Doksanlı yıllara damgasını vuran retro yani eski oyunlar listemize bu hafta, fantastik RPG oyunlar konuk oldu. Tolkien‘in Orta Dünya mitolojisine dayanan fantastik oyunlar, bugün bile oyun dünyasına yön vermeye devam ediyor.
Doksanlı yıllara damgasını vuran fantastik RPG oyunlar
Fantastik rol yapma oyunları yani FRP‘nin, bilgisayar oyunlarından çok daha eskiye dayanan bir geçmişi var. İlk olarak masada kağıt kalemle oynanan FRP oyunları, Tolkien’in, Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin etkisiyle ortaya çıktı. Tabii ki bunun temel sebebi J.R.R Tolkien‘in 1954 yılında yayınladığı Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin bildiğimiz anlamda fantastik evrenin temellerini atmasıydı.
Bu oyunların temel kurallarını ise Dungeon and Dragons gibi temel FRP oyunları belirledi. Diablo, Baldur’s Gate, Elders Scrolls, Ultima, Warcrfat gibi örneklerde sırtını bu FRP oyunlara dayadılar. Bu retro FRP oyunlar, bugün bile bilgisayarlarımızda önemli bir yeri kaplamaya devam ediyor.
Fantastik RPG oyunlar dünyasında bir efsane: Diablo
Doksanlı yıllara damga vuran fantastik oyunlar arasında Diablo’nun ayrı bir yeri var. Blizzard’ın en önemli oyunlarından biri olan yapım, türünün de öncülerinden biri oldu. İlk Diablo oyunu 1997 yılında hayatımıza girdi.
İlk oyunda, bugünkü anlamda bildiğimiz Diablo oyununun temel oynanış ve işleyişleri oturtulmuştu. Diablo, Hack and Slash dediğimiz oyun türünün ilk örneklerinden biri. Hack and Slash oyunlar temel olarak, durmaksızın aksiyona dayalı, görevler dışında diyalogun olmadığı oyunları tanımlıyor.
Dungeon and Dragons gibi kağıt üzerinde oynanan rol yapma oyunlarında karşımıza çıkan Hack and Slash kavramı, Diablo ile birlikte görsel olarak hayata geçmiş oldu. Bu durmaksızın düşmanları kesmeye dayanan oyun şekli, kısa sürede Diablo’nun döneminin en dikkat çekici oyunlarından biri olmasını sağladı.
Diablo’nun hikayesi
Diablo dünyasının bugün bile yeni oyunlarla karşımıza çıkması ise çok geniş bir hikaye evrenine sahip olmasından ileri geliyor.
Cennet ve cehennemin savaşına dayanan bu hikaye, bu savaş sonunda hapsedilen Diablo’nun uyanması ile başlıyor. Oyunda ana amacımız Diablo’nun uyandığı ve iblisleriyle birlikte işgal ettiği Tristam kasabasını temizlemek.
İlk oyunda karşımıza Rogue, Warrior (Savaşçı) ve Sorcerer (Büyücü) olmak üzere üç farklı karakter çıkıyordu. Bunlardan savaşçı ve büyücü karakteri Diablo 2 oyununda yeniden karşımıza çıksa da, Rogue karakteri Diablo 1 sonrası yan karakter haline geldi.
Ancak Blizzard, Rogue dediğimiz, ok atan ve hançerle dolaşan bu hızlı karakterin Diablo 4 ile yeniden karşımıza çıkacağını müjdeledi. Oyunun kısa sürede büyük başarı göstermesi sonrası, Sierra Online şirketine yaptırılan Hellfire genişleme paketi 1998 yılında yayınlandı.
Ancak bu genişleme paketi serinin hayranlarını ikiye böldü. Blizzard ise Hellfire genişleme paketini kendi hikayelerine uygun olmadığı gerekçesiyle yayından kaldırdı. Hatta Blizzard’ın resmi Diablo gelişimi içinde Hellfire genişleme paketi yer almıyor.
Bu yıl içinde Resurrected ile karşımıza çıkacak olan Diablo 2 ise serinin efsane oyunlar arasına girmesine neden oldu. İlk oyuna göre çok daha uzun bir haritaya ve geniş bir hikayeye sahip olan Diablo 2, 29 Haziran 2000 yılında piyasaya çıktı.
