Birçok alanda kullanılmaya başlanan drone teknolojisi araştırmalara konu olmaya devam ediyor. Drone taşıma kapasitesi konusunda bir ilke imza atan FlyCroTugs, adından oldukça söz ettirecek gibi duruyor.

İsviçre’deki Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) ve Stanford Üniversitesindeki araştırmacılar FlyCroTugs isimli drone ürettiler. Üzerindeki vinç, yapıştırıcı ve olta kancasına benzeyen yapılar sayesinde her yüzeye tutunabilen bu drone özelleştirilebilir yapısıyla dikkat çekiyor. Farklı senaryo durumlarına göre cihazın üzerinde bulunan aletlerin değiştirilebildiğinin altı çiziliyor.

Otonom drone filosu çevreyi koruyacak!

Otonom drone filosu çevreyi koruyacak!

Afrika’da otonom drone filosu ile çevrenin koruması sağlanacak. Otonom drone filosu, yasa dışı olayları yetkililere rapor edecek.

FlyCroTugs, drone taşıma kapasitesi ile rekor kırdı!

Kavrayıcı yapısı sayesinde her yüzeye tutunabilen FlyCroTugs isimli dronelar, gerektiğinde tekerlekli bir yapıya da bürünebiliyor. Taşıma konusunda drone üzerinde bulunan kavrayıcılar devreye giriyor. Bu kavrayıcıların oluşturulmasında gecko dediğimiz sürüngenlerin ayak parmaklarının yüzeyi sarmalayan yapısından ilham alındığı ifade ediliyor.

Drone taşıma kapasitesi

Molekül düzeyinde gerçekleşen tutunma sayesinde yapışkan pedlere ya da kancalara oranla daha başarılı sonuçlar elde edildiği belirtiliyor. Bu durumun mümkün olmaması hâlinde ise olta kancalarına benzeyen bir grup çivinin taşınmak istenen nesneyi kavradığı ortaya konuyor.

Bu küçük drone marifetini sadece kavrama alanında göstermiyor. Drone taşıma kapasitesi kendi ağırlığının 40 katına kadar çıkan FlyCroTugs, kendi alanında bir rekora imza atıyor.

Özellikle kurtarma çalışmalarında fayda sağlayabileceği düşünülen bu dronelar iki farklı senaryoda deneye tabi tutulmuş. İki FlyCroTugs sayesinde kapı kolunun açılıp odaya girilmesinde ve parçalanan yapılar arasında kamera monte edilerek gerçekleştirilen arama çalışmalarında başarı sergilenmiş.

Ulaşım, kurtarma, taşımacılık, güvenlik gibi alanlarda kullanılan drone teknolojisi yaşamımızda daha fazla yer edecek gibi duruyor.