Reklam

Dizüstü Bilgisayarı Tam Şarj Etmeyin!

128
Reklam

Dizüstü bilgisayarınızın pili, en az işlemci veya sabit disk kadar önemli bir bileşen.Gelişen pil teknolojileriyle beraber, işlemcilerin daha az enerji tüketmesi ve işletim sistemlerinin, yüklü olduğu donanımı daha verimli kullanması için yapılan iyileştirmeler, cihazınızı daha uzun süre kullanmanızı sağlıyor.

Ancak, son 10 yıldaki gelişmelere baktığımızda, işlemciler inanılmaz hızlanırken, sabit disklerde devrim niteliğinde gelişmeler olurken, pil teknolojilerinde diğer bileşenlere paralel bir iyileştirme olmadı.

Bu nedenle hem kullanıcılar hem de bilgisayar üreticileri, olan imkanları değerlendirmek için elinden geleni yapıyorlar.

Reklam

Her şey, pili daha uzun süre kullanmak için

Kullanıcılar, ekranın ışığını kısmaktan tutun da WiFi kapatmak da dahil olmak üzere, belki gelecekte gülerek hatırlayacağımız yöntemleri denerken tüketiciler de bu süreyi uzatmasa da pil ömrünü uzun tutacak ilginç yollar tavsiye ediyorlar.

Enteresan tavsiyelerden biri de pili tam doldurmamak. Belki ilk kez duyuyor ve şaşırmış olabilirsiniz ama bu bir gerçek. Pilinizin tam dolu olması durumunda, bu yapının size sağlıklı bir şekilde uzun süre hizmet vermesi, pek mümkün değil gibi görünüyor.

Eski dizüstü bilgisayarınızı ilk satın aldığınızda 3-4 saat dayanan pil ömrünün, 2 yıl içinde neden 2 saate düştüğünün cevabı da aslında tam olarak burada yatıyor.

Firmalar da kabul ediyor

ShiftDelete.Net Test Merkezi’ne inceleme için gelen bir dizüstü bilgisayarın üreticisi, bu konuda tüketicilere özel bir seçenek sunmuş bile.

Öyle ki; firma tarafından Windows‘a yüklü olarak gelen bu araç, bu dizüstü bilgisayarın pilinin uzun süre kullanılmasını isteyenlere pilin tamamının değil sadece %80‘inin doldurulmasını öneriyor.

Sahip olduğunuz dizüstü bilgisayarla uzun süren bir ilişki içinde olacaksanız, siz de bu tür bir araç le tanışsanız fena olmaz.

:: Dizüstü bilgisayarınızı pili için önerileriniz neler? SDN Forum’da tartışalım.

128 Yorum

  1. Pirize takılıyken kullanıyorsam pili çıkarıyorum ama bu %80 de bırakmayı ilk defa duydum :S Acaba cep telefonları içinde aynı şey geçerli mi ?

  2. Ben bir kere pili çıkarıp kullandım, elektrikler kesildi. Bilgisayarcıya götürmek zorunda kaldım. bir arkadaşım da bu tür durumlarda HDD’ye zarar verebileceğini, ucuz atlattığımı söyledi. Siz ne düşünüyorsunuz?

  3. Bir lisans durumu söz konusu değil ise uygulamayı paylaşabilir misiniz ?
    Ve yahut adını bize bağışlar mısınız ?

  4. Genelde sony’nin yazılımlarının arayüzü böyle 🙂 Bu farklılığı da ondan beklerim bence bu marka sony :). (Bu arada bilgisayarımın markası hp)

  5. Mac’i etkilemeyecek bir teknolojik bilgilendirme olmuş. PC kullanıcıları düşünsün. Ha bire söküp taksınlar bataryaları 🙂

  6. :
    null

    Dogrudur hocam, battery life extended modu. 100 de 80 den sonra sarji engelleyen bir yazilim, bios dan da ayarlanabiliyor, boylece hem pil hem de bilgisayar korunmus oluyor, pil giderse gitsin, sonucta bilgisayara gelen elektrik akimini regule eden de pil, pilin cikartilip da bilgisayarin direk elektrik akimina maruz kalmasi cok sakıncali bir durum, iyon piller eninde sonunda kapasite kaybina ugrar, kullanilsa da kullanilmasa da, benim laptobun pili 4 yillik, kapasite miktari kaybi 100 de 6,haftalarca acik ve prize takili bir sekilde kaldigi oldu, kisacasi iyon pil tas catlasa 40-50 tl veya dolar, kullanim konusunda o kadar kasmamak gerek, gecen samsungtan aldigim laptopbun pili bir hafta sonra kapasite kaybina ugradi, pilin uretim tarihi de yakin bir tarih, baktim degisim icin cok ugrastiracaklar, internet fiyati fazla bir sey degil, goturmedim servise.