Diablo böylece retro fantastik rpg oyunlar arasında yeri doldurulamayacak bir yere oturdu. Öyle ki Blizzard bile bu oyunun yerini doldurmayı başaramadı. Firma bu boşluğu doldurmak adına, Resureccted versiyonunda eski karakterleri ve kayıt dosyalarını çalıştırmayı planlıyor.
Gerçek bir fantastik RPG deneyimi: Baldur’s Gate
Baldur’s Gate her ne kadar Diablo sonrası piyasaya çıkmış olsa da, çok daha farklı bir yoldan oyun dünyasına adım attı. Diablo, masaüstü FRP’yi bilgisayar ortamına aktaran önemli oyunlardan olsa da Baldur’s Gate, tam anlamıyla FRP severleri PC ortamına taşımak için yola çıktı.
Bioware stüdyoları ve Fallout serisinden tanıdığımız Interplay tarafından 1998 yılında geliştirilen oyun, bugün halen oyun içi dinamikleri ile benzersiz bir yapıya sahip.
Bu anlamda da CRPG oyun türünün hali hazırda en önemli temsilcilerinden biri. CRPG, Computer Role Playing Game’in kısaltılmış hali. Yani Bilgisayar tabanlı bir fantastik rol yapma oyunu var karşımızda.
Dungeon ve Dragons dünyasını temel alan Baldur’s Gate, bu dünyanın bir parçası olan Forgotten Realms de geçiyor. Advanced Dungeon and Dragons olarak adlandırılan ikinci versiyonda geçen hikaye, bu dünyanın 20’lik zar sistemine dayalı kurallarına bağlı olarak geliştirildi. Bu temel kuralların bazıları ise oyunun daha hızlı bir işleyişe sahip olması için değiştirildi.
Diablo, Warcraft ya da Heroes of Might and Magic gibi diğer fantastik oyun dünyalarına adapte olmak biraz daha kolay olsa da, Baldur’s Gate dünyasına girmek ve oyunu anlamak için FRP dünyasının dinamiklerine de aşina olmak gerekiyor.
Baldur’s Gate hikayesi
Forgotten Realms dünyasında Candlekeep kalesinde geçen hikaye, bu kalede yetim çocukların koruyucusu olan büyücü Gorion İle birlikte başlıyor. Oluşturduğumuz ana karakter, Gorion himayesinde yetişen bir yetim olarak oyuna başlıyor.
Gizemli bir tehlike nedeniyle Candlekeep kalesini terk etmek isteyen Gorion, ana karakteri bu yolculuğa hazırlamaya çalışıyor. Bir süre sonra ana karakteri teslim etmesini isteyen bir saldırıya uğrayan büyücü, oyuncunun kaçmasını sağlar ama bu çatışmada ölür.
Baldur’s Gate oyunu, karakterimizin vasisinin bu trajik ölümüyle birlikte başlıyor. Oyunda, Diablo’nun tersine partimizle birlikte ilerliyoruz. Gorion’un sizi yönlendirdiği hana gidip, davanıza ortak olacak yolcuları seçmeniz gerekiyor. Oyun öncesi Dungeon and Dragons dünyasına ve kurallarına göz atmak ise oyunu daha iyi anlamamızı sağlıyor.
Fantastik RPG oyunlar arasında önemli bir yere sahip olan Baldur’s Gate, kendine has bir hayran kitlesine sahip. Retro oyunlar sizin için bir tutkuysa ve yeni bir maceraya atılmak istiyorsanız, Baldur’s Gate iyi bir seçim olabilir. Ancak oyunu anlamak ve ilerleyebilmek için sabırlı olmanız gerekiyor.
Strateji ve fantastik RPG bir arada: Warcraft
Warcraft denilince aklımıza World of Warcraft gelse de, 1994 yılında Blizzard tarafından piyasaya sunulan Warcraft: Orcs & Humans oyunu, strateji oyunlarından bildiğimiz oynanışı, fantastik öğelerle bir araya getiriyordu.
Tolkien tarafından kaleme alınan Yüzüklerin Efendisi hikayesinde karşımıza çıkan Orklar, bu oyunda başrollerden birini oynuyor.
