Yaygınlaştıkça fiyatı ciddi oranda düşen drone’lar, günlük hayatta sıkça gördüğümüz cihazlar haline geldi. Ancak, bu cihazların en büyük dezavantajı ek çözümler kullanmadığınızda pilinin yaklaşık 20 – 30 dakika arasında tükenmesi.
Drone’larda dört pervanenin kullanılması stabiliteyi oldukça iyileştirirken, inanılmaz bir manevra kabiliyeti ve hız sağlıyor. Ancak, dört pervanenin pili hızlı bir şekilde tüketmesi, drone yarışı gibi aktivitelerin kısa sürmesine neden oluyor.
DJI tarım için özel bir drone geliştirdi
DJI drone teknolojisinde bilinen isimlerden. Farklı alanlar ve ihtiyaçlar için ürettiği büyüklü küçüklü birçok drone'a sahip olan DJI tarım drone alanına iki yeni üye ekliyor.Drone’lar uçan batarya ile günlerce havada kalabilir!
Drone yarışçıları için yarış aralarında batarya değiştirmek sorun değil. Ancak, uzun menzilli işlerde veya büyük bir şehir üzerinde uçuş yapılmak istendiğinde drone’un sürekli pil değişimi için yere indirilmesi işleri oldukça zorlaştırıyor.
Kaliforniya Üniversitesi’ndeki araştırmacılar savaş uçaklarının havada yakıt ikmali ile uzun menzilli görevleri tamamlamasından yola çıkarak, drone’ların saatlerce hatta teorik olarak sınırsız havada kalabileceği bir çözüm geliştirdi.
Yüksek Performanslı Robotik Laboratuarı araştırmacıları bu soruna uçan bataryalar ile çözüm buldu. Kendi pervanelerine sahip olan bataryalar, drone’un pili bitmeye başladığında havalanıyor ve değişim için drone’un yanına gidiyor.
Bu bataryaların bünyesinde ayrı bir pil yer alıyor. Drone’un üst kısmına yerleşen yedek batarya azalmaya başladığında geri dönüyor. Tabi, bu teknolojinin normal drone’lara uyarlanması ve uçan bataryalar için gerekli izinlerin alınabilmesi gibi kat edilmesi gereken çok uzun bir yol olduğu göz ardı edilmemeli.
Güneş panelli şarj edilebilir batarya sanırım bir süre daha uçuşu uzatabilecektir