  7. Yeni aldığım laptopda da benzer bir uygulama var. Pil ve Bilgisayarın performansına göre özel seçenekler mevcut. En iyi pil sağlığı modunda kullandığınızda şarj seviyesini P’de sabitliyor.

  8. ben zaten laptopu sadece şarjda kullanıyorum ve dell’in şarjı kesme özelliği var. onu kullanıyorum. makine kapanıp açılıncaya kadar pil şarjını devre dışı bırakıyor. her halukarda zaten pilin kapasitesi düşer. yapacak bir şey yok. gülü seven dikenine katlanır.

  9. eairmak Nickli Üyeden Alıntı
    Pirize takılıyken kullanıyorsam pili çıkarıyorum ama bu %80 de bırakmayı ilk defa duydum :S Acaba cep telefonları içinde aynı şey geçerli mi ?

    Prizdeyken pilsiz kullanmak çok sakıncalı bir durum anakartı yakabilirsin hocam.

    Zira pilde akım dengeleyeci bulunmaktadır ve ana karta doğru akım gitmesini sağlar.

    Birde benim duyduğum birşey vardı ; 2009 yılından sonra üretilen pillerde %100 dolu halde ise pil, elektrik pile geçmeden ana karta gidiyor diye birşey duymuştum ne kadar doğrudur bilemem ama.

  10. Pili çıkarırsanız pil bayatlar. Ben 5 yıldır hiçbir dizüsütünü fişe takmadan kullanmadım. 4 yaşındaki dizüstüm hala 1:45 dakika gider tam performansta bile. Yeniyken zaten 2:45 gibi dayanıyordu. Doldur boşalt daha fazla yıpratır.

  11. Bende %100 de iken pil dolmuyor elektrik karta gidiyor olabilir ama bi süre sonra pil %95 olunca yine doldurmaya başlıyor pili yani sürekli doldur boşalt yapıyor asus vx6 kullanıyorum bu doldur boşaltta sıkıntı yaratmaz mı ?

  12. pılı cıkarmayın bence pıl bıtmek uzereyken pırıze takın dolunca yıne cıkarın ben 8 yıl kullandım asusumu bu sekılde ılk aldıgımda 4 saat gıdıyordu son zamanlarında 2 sate yakın bence en guzl yontem bu

  13. Pili çıkarmayın. Laptopu doğrudan şebekeden kullanmak bilgisayara (öncelikle anakart ve harddiske) zarar veren bir uygulama. Lityum pilleri ne kadar şarj edip deşarj ettiğiniz önemli değildir. Üretim tarihi, hangi sıcaklık koşullarında muhafaza edildiği ve yaklaşık %kaç şarjla beklediği önemlidir. Benim bildiğimp şarj ile 0 derecede kalması ideal oluyor.

  14. Ben laptopun pili dolunca bekletmeden fişten çekiyordum (%100 şarj ediyordum) 6 sene oldu hala pili sağlam, 1 sene kullanmadım baktım hala sağlam ki buda 7 sene eder . 1-1,5 saat arası gidiyor şu an(Yeniyken 2 saat gitmiyordu zaten) ama laptopu masaüstü gibi kullanıyordum, yani çok . Bataryasını hiç çıkartmadım bozulsun da masaüstü alayım diye, günde 8 saat fişte kullanıyordum çoğu zaman. Hala çalışıyor ne iş anlamadım. YILLARCA oyunsuz kaldım bu yüzden en sounun aldım masaüstü ama laptop hala çalışıyor pili de sağlam ama 1 saat gitmiyor gibi bende fişe takıyorum.

