Kapasitif dokunmatik ekran rezistif ekrana karşı
iPhone’un o dönemde başarılı olmasını sağlayan sadece büyük ekranı ve kolay kullanımı değildi. Tabii ki kullanıcı deneyimi ve canlı bir ekran dönemde tüm piyasayı sallamaya yeterdi. Ancak daha fazla kullanıcının iPhone kullanmaya başlamasında, tüketici elektroniği için ilk defa kullanılan kapasitif dokunmatik ekran teknolojisiydi.
Uzun süredir kullanılan rezistif dokunmatik ekran teknolojisi bastırarak çalışan ekranlardı. Bunun sebebi ise kalemle kullanılmak için imal edilmiş olmalarıydı. Aynı zamanda bu ekranlar çok daha sağlamdı ve kolay kolay zarar görmüyordu.
asa
Apple ise kalemle kullanmak yerine insan teninin iletkenliğini kullanabilen bir ekran teknolojisini tercih etti. Bu ekranlar ise iletkenliği sağlayabilmek için cam bir katmana ihtiyaç duyuyordu. İşte Corning Gorilla Glass koruması da bu cam katmanın korunması için ortaya çıktı.
Böylece kullanıcılar o dönemde bastırmatik olarak tabir edilen dokunmatik ekran teknolojisi yerine çok daha hafif hareketleri algılayabilecek ekranlarla tanışacaktı.
Ancak Apple dışında kalan telefon üreticileri rezistif dokunmatik ekranlardan uzun süre vazgeçmedi. Bu da yarışta Apple’ın belli bir süre yalnız ve avantajlı konumda kalmasını sağladı.
Yine kapasitif dokunmatik ekran teknolojisi, ekranın birden fazla yerine dokunarak gerçekleştirilen komutların da yolunu açmıştı. İlk iPhone ile birlikte multi-touch teknolojisi de hayatımıza girdi.
Yine Android telefonlar tam anlamıyla piyasaya hakim olmaya başlamadan bu teknolojide Apple dışında kullanılmayacaktı.
lk Android akıllı telefon sahneye çıkıyor
Android işletim sistemi aslında 2003 yılında Andy Rubin ve ekibi tarafından, dijital kameralar için geliştirilmiş basit bir fotoğrafları bir bulut servisine aktarmaya yarayan yazılım olarak ortaya çıkmıştı.
Ancak kameralı cep telefonlarının yükselişi ve kompakt dijital kameralara ilginin azalmaya başlaması, Rubin ve ekibini cep telefonu piyasasına kaydırdı. Takvimler 2005 yılını gösterdiğinde ise, Google 2005 yılında Android Inc şirketini satın aldı. Bu satın almanın o gün için ne için yapıldığı ise kestirilemiyordu.
Cep telefonları için işletim sistemi geliştirmeye Google çatısı altında devam eden ekip, bu işletim sistemini Linux tabanlı yapmaya karar verdi. Böylece işletim sistemi için üçüncü parti cep telefonu üreticileri Android için para ödemeyecekti.
Kısacası Sony Ericsson ve Nokia, cep telefonu piyasasında lider olmak için yarışırken, koltuğu devralacak iki büyük teknoloji devi, geleceği bir taraftan inşa etmenin peşindeydi.
İlk Android cep telefonu ise iPhone 2G çıktıktan bir yıl sonra ortaya çıkabildi. Google bundan önce 5 Kasım 2007 yılında Open Handset Alliance’ı duyurdu.
İçinde HTC, Motorola, Qualcomm, Texas Instruments gibi yeni döneme damgasını vuracak markaların yer aldığı ittifak, cep telefonu piyasasında tutunmak için bir araya gelmiş ve güçlerini birleştirmişti.
Google, o dönemlerde Android için en büyük iş ortağı olan HTC için ilk Android sürümünü hazırladığında ise takvimler 22 Ekim 2008’i gösteriyordu. T-Mobile ortaklığıyla hazırlanan bu ilk Android akıllı telefon HTC Dream ya da T-Mobile G1 olarak adlandırılıyordu.
Ekran boyutu 3,5 inç olan model, kayan bir klavyeye sahipti. Altta yer alan fiziksel tuşlar ise uzun süre Android akıllı telefon modelleri için önemli bir standart haline gelecekti.
Bu ilk Android akıllı telefon Gmail, tarayıcı ve Google haritalar gibi bugün gerekliliği tartışılan ön yüklü Google uygulamaları ile karşımıza çıkıyordu. Böylece cep telefonu teknolojisi ve tarihi açısından Android işletim sistemi de tarih sahnesine çıkmış oldu.
Sene 2011 de LG optimus Black ile bu telefon hastalığına bulaşmış oldum .9 senede abartısız 30 35 tane cihaz degistirmisimdir
Güzel yazı devamını bekliyoruz
Bunun 1. bölümü nerede link bıraksanız da okusak
IBM Simon ilk akıllı telefondur iphone sadece çöp…