Azeroth Krallığı’nda geçen bu ilk oyunda, Ork ve İnsan olmak üzere iki ırktan birini seçebiliyordunuz. Daha sonra piyasaya sürülen oyunlarda ise bu ırkların sayısı artmaya başladı.
Warcraft hikayesi
Başka bir dünyadan, Draenor’dan dünyaya gelmiş olan orklar, ilk başlarda barışçıldı. Başka dünyalara boyut kapılarının açılması, savaşçı Orkların dünyaya gelmesine ve krallığının huzurunun bozulmasına neden olur.
Bu ilk oyunda, Azeroth Krallığı insanları ve Horde Orklar arasında seçim yapıyorsunuz. Bir taraftan düşmanla gireceğiniz savaşa hazırlanıp, diğer taraftan ise kasabanızı genişletip, ekonominizi ayakta tutmanız gerekiyor.
Blizzard, ilk oyunda büyük bir satış başarısı göstermişti. İkinci oyunla birlikte ise online olarak strateji oynamanın temellerini de atmış oldu. Battle.Net serverlerını kuran oyun stüdyosu, bu World of Warcraft’ın temellerini de atmış oldu. Tabii ki Diablo, Starcraft gibi diğer Blizzard yapımları da bu platformda yer alıyordu.
Warcraft, aslen bir strateji oyunu olsa da, fantastik bir kurguya sahip. Bu anlamda oyunun fantastik RPG listesinde yer almasının daha doğru olacağını düşündük.
Fantastik RPG oyun mu yoksa satranç mı?: Heroes of Might and Magic
Heroes of Might and Magic, doksanlı yılları yaşayanlar için unutulmaz oyunlar arasında. A Strategic Quest adına sahip ilk oyun 1995 yılında yayınlandı. İlk oyun klasikler arasında yer alsa da, beklenen patlamayı yapamadı. Heroes serisi, ikinci oyununda ise bilinen özelliklerine kavuşmaya başladı.
Oyun asıl patlamasını ise 1999 yılında, Heroes 3 ile yaptı. Heroes dünyasında 9 ana ırk ve her bir ırkın kendisine ait kalesi bulunuyor. Oyunda yer alan ırklar, kaleleri ve özellikleri ise her birine farklı avantajlar sağlıyor.
Heroes 3 hikayesi
Belli başlı bazı ırklar ise şöyle: İnsan ırkı, Erathia denilen bu toprakların eski hükümdarı. Erathia topraklarına yeniden hakim olmak isteyen insanlar, oyunun temel ırkı konumunda. İyiliğin simgesi olan bu ırk, Melek, Rahip, Şövalye, Griffin gibi askerlere sahip.
Rampart kalesi ise Elfler, Cüceler ve Druidlerin kontrolündedir. Pegasus, Cüce, Ent ve Ejderha bu ırkın önemli savaşçıları. Kalenin kahramanları hem iyi savaşçı hem de biraz da büyü gücüne sahipler.
Tower kalesi ise kuzey mitolojisinden esinlenen Gremlin, Titan, Naga gibi mitolojik savaşçıların olduğu bir ırk. Bu kale oyun haritasında karlı topraklara hükmediyor ve güçlü büyücülere sahip.
Necromancerlar, ölülerden güç alan, Vampir, Cadı gibi savaşçıları olan ve büyü güçleri olan bir ırk. Kısacası her ırkın farklı özellikleri ve farklı stratejik üstünlükleri var. Heroes, 4,5,6 şeklinde devam etmiş olsa da, serinin hayranları için Heroes 3 ayrı bir yerde.
Efsane bir Fantastik RPG’den ilk MMORPG’ye: Ultima
Ultima, en eski Fantastik RPG oyunlardan biri. Hatta listede saydığımız Fantastik RPG oyunlar için, Ultima ayrı bir yere sahip. Fantastik RPG oyunlar için ilham kaynağı olan Ultima 1, çok geniş bir haritaya sahipti.
Bu anlamda, Ultima 1 fantastik RPG oyunlar arasında açık dünya özelliğine sahip ilk oyunlardan biriydi. Ultima 1: First Age of Darkness 1981 yılında Apple 2 için piyasaya çıktı. Oyun, Origin Systems tarafından piyasaya sürüldü.