    Fişte kullanırsan pilini çıkar, ben bozmaya baktım yıllarca hala çalışıyor. Üstlik casper marka olması beni ayrı şok ediyor. Hiç sevmem bu markayı 3 kere DVD writeri bozuldu. Her 10 dvd yazmada bozuldu ki bu ayrı konu. Yaz sıcaklarında sonuna kadar zorladım oyun oynarken, harici klavye aldım laptop elimi yakıyor diye (pil içindeydi ) öyle oynadım işlemci 90 dereceyi bile gördü bozulmadı meret.

    Aranızda böyle bir şey yaşayan var mı? Bozmaya çalıştınız ama bir türlü bozamadınız. XD (benimki milyonda bir şans gibi)

  15. Ben laptopun pili dolunca bekletmeden fişten çekiyordum (%100 şarj ediyordum) 6 sene oldu hala pili sağlam, 1 sene kullanmadım baktım hala sağlam ki buda 7 sene eder . 1-1,5 saat arası gidiyor şu an(Yeniyken 2 saat gitmiyordu zaten) ama laptopu masaüstü gibi kullanıyordum, yani çok . Bataryasını hiç çıkartmadım bozulsun da masaüstü alayım diye, günde 8 saat fişte kullanıyordum çoğu zaman. Hala çalışıyor ne iş anlamadım. YILLARCA oyunsuz kaldım bu yüzden en sounun aldım masaüstü ama laptop hala çalışıyor pili de sağlam ama 1 saat gitmiyor gibi bende fişe takıyorum.

    Fişte kullanırsan pilini çıkar, ben bozmaya baktım yıllarca hala çalışıyor. Üstlik casper marka olması beni ayrı şok ediyor. Hiç sevmem bu markayı 3 kere DVD writeri bozuldu. Her 10 dvd yazmada bozuldu ki bu ayrı konu. Yaz sıcaklarında sonuna kadar zorladım oyun oynarken, harici klavye aldım laptop elimi yakıyor diye (pil içindeydi ) öyle oynadım işlemci 90 dereceyi bile gördü bozulmadı meret.

    Aranızda böyle bir şey yaşayan var mı? Bozmaya çalıştınız ama bir türlü bozamadınız. XD (benimki milyonda bir şans gibi)

    Ha birde bazı laptoplar fişte kullanılırken elektriği yine bataryadan çekiyor işte onlar riskli. Marka isimleri aklımdaydı geçen ay ama şimdi unuttum

  16. yahu altı üstü 100TL’lik pil neyin hesabıdır bu 2-3 yılda ömrü biter ve zaten cihazınızda eski ve yetersiz olur!

  17. Ben de 2 senedir pilini çıkartmadan kullanıyorum, gayet iyi çalışıyor. Kim çıkarıyor bu söylentileri bilmem ki… Pilini çıkartmamak hiç bir şekilde pile zarar vermez. Düzgün bir şebeke akımında (220-230V ve 50Hz) Lithium Ion pile hiç bir şey olmaz. Olsa idi başta üreticiler bu problemi düşünürdü ve çözüm arardı. Pilini çıkarttıktan sonra ne anladım dizüstü bilgisayardan? Kazara güç kesilse daha büyük problem çıkar…

  18. arkadaşımla aynı anda laptoplarımızı aldık. O sürekli pilde kullandı ben ise dolunca pili çıkarıp kenara koydum aralarda doldur boşalt yaptım. 2 sene sonunda onun şarjı 15 dk giderken bnm şarjım hala 2 saat gidiyordu ve sonunda garantiden yeni batarya istemek zorunda kaldı. Bence pili 0 dolduktan sonra çıkarılıp haftada 1 kullanmak yeterli tecrübe ile sabittir yani

  19. Dogukan_gti Nickli Üyeden Alıntı
    Ben de 2 senedir pilini çıkartmadan kullanıyorum, gayet iyi çalışıyor. Kim çıkarıyor bu söylentileri bilmem ki… Pilini çıkartmamak hiç bir şekilde pile zarar vermez. Düzgün bir şebeke akımında (220-230V ve 50Hz) Lithium Ion pile hiç bir şey olmaz. Olsa idi başta üreticiler bu problemi düşünürdü ve çözüm arardı. Pilini çıkarttıktan sonra ne anladım dizüstü bilgisayardan? Kazara güç kesilse daha büyük problem çıkar…

    Aynen . Bir sene vardı bütün yaz her gün 5-10 dk’lığına elektrikler gidiyordu burada ama laptop hiç kapanmadı Gidip yeni bir laptop alırsam söylenenlerin aksine yine pilini çıkartmazdım herhalde, elektrik gitsede çalışıyor, downloadlar yarım kalmıyordu.

