iPhone 3G ve App Store devrimi
Akıllı telefonlar ne kadar önemli bir buluş olsa da, aslında uzun yıllardır bilmeden hayatımızın içindeydi. Kullanıcı deneyiminin farklılaşması ise ancak 2008 yılıyla karşımıza çıkan uygulama devrimiyle oldu.
Akıllı telefonla internette gezinmek, oyunlar oynamak güzeldi ama bunları çok daha kolaylaştıracak, telefona farklı oyun ve programlar kurmanın bir yoluna ihtiyaç vardı.
Aslında Nokia bir zamanlar buna benzer denemeler yapmış ama pek de üzerinde durmamıştı. Apple ise App Store ile birlikte akıllı telefon çağının ilk büyük devrimin yolunu açtı.
App Store ilk başta bugün bildiğimizden çok daha katıydı ve Apple ilk olarak kendinin ve partnerlerinin uygulamalarını kullanıcılara ulaştırmak için bu marketi kullanıyordu. Ancak belli bir süre sonra bağımsız geliştiricilerde çok katı kurallarla da olsa bu platformda yerini almaya başlayacaktı.
Bağımsız geliştiricilerin de katılması uygulama pazarlarının çok daha renkli ve çeşitli olmasını sağladı. Uygulama devrimi sayesinde kullanıcılar gerçekten de akıllı bir cihaz kullandıklarını deneyimleyebilecekti.
Bu devrimle birlikte karşımıza çıkan iPhone 3G çok daha gelişmiş özelliklere sahipti. Öncelikle çağın gereği haline gelen 3G teknolojisi bu cihazla birlikte karşımıza çıktı.
iPhone ilk ortaya çıktığında adı iPhone Orginal olarak geçiyordu. Kısacası 3G, iPhone için kullandığı mobil internet teknolojisinin adı olsa da, gelecek nesiller hatta ilk nesil iPhone için de rakamlandırmanın miladı olarak ortaya çıktı.
iPhone 3G, yine 2 Megapiksel kamerası ve 3,5 inç boyutunda tam dokunmatik ekranı ile karşımıza çıktı. Aslında özellik olarak 2G’den çok farklı değildi. Ancak 3G desteği ile telefon sadece 1 sene sonra yine büyük bir beğeni kazandı. yeni iPhone‘un kamera özellikleri gelişmiş ve video oynatabilir hale gelmişti.
Android ise ilk çıkışını aynı yıl yapmış olsa da, eski tip telefonların ömrünün tamamlanmasına biraz daha zaman vardı. Samsung Omnia adlı akıllı cep telefonuyla ilk denemesini 2008 yılında gerçekleştirdi.
Güney Koreli cep telefonu sektöründe bir şeylerin değişmeye başladığını fark edip, yeni çağa ayak uydurması gerektiğini anlayan markalardan biriydi.
En önemli özelliği ise o dönemde Divx video desteği veriyor olmasıydı. Doğrusu bugün çok anlamsız gelse de, DVD’nin sıkıştırılmış versiyonu olan Divx çok popülerdi ve piyasada bunu destekleyen bir telefon modeli yoktu.
Yine Omnia, gelecekte karşımıza çıkacak Samsung Galaxy serisinin de temel tasarım öğelerini içeren bir yapıya sahipti. Ortada yer alan tek tuş ve telefon açma kapatma tuşları uzun süre Samsung tasarım çizgisinin ana öğeleri oldu.
Ancak Windows Mobile işletim sistemiyle karşımıza çıkan Omnia, çok marifetli olmasına karşın, hem ekran tarafında hem de işletim sistemi tarafında ağır aksak ilerliyordu. Çoklu dokunmatik teknolojiye henüz Apple dışında geçebilen firma olmamıştı ve bu da o zamanın tabiriyle bastırmatik telefonların piyasada yer almasına neden oluyordu.
Ancak Android’in henüz emekleme döneminde olduğu bu yıllarda Windows Mobile birçok marka ile ortaklıklar kuruyordu. HTC Touch Diamond 2 modeli de bunlardan biriydi.
Modelin en önemli özelliklerinden biri ise HTC Sense arayüzünün ilk köklerinin bu telefonda atılmış olması. Bir zamanlar hepimizin ilk akıllı telefonlarını süsleyen dev dijital HTC saati ile ilk olarak bu telefonda karşımıza çıktı.
Nokia, N97 ile 2009 yılında karşımıza çıktı. Kayan klavyesiyle ortaya çıkan model, dokunmatik klavyeye henüz alışamayan kullanıcıları hedefliyordu. Aslında iPhone ile akıllı telefon çağı gelmemiş olsaydı gerçekten de başarılı olabilecek özelliklere sahipti.
Kişiselleştirilebilir ekranıyla belki de Android telefonlara ilham kaynağı olan telefon, 32 GB gibi o döneme göre çok büyük bir dahili bellek ile geliyordu. Yine microSD yuvasıyla 16 GB ek bellek desteği de sağlıyordu.
Samsung o dönemde i8910 HD ile adından da belli olduğu gibi HD çekim yapan ilk akıllı telefon modeli ile karşımıza çıktı. Gerçekten bu sefer Samsung çok daha etkileyici bir telefonla kullanıcıları buluşturdu.
Ancak bu telefonu özel yapan çoklu dokunmatik desteğine sahip olmasa da kapasitif dokunmatik ekran kullanan iPhone dışında ilk telefon olmasıydı. Ekran anlamında da parlak Samsung AMOLED ekranı ilk defa bu modelle karşımıza çıktı.
Panel piyasasının güçlü oyuncularından olan Samsung, bu piyasada elde ettiği bilgi birikimi en sonunda mobil piyasada kullanmaya başlamıştı. Bu anlamda i890 HD için Galaxy S serisinin atası dersek yanılmış olmayız. Bu hamle Samsung’un cep telefonu teknolojisi ve tarihi açısından farklı bir yere doğru evrildiğinin ilk işaretiydi.
Sene 2011 de LG optimus Black ile bu telefon hastalığına bulaşmış oldum .9 senede abartısız 30 35 tane cihaz degistirmisimdir
Güzel yazı devamını bekliyoruz
Bunun 1. bölümü nerede link bıraksanız da okusak
IBM Simon ilk akıllı telefondur iphone sadece çöp…