Piyasada fiyatı 500 dolarla 5000 dolar arasında değişen yüzlerce adet dizüstü bilgisayar modeli bulunuyor. Herkesin kullanım amacı farklı ve bu yüzden farklı büyüklük, renk, işlemci gücü, ekran kartı, sabit disk ve bir bilgisayarda bulabileceğiniz envai çeşit bileşen seçim denklemine giriyor ve işi karıştırıyor. Bu yüzden ana ihtiyaç gruplarına göre hangi bileşende neye dikkat etmeniz gerektiğini araştırdık. 

Dizüstü bilgisayar almak isteyenlerin büyük çoğunluğu daha önce masaüstü bilgisayar kullandığından, aynı performansı yeni sistemden de bekliyor. Bu sadece işlemciye bakarak kestirilemeyecek bir durum. Zaten ortada çok fazla seçenek yok. Intel’in ve AMD’nin kendine özgü yapıya sahip platformları bulunuyor.
{pagebreak::Yonga Seti Seçimi}
Yonga Seti Seçimi

Platformlar dizüstü bilgisayarı performansını belirliyor. Bu yüzden öncelikle platform seçimi yapmanız gerekiyor. Intel ve AMD’nin dizüstü bilgisayarların üzerinde kullandıkları anakart yonga setleri platformların temel özelliklerini belirliyor. Intel tarafına baktığımızda dizüstü yonga setlerini üç ana gruba ayırdığını görüyoruz.

Bunlar Performance yonga seti grubu, Mainstream yongaseti grubu ve Value yongaseti grubu. Bu grupların içersinde de yonga setleri bulunuyor. Şu an piyasada satılan Performance grubuna üye yonga setleri: Intel GS45 Express, Intel PM45 Express, Intel PM965 Express. Mainstream grubuna üye yonga setleri: Intel GM45 Express ve Intel GM965 Express. Value grubuna üye yonga setleri: Intel GS40 Express ve Intel GL40 Express. 

Bu üç ana grup kullanıcıların isteklerine göre düzenlenmiş aslında. Dizüstü bilgisayarınızdan yüksek performans istiyorsanız Performance gurubundaki ürünlere yönelmelisiniz. Orta seviye bir performans bana yeter diyorsanız Mainstream grubu tam siz gör. Ben sadece ofis programları ve internet kullanmayı düşünüyorum diyorsanız Value gurubuna üye yonga setlerine yönelmelisiniz.

Ürünlerin fiyatları da bu üç ana grubun performansıyla doğru orantılı. Yani yüksek performans istiyorsanız alacağını ürünün fiyatı daha fazla olacak.

AMD tarafına baktığımızda yonga setlerinin gruplandırılmadığını görüyoruz. Çünkü AMD’nin mobil yonga seti sayısı fazla değil. Hali hazırda satışta bulunan ürünler baktığımızda üç yonga seti ile karşılaşıyoruz. Bunlar AMD M780G, AMD M690 ve ATI Radeon Xpress 1250. AMD M780G yonga seti AMD’nin üst seviye kullanıcılarına hitap ediyor. Ürünün DX10 desteği de bulunuyor. AMD M690 yonga set M780G’ye göre biraz daha yaşlı. Bu yüzden ürünün özellikleri sınırlı. ATI Radeon Xpress 1250 ise oyun tutkunları ve multimedya severlere özel bir seçenek sunuyor.
{pagebreak::İşlemciler}
İşlemciler

İşlemci seçimine geldiğinizde karşınıza onlarca model çıkıyor. Bu modeller arasında seçim yapmanız düşündüğünüz kadar zor değil aslında. Önemli olan dizüstü bilgisayardan istediğiniz performansı belirlemek. Yine yonga setinde olduğu gibi burada da işlemci gruplarına göre davranmalısınız. Intel tarafına baktığımızda dört ana işlemci grubunun olduğunu görüyoruz. Bunlar Intel Core 2 Extreme, Intel Core 2 Quad, Intel Core 2 Duo ve Intel Core 2 Solo. Core 2 Extreme işlemciler performans açısından üst seviyeye hitap ediyor. Bu tarz işlemciye sahip bir dizüstü almak istiyorsanız ödeyeceğiniz bedelin oldukça fazla olacağını bilmelisiniz.