  20. Bataryayı çıkarıp sadece prizde kesinlikle kullanmayın.

    Bir elektrik kesintisinde hard diskinizde bad sector oluşabilir bu da çok önemli verilerinize elveda anlamına gelebilir.

    Daha kötüsü ana kartı yakarsınız ki bu komple bilgisayara veda anlamı taşır.

    Kafanızdan bir hesap yapın,

    Bir laptobun ortalama ömrü 2,5-3 yıl…

    bir bataryanın ömrü de kullansanız da kullanmasanız da bu kadar…

    Bataryayı koruyacağım diye bilgisayarı, hard diskteki verileriniz riske atmaya değer mi?

    Bilgisayarınızda her zaman bataryanız takılı olsun, üçün beşin hesabını yapacağım diye bilgisayarı çöpe atmayın.

  21. DELL kullanıyorum pil şarjını istediğiniz zaman durdurabiliyorsunuz… Pili tak çıkar gibi bir derdiniz kalmıyor…

  22. Biraz daha bekleyin gençler, stanfordlular hepinizi kurtaracak. Silikon nano tüp lityum piller üzerinde çalışıyorlar.

  23. Milleti kandıracak başka birşey bulamamışlar mı pili 0 doldurup birkaç yıl kullandıktan sonra -@ arası performansı düşer zaten. Ee bu adamlar ne diyor.

  24. Milleti kandıracak başka birşey bulamamışlar mı pili %100 doldurup birkaç yıl kullandıktan sonra %20-%40 arası performansı düşer zaten. Ee bu adamlar ne diyor. %80 doldurun alışmayın öyle 4 saat şarj süresine 3 saat kullanın birkaç sene sonra 2 buçuk saatlik bir süreye inince de fazla sesiniz çıkmasın. Olay bundan ibaret.

  25. Milleti kandıracak başka birşey bulamamışlar mı pili %100 doldurup birkaç yıl kullandıktan sonra %20-%40 arası performansı düşer zaten. Ee bu adamlar ne diyor. %80 doldurun alışmayın öyle 4 saat şarj süresine 3 saat kullanın birkaç sene sonra 2 buçuk saatlik bir süreye inince de fazla sesiniz çıkmasın. Olay bundan ibaret.

  26. benim samsung marka laptop’ta bios’ta var bu secenek ve 6 sene oldu halen kullaniyorum pilimi.
    ayni sekilde samsung i897 telefonumda

  27. 2007 yılında aldığım ilk sony vaio laptopumda gördüm. ondan sonra 2 defa değiştirdim laptopu. şu anda da bu standart olarak geliyor sony’de ve öneriliyor. laptopu uzun süre evde kullanacaksam P yapıyorum. laptopu kendimle beraber taşımadan önce

  28. Ben yaklaşık 4 senedir masaüstü bilgisayar yerine laptop kullanıyorum, hemen hemen hiç dışarıya götürmüyorum. Laptop 0 şarjda 24 saat takılı. HWMonitor den pili kontrol ettim %0 aşınma. İlgilenenlere.

  29. Evde kullandığım samsung bilgisayarda bios ayarlarında mevcut, uzun pil döngüsünü aktif ettiğimde yüzde 80 e kadar dolduruyor. Bir süre böyle kullandım, ama sonra eski haline aldım. Çünkü pilin muadilini uygun fiyata bulabiliyorum. Genelde pilden kullanıyorum. %100 dolunca daha çok yetiyor pili.

  30. 3 yaşında sony vaio’ m var ve 2 saat pil performansı alabiliyorum. Her gün şarjını tamamen boşaltıp hiç kullanmadan şarj ediyorum. He tabi ilk zamanlar 3 saatti bu performans ancak 3 yılda 1 saatlik bir kayıp oldu sadece. Önemli olan laptop’ u masaüstü bilgisayarı gibi kullanmamak.

  31. Ben %80 e asla inanmıyorum.. Arkadaş laptop olsun telefon olsun bi ürünü ilk elinize aldığınızda pilini şöyle uzun bi süre şarjda bırakacaksınız.. Çünkü bu o bataryanın daha uzun ömürlü ve şarj tükenme süresinin daha uzun olmasını sağlayacaktır.. Sonra her şarj ettiğinizde pilin maxsimum dolmasını sağlayın hatta %100 dolduktan sonrada pili 1 veya 2 saat daha şarjda bekletirseniz daha iyi olur..