Ultima 1 konusu
Oyun, tek boyutlu yapısına rağmen açık dünya rol yapma oyunlarında bile rastlayamadığımız geniş bir hikayeye sahipti.
Oyunda, bir çok fantastik RPG oyunda rastladığımız, kötü bir büyücü karakter başrolü oynuyor. Mondain adlı bu büyücü, 1000 yıl önce kendisine ölümsüzlük sağlayan bir mücevher oluşturuyor.
Ölümsüzlüğü sayesinde Sosaria Krallığı üzerinde hakimiyet kuran büyücü, köyleri ve şehirleri, canavarları ile işgal ediyor. Büyücüyü durdurmak için Lord British, büyücünün sonunu getirebilecek cesur bir savaşçı arar.
Stranger adlı bu yabancı yani oyuncu, zaman makinesi ile 1000 yıl geriye giderek Mondain‘i bu mücevheri oluşturmadan önce durdurmaya çalışıyor.
Ancak oyuncunun bu zaman makinesini oluşturması için bir dizi görevi başarıyla tamamlaması gerekiyor. Prensesi kurtarmaktan, zaman makinesini çalıştıracak kristalleri toplamaya kadar çeşitlenen görevlerden en ilginci ise uzayda geçiyor.
Oyuncu uzayda 20 düşman gemisini yok ettiği bu görev, Ultima evreninin ne kadar geniş olduğunu anlatmak için iyi bir örnek. Oyunun diğer versiyonlarında daha fantastik bir yapı önümüze çıkıyor. Türün hayranları, özellikle Ultima IV oyunu, gelmiş geçmiş en iyi RPG oyunlardan biri olarak görüyor. Yine Ultima Underworld, 3 boyutlu grafikleri FRPG dünyasına taşıyan ilk oyun olma özelliğinde.
MMORPG oyunlar için köşetaşı: Ultima Online
Ultima serisi sadece fantastik RPG oyunlar için değil aynı zamanda online FRPG yani bugün ki bildiğimiz adıyla MMORPG oyunlar için de önemli bir köşe taşı.
İlk olarak 1997 yılında karşımıza çıkan Ultima Online, Türkiye’de de uzun yıllar büyük bir oyuncu kitlesini MMORPG ile tanıştırdı. Kısacası Knight Online efsanesinden çok daha eski bir yapım var karşımızda.
Ultima Online hikayesi
Ultima 1, ana karakterin büyücü Mondain’i yenmesi ve Ölümsüzlük Mücevheri‘nin parçalanması ile son buluyordu. İşte Ultima Online, tam da ilk oyunun bıraktığı yerden hikayeyi devralıyor.
Mücevherin parçalanmasıyla birlikte, sayısız paralel dünya Ultima Online dünyasında karşımıza çıktı. Tabii ki senaryoda geçen bu sonsuzluğun oyuna yansıtılması mümkün değildi. Burada en güzel detaysa MMORPG oyunda yer alan Shard adlı sunucuların her biri farklı bir paralel evreni temsil ediyordu.
Kendi karakterinizi oluşturduğunuz Ultima Online, karakterin tüm özelliklerini detaylıca belirlediğiniz bir karakter oluşturma ekranına sahipti. Kısacası bugünün online oyunlarında yer alan ön tanımlı karakter yapıları bu oyunda yer almıyordu.
İzometrik bir yapıda karşımıza çıkan oyun, 2 boyutlu grafiklere sahipti. Ultima Online, çok gerçekçi bir yapıya sahipti. Bir silah üretmek için, gerekli malzemeleri tek tek toplamanız gerekiyordu.
Karakterinizin oluşturduğunuz evrene göre farklı özellikler edinmesi, her sunucuda farklı canavarlar ve görevler yer alması, Ultima Online‘ın uzun süre rakipsiz kalmasını sağladı.
World of Warcraft çılgınlığı, işte tam olarak kökünü bu geniş Ultima Online deryasından alıyor diyebiliriz.
Oyunun, bugün bile çekirdek bir oyuncu kitlesi var. Ancak devasa MMORPG oyun, 2009 yılından beri güncelleme alabilmiş değil.
Yeni bir fantastik dünya doğuyor: Elder Scrolls
Bethesda için, Elder Scrolls Arena oyunu, önemli bir köşe taşı haline geldi. Tamriel dünyasında geçen Elder Scrolls serisinin ilk oyunu Arena adıyla karşımıza çıktı.
