3 boyutlu baskı, geleceğin en önemli teknolojileri arasındaki yerini usul usul almaya devam ediyor. Elbette 3D baskı son kullanıcı için heykeller üretmekle sınırlı değil, kendisine çok daha faydalı konularda kullanım sahası buluyor. Örneğin çeşitli uzuvların, hatta kafatasının 3D baskıyla üretilmesi gibi gelişmelerle bilim ve tıp alanında çığır açmaya devam ediyor.
Bu konuya ilişkin en son gelişmelerden biri de anne karnındaki bebeğin, ultrason görüntülerinden yola çıkılarak hazırlanan 3D baskılar. Bu haberde Estonya’da doğmamış bir bebeğin 3 boyutlu baskısından görüntüler yer alıyor. Ultrason işleminin ardından, gerçek boyutlardaki bebek kafatasının 3D baskısının alınışını görüyorsunuz.
3D baskı yolu ile fetus içinde gelişim aşamasındaki bebeğin detaylı görüntülerine ulaşılırken, konunun ana fikri bir tür anı şeklinde olmanın da ötesine geçiyor.
ABD ve Japonya’da popülerliği hızla gelişen bir sağlık yöntemi olmaya başlayan bu tür baskılarla, bir bebeğin doğmadan önceki sağlık sorunları hakkında fikir elde edilebiliyor. Fiziksel sakatlıklarla dogma riskleri ortaya çıkabiliyor ve yarık dudak gibi yüz malformasyonları tespit edilebiliyor.
:: 3D baskının sağlık, bilim gibi alanlardaki kullanımı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Yakinda dogmamis cocuga da don bicerler
3d print teknolojisinin inanılmaz bir geleceği var, ilerde tekstil ve yemek sektöründe kullanılabilecek olmasının yanında haberde olduğu gibi sağlık konusundada yararlı olacağa benziyor. Bir artısıda yeni icatların önünü açacak olması; insanlar örneğin mekanik bir sistem geliştirdiğinde bunun prototipini hayata geçirmek için bir üreticiye geeksinim duyuyordu ama bu teknoloji sayesinde tasarlanan fikirler taslak olarak pratik bir şekilde gerçekleştirilebilecek.