  32. 1- Li-ion dahi olsa bataryanın ömrü vardır, "hiç kullanmazsam bozulmaz" mantığı yanlıştır…
    2- Bataryanın ömrü doğru-yanlış kullanım potansiyelinize göre şekillenir…

    – Pili mümkün olduğunca sıcaktan koruyun… Aşırı ısı, ion dahi olsa piller için ömür törpüsü…
    – Prize yakınsanız ve "elektrik gider hdd ya pert olur" korkunuz yoksa pilin doluluk oranını %75 düzeyine indirerek bataryayı aşırı sıcak olmayan bir yerde muhafaza edin…
    – Bataryayı asla tam kapasite doldurulmuş olarak saklamayın…
    – Haftanın 1 yahut 2 günü pili kullanın, her yeni şarj döngüsünde yüzdelik dilimi farklı tutarak bu işlemi yapın… Misal şarj etmek için illaki %10 a dayanmasını beklemeyin, bu değerler farklı olsun…
    – Pil, örneğin 20-25 gün kullanım dışı kalmış ise cihaza pili taktığınızda "ben %75 şarj ettim sakladım bu pili, neden %47 ye düşmüş ?" diye şaşırmayın… Batarya uzun süre kullanılmadığı için zaman içerisinden enerji kaybı meydana gelmiştir ve bu doğal bir şeydir…
    – Unutmayın "ne kadar sık doldur boşalt yaparsanız batarya o kadar çok yıpranır…
    – Li-ion piller hafıza döngüsüne sahip olmadıkları için bu pillerde tam deşarj prosedürü uygulamayın… Ömrüne katkı yapayım derken pili erken emekli edersiniz… Li-ion piller %5 doluluk oranının altına indirildikleri vakit perte çıkar, önemli bir ayrıntıdır unutmayın…
    – Li-ion piller voltaj dalgalanmalarına karşı hassas bir yapıdadırlar, siz farkına varmazsınız fakat zarar görürler… Sonra konular açılır forumlarda "pil daha yeniydi ne oldu buna 20 dk zor dayanıyor" diye
    – Standart Li-ion piller yaklaşık 3 yıllık ömüre sahiptir, bu ömrü uzatamazsınız, mesele şu; pili doğru kullanarak bu sürenin altına düşmemek… Bataryayı yeterince bilinçli kullanırsanız bu sürenin altına düşmezsiniz…
    – Cep telefonu yahut notebook bataryası olması fark etmiyor Li-ion piller minimum düzeye inmeden şarja takılmalı, bu nokta çok önemli…

    Aklıma gelenler bunlar…

  33. Benim laptop pili 4.5 sene oldu, 40 dakika gidiyor, yeni pili almak istedim ancak 170 tl gibi yüksek bir fiyat istendi, toshiba cihaz, bende almadım tabi.

  34. pılı cıkarmayın bence pıl bıtmek uzereyken pırıze takın dolunca yıne cıkarın ben 8 yıl kullandım asusumu bu sekılde ılk aldıgımda 4 saat gıdıyordu son zamanlarında 2 sate yakın bence en guzl yontem bu…….aynen katılıyorum lenovom 2 yıldır neredeyse aynı performansta dewam ediyor ama dolunca hemen çıkarın.

  35. 03.09.2012 16:59 daki mesajım yanlış yayınlanmış, doğrusu aşağıdadır;
    ZİYARETÇİ 03.09.2012 16:59 Ben yaklaşık 4 senedir masaüstü bilgisayar yerine laptop kullanıyorum, hemen hemen hiç dışarıya götürmüyorum. Laptop yüzde yüz şarjda 24 saat takılı. HWMonitor den pili kontrol ettim %0 aşınma. İlgilenenlere.

  36. Yazilim samsung olabilir arkadaslar buda sonycilere zor olabilir. Samsung chronos serisi makinalarda. Var bendede var 🙂

  37. vaayyy…. windows sağdan soldan çarpmayı ne kadar seviyor. Tıpkı dosya kopyalarken duraklat/devam et özeliğinin KDE’den alınması gibi. Bu özellik de lenovo bilgisayarlarla gelen energy management adlı yazılımda zaten vardı.