Intel Core 2 Quad işlemciler ise çok çekirdekli çözümler ve yüksek performans için tasarlanmış. Intel Core 2 Duo ise normal dizüstü kullanıcılarına hitap eden bir işlemci grubu. Bu işlemciye sahip dizüstüler ile günlük bilgisayar ihtiyacınızı kolaylıkla karşılayabiliyorsunuz. Intel Core 2 Solo işlemcilerin performansları giriş seviyesin. Bu işlemcilerin tercih sebeplerinden biri ise az güç tüketmeleri. Bu sayede dizüstü bilgisayarın pil ile ayakta kalma süresi daha uzun oluyor.

AMD tarafına baktığımızda karşımıza beş adet işlemci grubu çıkıyor. Bunlar AMD Turion X2 Ultra Dual-Core, AMD Athlon Neo, AMD Athlon X2 Dual-Core, AMD Sempron.

AMD’nin üst seviye işlemcileri AMD Turion X2 Ultra Dual-Core gurubunda yer alıyor. Bu işlemci gurubunun ardından AMD Athlon Neo işlemciler geliyor. Bu işlemciler özellikle ultra ince dizüstüler için tasarlanmış. AMD Athlon X2 Dual-Core işlemci grubu ise uygun fiyatlarıyla dikkat çekiyor. AMD Sempron işlemciler özellikle ofis kullanımı için tasarlanmış. Bu işlemciye sahip dizüstüler ile günlük işlerinizi kolayca halledebiliyorsunuz.
{pagebreak::Oyunculara Özel Ürünler}
Oyunculara Özel Ürünler

Oyun oynamayı seviyorsanız dizüstü seçimi yaparken dikkat etmeniz gerekenlerden biri de ekran kartı. Dizüstü bilgisayarların anakartları üzerindeki tümleşik ekran kartları oyun oynayabilmeniz için yeterli performans da değil. Bu tarz ürünlerle sadece basit oyunları oynayabilirsiniz. Eğer dizüst bilgisayarınızda oyun oymak istiyorsanız ATI ve Nvidia çözümü modellere yönelmelisiniz.

ATI’nin dizüstü modelleri ATI Mobility Radeon HD 4000 ve HD 3000 serisi ürünleri. Bu ürünlerin’de kendi içersinde modelleri bulunuyor. Performans çizelgesine baktığımızda sırayla; HD 4870, HD 4860, HD 4850, HD 4830 adıyla sıralanıyorlar. Bu ürünler arasında bütçenize uygun bir ürün seçebilirsiniz. Bize sorarsanız HD 4870’i tavsiye ederiz. Çünkü en yüksek performansa sahip ekran kartı. 

Nvidia’nın modellerine baktığımızda Geforce GTX 280M, GTX 260M, GTS 260M, GTS 250M, GT 240M, GT 230M. Bu ürünlerde tıpkı ATI ürünlerinde olduğu gibi yukardan aşağıya doğru performansları azalıyor. En iyi oyun performansını ise GTX 280M yongası gösteriyor.
{pagebreak::Ekran Boyutu}
Ekran Boyutu

Oyun oynayacaksanız ekran boyutu ve parlaklığı da önem taşıyor. 12 ve 13,3 inç ekranlı modeller, eğer dizüstünü büyük bir LCD monitöre bağlayıp oynamayacaksanız, yeterli değiller. Ancak 14 inç ve üstü ekrana sahip modeller keyif almanıza yetiyor. Tabii ki 17 inç ekranlı modelleri unutmamak gerek. Bu ürünler bir dizüstünden çok bir masaüstü bilgisayarı andırsa da yine de dizüstü kategorisinde yer alıyorlar. 

Daha Fazla Bellek

Bellek fiyatlarının düşmesi dizüstü bilgisayarlar içersinde kullanılan miktarı arttırmış durumda. Hal böyle olunca 50 dolar daha fazla ödeyerek 1 veya 2 Gb fazla belleğe sahip olabiliyorsunuz. Size tavsiyemiz bellek konusunda cimri olmayın.
{pagebreak::Depolama}
Depolamaktan Korkmayın

Sabit disk depolama alanına baktığımızda maksimum 640 GB‘lık disklerin olduğunu görüyoruz. Bu disklerin fiyatları biraz yüksek. Bu yüzden şimdilik 320 veya 500 GB‘lık modellere yönlemenizde fayda var. Ben daha az yer kullanıyorum derseniz 250 GB‘lık ürünlere de bakabilirsiniz. Şunu unutmayın şimdi ihtiyacınız olmayabilir. Ama 2 veya 3 yıl sonra bu depolama alanını mumla arayacaksınız. 

