Menajerlik oyunları için milat: Championship Manager
Doksanlı yıllara damgasını vuran oyunlar arasında, Championship Manager (CM) serisini saymadan olmaz. Bugün Football Manager adıyla yoluna devam eden serinin, 1992 yılında ortaya çıktığında ise Premier Manager ve The Manager gibi rakipleri vardı. Bugün hayatta olmayan bu rakiplerin en büyük avantajı ise Premier Lig takımları ve oyuncularının lisanslarına sahip olmasıydı.
Championship Manager serisi ve gelişimi
Eidos Interactive tarafından dağıtılan oyun ise ancak 1994 sürümünde lisanslı oyuncu isimlerine ve takımlara sahip oldu. Yeni özellikleri, C programlama diline geçmesiyle oldukça hızlanan menajerlik oyunu, kısa sürede efsane haline geldi.
Doksanlı yıllara damgasını vuran eski oyunlar-3
İlk oyun ve güncellemelerle yerini sağlama alan CM, ikinci oyunuyla birlikte sınırlarını İngiltere’nin dışına taşıdı. Aslında oyun firması, ilk oyuna bazı güncellemelerle İtalya ve Fransa liglerini içeren iki paket ekledi.
Buna karşın CM 2, 1998 güncellemesi sonrası 9 Avrupa ligi (Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, İngiltere, İtalya, İskoçya, İspanya ve Portekiz) ilk defa oynanabiliyordu. CM için devrim niteliğinde olan bu gelişmeyle birlikte, oyunun veri tabanı ve analiz yöntemleri de sadeleşti. Aynı zamanda oyun ilk defa CD takmadan çalışabilir hale geldi. Bugün için oldukça anlamsız gelen bu özellik, doksanlı yıllarda oyun oynayanların en büyük kabusuydu.
Oyunu bilgisayarınıza yüklemiş olsanız bile çalıştırmak için CD’ye ihtiyacınız vardı. Hatta o dönemde sanal CD sürücü dediğimiz programlarda oldukça revaçtaydı.
Türkiye için en önemli olan CM serisi ise CM 3 olarak tarihe geçti. Mart 1999 yılında karşımıza çıkan seri Türkiye 1. Ligi de dahil olmak üzere 15 lig ve 25 bin oyuncuyu barındıran bir şekilde genişledi. Bugün hem Türkiye hem de dünyada serinin hale en önemli oyunlarından biri.
Championship Manager daha sonrasında o kadar geniş bir oyuncu veri tabanına sahip oldu ki, futbolcu aramak için dünyayı dolaşan yıldız avcılarının bile oyunda öne çıkan genç yıldızları takip ettiği bile söyleniyor.
Oyunun yapımcısı olan SI Games stüdyosu 2004 yılında, Eidos ile yollarını ayırdı. Sega ile el sıkışan firma Footbal Manager (FM) oyunuyla yoluna devam etti. Eidos ise Championship Manager adıyla başarılı olan seriyi çıkarmayı sürdürdü. Ancak 2011 yılına gelindiğinde Eidos tutkusunu kaybetti ve başarılı seri sona erdi. Oyunun tutkunları ise çoktan FM tarafına kaymaya başlamıştı. Buna karşın CM doksanlı yıllara damgasını vuran retro oyunlar arasında önemli bir yere sahip.
Cidden Fifa 98 grafikleri bu kadar kötü müydü? Kick-Off’lardan sonra bize muhteşem geliyordu.
Bende çok şaşırdım. Severek oynardım FIFA 98’i. Şimdi bakıyorum da gerçekten grafikler çok kötü. Ama işte 90’ların büyülü ruhu sanırım gözlerimizi kör etmişti. Kıymetli zamanınızı ayırıp yazıyı okuduğunuz için teşekkürler :))
Veyis Özen Ertuğ beye bu kıymetli içeriğinden dolayı çok teşekkür ederim. Hem bir nostalji rüzgarı estirdi hem de orta yaşlı bir Türk vatandaşı için alınabilecek oyunlar listesine birkaç alternatif ekledi. Bir tane PlayStation One alıp göz taktırsam var ya gaming canavarı olurum ülkemiz şartları altında.
Ben teşekkür ederim kıymetli zamanınızı ayırıp okuduğunuz için. İçeriği hazırlarken bende FIFA 98 oynadığım günleri özledim, yalan değil :))
Vay be. Sensible Soccer i ne oynardik. Fifa 98 de efsaneydi fakat Sensible Soccer in yeri ayrıdır
Ben bu gun hala cm 01-02 oynuyorum:))