  38. Ohoooi shifdelete yaklasik bir bucuk senedir ayni vaio kullaniyorum oyle ozellik var zaten yeni mi haberiniz oldu.

  39. Yazılım desteğiyle yapılabiliyor. Samsung’un kendsinde var ama diğer dizüstü bilgisayarlarda bu durum nasıldır bilemiyorum.

  40. ASUS F3F notbook kullanıyorum. 6ncı sene içindeyim. İlk aldığım günki bataryayı kullanıyorum. Günde 5-6 saat bazen de 10-12 saat kullanırım. İlk zamanlar elektiriğe taktığım zamanlar pilini çıkartıyordum. 2 sene kadar böyle kullandım. Bir kaç defa elektrikler kesildi ve anakartım yandı. Neyse ki garanti süresinin bitmesine bir kaç gün kalmıştı da cebimden para çıkmadı. O günden beri pili çıkartmadan ve genelde de elektirik şebekesine takakarak kullanıyorum. Bu günlerde yeni bir batarya bakıyorum. Pil 15- 20 dakika kadar gidiyor. Orjinal mi muadil mi olsun karar veremedim. Ancak 6 yıllık notbook için orjinal pil çok pahalı. 200 tl den fazla. Diyeceğim şu ki batarya için kendinizi fazla kasmayın. Sanırım biraz da şans işi.

  41. ben pc yi aldıgımdan beri 80 dolduruyorum ve 2,5 senedir pc yi kullanıyorum..fişe takılıykende bataryayı cıkarıyorum..suan batarya takılıyken 2 saat kadar pc kullanabiliyorum..

  42. bilgisayarım direk kapandı elektiriği kesti start yok şarj aletını takıyorumm ışık yanmıyor sizce sorunum nedir

  43. pili çıkartıpta kullanmak sanıyorsam çocuğun birinin söylemlerinden doğan bir yöntem olsa gerek. Pili doldurup kenara koyduğunuz zaman içinde ki enerji ile daha fazla deforme olacaktır. Adı üstün de bunlar Li-ion teknoloji, yani açmak gerekirse enerjinin yüklenip sonra geri kaybedilmesi gerek. Bu şekilde bataryayı uzun süre kullanabilirsiniz. Bataryayı çıkartırsanız önce iyi gibi gözüküp aniden kendini kaybedecektir. Buna bir örnek vermek gerekirse siz sütü açıp dolaba koyar 2 hafta bekletirseniz tüketilmediği için bozulur. Ama açıp, tüketirseniz herhangi bir zarar görmez. Bataryanın az şarj etmesini söylemelerinin nedeni de batarya yıprandığında sadece

  44. Bu yukaridaki resim samsung’un yeni sürümlerinde mevcut ben kullaniyorum ama pek işe yaradigi soylenemez cunku sarj %80 e kadar doluyor sonra %60 gelince bir anda %8 e düsüyor yani işe yaradigi soylenemez

  45. hocam o doğru olabilir.o tip bilgisayarlar gördüm pil dolduktan sonra artık pilden çekmiyor direk prizden çekiyor.

  46. BatterylifeExtender programın adı.Yazıldımı göremedim ama bendeki n150 plus samsung notbook ta var. yani kendi yazılımı içinde geldi.

  47. ZİYARETÇİ 03.09.2012 10:14 Mac’i etkilemeyecek bir teknolojik bilgilendirme olmuş. PC kullanıcıları düşünsün. Ha bire söküp taksınlar bataryaları 🙂

    Sen neyin kafasındasın?

  48. pilsiz kullanmanın bilgisayara zarar vereceğini düşünmüyorum zaten ani voltaj değişimlerine karşı korumayı adaptör yapıyor.ben pilsiz kullanıyorum fakat boş boş bekleyen batarya da ölür mü bir fikrim yok

  49. Ben Sony aldım.Bilmeden ayarı on yaptım.Şarjı %80 olduğu zaman fiş takılı dolmuyor diyor.Demek bunun içinmiş..Vay be..