Bethesda başlangıçta ırkların seçildiği ve arena savaşlarına odaklanan bir oyun geliştirecekti. Ekip, Oyuna, arena savaşlarının dışında bazı görevler ekledi.
Ultima ‘dan etkilenen oyun ekibi, Arena savaşları yerine oyuna ana görev eklemeyi tercih etti. Ancak oyun için tüm isimlendirmenin yapılması nedeniyle, farklı bir isim tercihi yapılamadı.
Elder Scrolls hikayesi
Tamriel’de İmparator Uriel yedinci Septim, Baş Büyücü Jagar Tharm’ın ihanetine uğruyor. İhanet sonrası Tharm, İmparator ve ve generali Talin Warhaft’ı başka bir boyuta hapseder.
İmparatorun kılığına giren, Tharm’ın bu ihanetine tanık olan Ria Silmane adlı çırak büyücüyü öldürür. Bir hapishanede uyanan oyuncuya ise bu çırak, rüyalarına girerek yardımcı olacaktır.
Bu oyun, Elder Scrolls dünyasının tüm şehirlerine ulaşabildiğiniz tek oyun olma özelliğine sahip. Serinin diğer oyunları ise Tamriel dünyasının farklı eyaletlerinde geçmeye başladı.
Elder Scrolls Arena, üç boyutlu grafik yapısı ve birinci şahıs nişancı oynayışıyla öne çıkıyordu.
Bu yapıyı da Ultima Underworld oyunundan örnek almışlardı. Oyunun karakter oluşturma bölümünde 10 ilginç soruyla, hangi karakteri seçmeniz gerektiğine dair bir tavsiye çıkıyor. Bu tavsiyeye uymak zorunda kalmadan seçim yapabiliyorsunuz.
Doksanlı yıllara damgasını vuran fantastik oyunlar arasında, Elder Scrolls önemli bir köşe taşı. Bu serinin devamında gelen oyunlarla birlikte, Elder Scrolls serisi geniş bir evrene sahip oldu.
Konsollar için Fantastik RPG: Final Fantasy
Final Fantasy, fantastik temelli oyunlar arasında en eski yapımlardan biri. Oyun serisi, bildiğimiz Elfler, Orklar, Cüceler gibi karakterlerin yanında farklı mitolojik karakterlerde yer alıyor. Final Fantasy bu yapısıyla, dünyanın en çok satan oyun serilerinden biri olma ünvanına sahip.
ABD ve Japonya’da Nintendo için yayınlanan Final Fantasy, PlayStation‘la dünya çapında ses getirmeye başladı.
Final Fantasy hikayesi
Final Fantasy oyunları, üç büyük kıtaya sahip bir dünyada geçiyor. Fantastik RPG oyunun dünyası, dört temel element üzerine kurulu. Bunlar, toprak, ateş, su ve rüzgar. Bu elementlerin her birini yöneten dört farklı kristal, bu dünyanın dengesini sağlıyor.
Final Fantasy dünyasında İnsanlar, Elfler, Cüceler, Denizkızları, Ejderhalar ve Robotlar gibi farklı yapıda ırklar yer alıyor.
Geçmiş ile geleceğin harmanlandığı oyun, dört elementi temsil eden dört ışık savaşçısının etrafında geçiyor. Ana görevde Işık Savaşçıları, Prenses Sara’yı kötü şövalye Garland’ın elinden kurtarmayı amaçlıyor. Görev sonrasında Coneria Kralı, Işık savaşçılarına Pravoka kasabasına geçen bir köprü inşa ediyor.
Oyun bu görevle birlikte yeni bir açık dünyayı keşfetmemizi sağlıyor. Kasabayı kurtardıktan sonra oyun, çeşitli görevlerle devam ediyordu. Final Fantasy‘nin bu oynanış şekli, fantastik oyun tutkunlarını da kendisine bağlamasını sağladı.
Doksanlı yıllara damgasını vuran oyunlar arasında önemli FRPG oyunlar bu listede bir araya geldi. Sizlerde zevkle oynadığınız ve tavsiye ettiğiniz eski FRPG oyunları, yorumlarda paylaşabilirsiniz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}