mare Tranquillatis adlı bir özelliği temsil ediyor. Burası, Apollo 11 Ay görevi ile astronotların Ay’daki ilk ayak izlerinin bulunduğu yer.
Bir zamanlar Ay’daki bir okyanusun kalıntısı olduğu düşünülen Mare Tranquillatis, 3,9 milyar yıl önce bir çarpma sonucu bazaltik lavlardan oluşan pürüzsüz bir ova. Çarpmanın etkisiyle kraterdeki çatlak, bazaltların havzaya dökülmesine ve Dünya’dan görülebilen karanlık noktalar oluşturmasına neden oldu.
Koyu mavi alan, üstündeki yeşil ve turuncu alanlara göre titanyum açısından daha zengin. NASA, açık mavi ila açık yeşil renklerde görülen ince mineraller veya topraklar, yakın zamanda asteroid veya göktaşı çarpmalarının bir sonucu. Görüntüde, daha genç kraterlerin içinden uzanan mavi ışınlar var.