  50. Benim laptop’umun markası Samsung.Evet o uygulama burada da var.Bataryasını doldurmaya kalktığımda

  51. Ben bu konu hakkında baya bir araştırma yaptım. Üretici firma yetkilileri de dahil. USA siteleri ve İngilizce yayındaki tüm forumları gezdim. Bir çok yabancı mekat ve elekt mühendisiyle görüştüm sonuç şu bataryaların ömrü kullanıma bağlı olarak veya fabrika sonucu belli bir dönemden sonra aşırı düşüşler hatta arızalar gösterebiliyor. Bunu firmalar da biliyor ancak bilerek önlemini veya yedek batarya önlemi almıyorlar satış yapmaları için. Kısacası bu şans işi arkadaşlar kimin bataryası daha fazla ömürlü olursa o şanslı. Ben TOSHIBA aldım 9 ay geçti fişten çektiğin an 30 dk falan Windows 8 sisteiyle dayanıyor Linux kulandığımda 20 dk düşüyor. Bir arkadaşımın da TOSHOBA sı var 2 yıl geçti benim bilgisayardan çok dayanıyor. Bu yüzden yok yüzde seksen yüzde yüz falan kullanın gitsin merak etmeyin zaten 4-5 yılda bir değişirsiniz bu teknolojiyle

  52. Samsung dizüstünde battery extender yazılımı yüklü. Dizüstünü aldığımdan beri samsungun önerisine uyup

  53. Tamam pili uzun kullanma,bilgisayarı koruma hoş şeyler de ben bilgisayarımı sadece oyun için kullanıyorum.Şarjı çıkardığım anda pil kaç olursa olsun kasmadan oynanmıyor.Ona da bir çözüm bulunabilir mi?

  54. ben epey bir şarzda kulandım daha şimi şarza çıkardım bilde kulanıyorum pilin bitme zamanı da 6 saat 25 dk.

  55. Mantıklı, çünkü samsung da aynı yöntemi kullanıyor, biostan ayarlanıyor %80 şarj oluyor ama bu seferde pil daha erken boşalıyor. Ben sonuna kadar doldurmayı tercih ediyorum.

  56. bişey sorcam arkadaşlar benim toshıba dizüstü bilgisayarım var windows 8 sürümü bu bilgisayarla fişe takılı oyun oynayınca bilgisayar bir süre sonra kendi kendine kapanıyo fişi çıkarıyorum bu sefer kapanmıyo fakat donmalar yaşanıyo bi önerisi olan varsa yazabilirmi

  57. Eskiden 3-4 saat dayanan pil şimdi 2 saat bile dayanmıyor.Sürekli lap top açıkken şarj ettim şimdi de r deyken daha fazla şarj edilmiyor.Şimdi napmalıyım yardımcı olur musunuz?

  58. Ben Vestel Kullanıcısıyım.Bilgisayarımı genellikle oyun oynamak için kullanıyorum oyun oynadığım için şarjı çabuk bitiyor ama normalde 3-4 saat gibi bir kapasitesi var bir tanede nootbook um var onun şarjı 3 saat dayanıyor fakat oyun oynarken şarja değilse kasıyor şarjda oynadığımda kasmıyor sebep ne olabilir ?

  59. benim bilgisayar çift bataryalı ,doldugunu nasıl anlıcam ikisininde, cevap verırsenın tesekkur ederim

  60. az giden pilinizi iyice bitirin sonuna kadar bitsin taa ki hiç bir ışık yakmayana kadar. ayarlardan 100de 0ı seçin ki bitsin. bidahaki şarzda en az2 katı gidecektir.

  61. Bilgisayarım HP Pavilion modelllerinden alalı 3 yıl kadar oldu.Batarya %100 durumda 20 dk dan fazla gitmiyor . Büyük ihtimal ömrü bitti . Fakat bu durumda yeni pil almadan nasıl idare edebilirim ?? Bir çözümü var mı ??

  62. Bu yazı tamamen hurafe
    Bilgisayarın her parçası çalıştıkça ömründen gider
    Bilgisayardaki yazılım ne diyorsa onu yapın
    yani fişi tak diyorsa takın
    pil doldu ise fişi çekin

    Pili çabuk bitenler
    sürekli şarjda bıraktıkları için bozuluyor ve perf süşüyor.
    Cep telefonu nasılsa notebook pili de aynıdır

  63. Samsung notebook'um bataryası düzenli kullanmama rağmen 2 yıl sonunda öldü. Bırakın 20 dk yı bilgisayarı açmıyor bile. 6 yıl kullanıp hala 3 saat gidiyor diyenler bana marslı gibi geliyor… 🙂 Tuhaflık bende mi onlarda mı? Yoksa Samsung damı?