Optik Okuyucu

Henüz Blu-ray yazıcılı sistemler olmasa da, okuyabilen modellere rastlamak mümkün. Bu ürünler aynı zamanda DVD yazma işlemini de üstlenebiliyorlar. Bu ürünlerin fiyatları da biraz pahalı. Türkiye de Blu-Ray kullanımı oldukça az. Bu yüzden bizim tavsiyemiz şimdilik DVD yazıcı desteği olan ürünlere yönelmeniz yönünde.
{pagebreak::Taşıyabilecek misiniz?}
Taşıyabilecek misiniz?

Dizüstü bilgisayar seçerken ağırlığının üzerine 1 kilo daha eklemeyi unutmayın. Zira çanta, adaptör ve varsa USB bellek, fare, web kamera ya da hoparlör gibi donanımlar da eklendiğinde ağırlık taşınabilirliğin önüne geçebiliyor. Dizüstü bilgisayarların ağırlığı ekran boyutuyla doğru orantılıdır. 10 ila 13 inç arası ekrana sahip modller 1-2 kilo arasında değişirken, 14 ila 15 inç büyüklükte ekrana sahip ürünler 2 ila 3,5 kilo ağırlıklara erişebiliyorlar. 17 inç ve üzeri büyüklükteki ekrana sahip dizüstüleri mümkünse taşımasanız daha iyi olur.

Taşınabilirlikte çoğu kullanıcının gözden kaçırdığı faktör ise pil ömrüdür. Gün boyu yanınızda olan dizüstü bilgisayarı her zaman şarj etme şansınız olmayabilir. Bu yüzden uzun süre pille çalışacaksanız, ufak ekranlı ve düşük güç tüketimli işlemciye sahip ürünleri seçmelisiniz. Bu ürünlerde kullanıma bağlı olarak (ekran parlaklığı kısık, güç tüketim özellikleri dengeli veya korumalı, kablosuz ağ ve benzeri kullanılmayan özellikler kapalıyken) 4 saate yakın kullanabilirsiniz. 

Ama şunu da unutmamanızda fayda var. ULV işlemcili dizüstü bilgisayarların pil ömrü yaklaşık 8 saate yakın. Performansınızdan ödün vererek ULV işlemcili bir dizüstü alamnız sizi bütün gün ayakta tutabilir.
{pagebreak::Multimedya}
Dizüstü bilgisayarların üzerindeki multimedya cihazlar başka hiçbir cihaza ihtiyaç duymadan iş görmenizi sağlayabilir. Örneğin fotoğraflarınızı depolamak için dizüstü bilgisayarınızı kullanıyorsanız, kart okuyucusunun olması ve sizin bellek kartınızı desteklemesi şart. Yoksa ara kablo taşımak ve onu bağlamak zorunda kalacaksınız.

Eğer çok sayıda cihaz takmayı düşünüyorsanız, USB arabirimi fazla olan modellere yönelmenizde fayda var. Bazı harici sabit diskler iki yuva bağlantısına ihtiyaç duyarken, buna fare gibi diğer cihazları eklediğinizde 2-3 yuva yetersiz olabilir. Dijital video kameradan aktarım yapacaksanız FireWire bağlantısı da önemli. Bu bağlantı her üründe bulunmaz bu yüzde dizüstü bilgisayarınızı alırken bu bağlantının olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var.

Dizüstünüzü ahrici bir görüntüleme ünitesine bağlayacaksınız (TV, projeksiyon v.b.) ürün üzerindeki görüntü çıkışları önem kazanıyor. Günümüzdeki dizüstü bilgisayarlar üzerinde D-SUB, HDMI, DVI gibi çıkışlar yer alıyor. Bağlayacağını görüntü kaynağınızın özelliklerine göre dizüstü üzerindeki bağlantıların olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Dizüstünüzde TV seyretmeyi düşünüyorsanız analog ekran kartlı modeller mevcut. Bazı modeller ise ülkemizde test aşamasında olan yeni dijital yayın sistemi DVB-T‘yi destekliyorlar. Bu durumda analog TV kartlı modellere yönelebilirsiniz.

Dizüstü bilgisayar seçerken ihtiyaçlarınızı listelemelisiniz. Alacağınız ürünle neler yapmayı planlıyorsunuz. Bunu belirledikten sonra işiniz çok kolay.

:: Dizüstü bilgisayar alırken hangi markayı tercih edersiniz?