Galaxy Nexus ve Galaxy S3 formunun ortaya çıkışı
Google yükselişte olan Samsung ile birlikte iki Nexus modelinin altına imza attı. Bunlardan Nexus S, 2010 yılının sonunda ortaya çıktı. Bu modelde kazanan başarı sonrası Google, Samsung ile yeni bir model için daha bir araya geldi. Böylece Galaxy Nexus modeli ortaya çıktı.
Nexus S ile karşımıza çıkan oval kenarlar ve ergonomik yapı, Galaxy Nexus ile başka bir boyuta taşındı. Nexus S ve Galaxy Nexus modellerinde karşımıza çıkan ergonomik tasarım, S3 ile birlikte bir dönem Samsung estetiğinin de belirleyici öğesi olarak karşımıza çıktı.
asas
Galaxy Nexus, serinin üçüncü modeli. Doğrusu bu modelle birlikte Google telefonları büyük bir rağbet görmeye başladı. Nexus S‘te bu anlamda büyük bir ilgiyle karşılanmıştı. Ancak Galaxy Nexus tasarımdan sunumuna kadar heyecan uyandırdı. Android akllı telefon piyasasının en güncel telefonu, Android 4 Ice Cream Sandwich sürümü ile karşımıza çıkmıştı.
Google daha önce tabletler için Android 3.0 Honeycomb işletim sistemini ortaya çıkarmıştı. Ancak bir süre sonra Android hem tablet hem de akıllı telefonlar için tek sürüm çıkarmaya karar verdi. Bunda piyasaya çıkan phablet telefonların da etkisi vardı.
Öncelikle Samsung bu modeli her pazarda kendi diğer telefonları gibi satışa sundu. Google telefonu olmasından çok Samsung adıyla ön plana çıkan Galaxy Nexus, adından da anlaşılacağı üzere Samsung Galaxy ailesinin önemli bir üyesi. Bu model şimdiye kadar ortaya çıkan akıllı telefon modellerinden çok farklı bir forma sahipti. Yuvarlatılmış kenarlarının dışında, ekranda da hafif bir eğim vardı.
Böylece telefon yere düştüğünde bile ekran yere çarpmıyordu. Ancak ekranın en önemli özelliği Oleophobic coating denilen, yani parmak izi tutmayan bir ekran ile karşımıza çıkmış olmasıydı. Özellikle ergonomik olarak çok başarılı olan model, 4,65 inçlik dev bir ekrana sahipti ve bu ekran uzun ince bir yapıda gövdeye yerleştirilmişti.
O dönemde 4,3 üzeri üretilen ekranları tek elde kontrol etmek neredeyse imkansızdı. Samsung ve Google mühendisleri ise çerçeveleri inceltip ekanı uzunlamasına gövdeye yerleştirmeye karar verdi. Bu da tek elde kolayca kontrol edilmesini sağlıyordu. Doğrusu o dönem için devrimsel bir özellikti.
Ekran tarafında ise Galaxy Nexus modeli parlak Super AMOLED panelle karşımıza çıktı. Bu ekran o dönemin ekran çözünürlüklerinin çok üzerinde 1280 x 720 gibi bir ekran çözünürlüğüyle karşımıza çıkıyordu. Ancak bu modelin en önemli özelliği dokunmatik ve fiziksel tuşları ortadan kaldırmasıydı.
Android 4 Ice Cream Sandwich versiyonu ile birlikte fiziksel tuşların yerini yazılımsal tuşlar aldı. Ancak üreticiler bu yazılımsal tuşlara hemen adapte olmadı. Android 4 ile gelen bu yazılımsal tuşlar Nexus modellerde kullanılmaya devam etti. Ekran gövde oranının önem kazanmasıyla birlikte, üreticilerde yavaş yavaş bu fiziksel tuş inadından vazgeçecekti.
Android Ice Cream Sandwich versiyonu, Google’ın Android versiyonları arasında ilk ciddi anlamda değişiklikler sağladığı versiyonlardan biriydi. NFC teknolojisi Nexus S ile karşımıza çıkmış olsa da, Galaxy Nexus çok daha başarılı bir NFC hassasiyetine sahipti. Bunun dışında Android, iOS’tan çok daha önce yüz tanıma teknolojisiyle Ice Cream versiyonu sayesinde tanışmış oldu.
Tabii ki burada bir Face ID sensöründen ve hassasiyetinden bahsetmiyoruz. Google bunu ön kamera ve yazılım aracılığıyla yapıyordu. O dönem için çok başarılı olmasa da, desenli kilit ekranı yerine bu güvenlik önlemini de kullanmak mümkündü. Sonradan Samsung bu yazılımsal avantajı sensörlerle güçlendirip yüz tanıma özelliğini geliştirme yoluna gidecekti.
Nexus S gibi Galaxy Nexus modeli de o yıllara göre bile yetersiz kalan 5 Megapiksel kamerayla karşımıza çıkmıştı. Ancak Nexus serisi ve sonra Pixel serisi Android akıllı telefon modellerinde karşımıza çıkan gelişmiş kamera yazılımı, bir çok modelden çok daha başarılı ışık ve renk doygunluğu sunmasını sağlıyordu. Bugün bile Google telefonlar, kamera yazılımı sayesinde pazarın çok kameralı modellerine taş çıkaran performornslarla karşımıza çıkıyor.
Samsung Galaxy Nexus ile birlikte Samsung çok daha güçlü bir şekilde pazara hakim olmaya başladı. Nexus modellerin diğer amiral gemisi modellere göre ucuz olmaları, bu telefonları daha da cazip kılıyordu. Özellikle ABD’de Nexus akıllı telefon modelleri Android geliştiricilerin vazgeçemediği modellerdi.
LG G2 neden yok?
Bu yazıda LG’nin orta segmentte yükselişine odaklandık. LG Optimus Vu, G2 ve G3 gibi önemli modellere serininn altıncı yazısında yer vereceğiz. Yorumunuz için teşekkürler
Bir projeden öteye geçememiş olsa da, büyük yankı uyandıran, project Ara’dan da bahsetmelisiniz bence.
Merhaba, yorumunuz için teşekkürler. Haklısınız, Project Ara gerçekten de uzun süre Android dünyası için heyecan uyandıran bir projeydi. Bir sonraki yazıda Ara’dan da bahsedeceğiz.
Akıllı telefonların tat verdiği zamanlar… şimdi suyu çıktı
İyi de 4 çekirdekli telefonlardan, Tegra 3’den falan bahsetmişsiniz ama dünyanın “ilk” dört çekirdekli işlemcili (Tegra 3) akıllı telefonunun da kullanan ve piyasaya süren LG OPTİMUS 4X HD ‘den hiç bahsedilmemiş, yazıyı sonuna kadar zevkle okudum hatta bütün seriyi ama bu konunun atlanmasını anlayamadım açıkçası neyse elinize sağlık güzel bir seri.