  64. lenovo ideapad z510umun pili birden 0a düşüyor. Böyle bir sorunum yoktu önceden daha 1 yıl oldu alalı. Şarja takınca 99 oluyor, 100 oluyor ve şarjdan çıkınca hiç azalmıyor. Sonra tekrar 0a düşüyor. Kafayı yiyeceğim yakında :((( Ne yapmam lazım?

  65. iyi aksamlar
    yardımcı olursanız sevinirim. laptobumda %45 kullanılabılır(priz takılı dolmuyor) uyarısı verıyor.adaptoru çıkarınca laptop kapanıyor. neden kaynaklanabılır

  66. ben bilgisayarı yeni anladım daha 3 felan oldu fakat ben pili tam dolduruyorum bişey olur son cıkan blgisayarlardan

  67. Ben de toshıba S50-B-14H model laptop var. Alalı çok olmadı ve buna rağmen şarjım az gidiyor,sebebi nedir

  68. SELAMLAR : KARDEŞİM SİZİN YORUMLARINIZ GERÇEKTEN ÇOK BEYENİYORUM VE ÖNEMLİ BULUYORUM
    VE BENİM TŞHİBA SATALLİTE L70 B-12F VE W.8.1 KULLANIYORUM YANİ DİZ ÜSTÜ VE ŞİMDİ BATARYAM %80 NE KADAR DOLUYOR ONDAN SONRA DOLMUYOR VE BUNU BİLGİSAYAR KENDİSİMİ YAPIYOR AQÇIKLARSANIZ SEVİNİRİM SAYGILARIMLA

  69. windows 7 benim bilgisayarım 2013 den beri var hem haklılar hem değiller
    HAKLI YÖNLER: pil ömrü kullandıkça azalır benimde aldığımdan 2 sene dir 3 – 4 saat dayanırdı şimdi 2 – 1.30 saat dayanıyor.
    HAKLI OLMAYAN YÖNLER: niye tam şarj etmeyelim ki %100 olunca çıkarıyoruz zaten

  70. yanlış. pili verimli kullanmanın daha uygun yolu şarı dolmadan kesmek deği, dolunca şardan çıkarmak ve tam boşalmadan şar etmemekten geçer. süreyi uzatmak için de tabii ki gereksiz yere çalışan programları kapamak ve ekran aydınlığını en aza indirmek de şart. diğeri fasafiso

  71. Laptop bataryasını yeni aldım.Fakat, bir sorun var.Şarj süresi kısa , batarya % 100 doluyor.Lakin, şarj olma süresinin kısa olması garip.Büyük ihtimalle, bataryada bir sorun var.

  72. Batarya`nın şarj süreside 1 saat 25 dakika bence bu hiç normel değil.
    Bu gidişle pili değiştireceğim.Tek, çare bu gibi gözüküyor.

  73. beyler ömrü bitmiş bir laptop bataryasının sıfır gibi kullanmanın yolu var bataryayı suni bir buz dolabı poşeti ile yani yiyecekler bayatlamasın diye kullanılan poşet ile bataryayı hiç hava olmayacak şekilde sıkıca sarıyoruz ama
    hiç hava almayacak alırsa batarya patlar ve buz dolabının buzluğuna koyup bir hafta bekletin ama bataryanız li-on batarya olacak ve bir hafta sonra bataryayı takın laptopba 1 saat bekleyin sıfır gibi olcak bataryanız ama tabi bu işlemi 1 yılda bir defa yapmalısınız bu teknik ölmüş bataryalar için geçerlidir sıfır bir bataryaya denemeyin benim arkadaşım yaptı benim batarya 10dk dayanıyordu 1 saat 10 dk ye çıktı ve tam bir yıl öyle kullandım

  74. Merak ediyorum madem bunu tavsiye ediyorlar neden pil şarj entegrelerini %80 şarj olacak şekilde dizayn etmiyorlar. Bilgisayar kullanırken aman %81 olmuş diye takip etmemiz gerekmesi bir tasarım ve üretim hatasıdır bence.

  75. casper s500 aldım şarjı en fazla %95 doluyor. bu bir sorun mu yoksa bu konudaki gibi notebook un pil ömrü için ayarlanan bir şey mi?

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version