Reklam

Dünden bugüne cep telefonu teknolojisi – 5

6
Reklam

Çinliler akıllı telefon piyasasına giriyor

Çinli Android akıllı telefon üreticileri, 2010 yılından itibaren dünya piyasasına yayılmaya başladı. Bugün amiral gemisi akıllı telefon modelleriyle ses getiren Huawei, ilk olarak giriş ve orta seviyede şansını denemiş ve özellikle Avrupa ve Asya pazarında önemli bir pazar payı elde etmişti.

Markanın Türkiye pazarına girişi ise 2011 yılında oldu. Türkiye pazarına iddialı giren marka, KVK ortaklığı ile giriş ve orta seviye cihazlarıyla karşımıza çıkmıştı. IDEOS ve IDEOS X5 adlı küçük avuç içi boyutlarda olan bu akıllı telefonlar o dönemlerde neredeyse bir tuşlu telefon fiyatına sahipti.

Huawei pazarda tutunmak ve başarı kazanmak için öncelikle giriş ve orta seviye akıllı telefon piyasasını sallamaya karar verdi. Bu pazarda güçlü olan Samsung ve LG gibi markalardan çok daha düşük fiyatlar ile karşımıza çıkan marka, kullanıcıları da kısa sürede kendisine çekti.

Reklam

android akıllı telefon, amiral gemisi akıllı telefon, iphone, akıllı telefon, cep telefonu

O yıllar için çok başarılı telefonlar olmasa da, bütçesi kısıtlı olan kullanıcılar için Huawei iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkıyordu. Ancak markanın ilk yıllarında en büyük sıkıntısı bilinirlikdi. 3G ve 4G baz istasyonalrında dünya lideri olan firma, bu yatırımlardan elde ettiği geliri ve tecrübeyi akıllı telefon sektöründe kullanmak istiyordu.

Örneğin Türkiye’de Huawei markasının adını bilmeyi bırakın telfuz edebilen insan sayısı bile bir elin parmaklarını geçmiyordu. Ancak marka kısa sürede Avrupa, Amerika ve Asya pazarında büyük bir yükselişe geçmeye başladı.

Ancak bu pazarda Huawei tek değildi. Çinli diğer iki marka olan Oppo ve Xiaomi’de kısa sürede akıllı telefon sektöründe önemli başarılar elde etmeye başladı. Oppo Find 5 ile amiral gemisi akıllı telefonlar arasında önemli bir yere sahip oldu. Özellikle donanımsal anlamda HDR özelliği ilk defa bu modelle karşımıza çıktı. Oppo, daha sonrasında da önemli başarılar elde etti ve akıllı telefon dünyasında bir çok ilke imza attı.

Xiaomi ise 2011 yılında başlayan Mi 1 ve 2012 yılında ortaya çıkan Mi 1S ile özellikle Çin’de büyük bir ilgi gördü. Xiaomi’nin en önemli özelliği ise bugün bile en iyi kullanıcı arayüzlerinden olan  MIUI arayüzü oldu.

Daha ortada akıllı telefonu bile olmadan 2010 yılında geliştrilen bu arayüz, neredeyse stok Android gibi hızlı bir yapıya sahipti.  Daha sonra ortaya çıkan Mi 2 ve Mi 3 ise markanın tüm dünyada nam salmasını sağlayacak özelliklere sahipti. Özellikle Mi 3, döneminin en hızlı Android telefonlarından biri olarak karşımıza çıktı.

Dosyamızın bir sonraki bölümünde Note efsanesini unutulmaz hale getiren Galaxy Note 2 ve 3 ile birlikte phablet telefonların yükselişini, Apple’ın iPhone 6 ile yaşadığı değişimi, akıllı telefon çağında yaşanan full HD ekran devrimi ve kamera savaşlarını ele alacağız.

6 Yorum

    • Bu yazıda LG’nin orta segmentte yükselişine odaklandık. LG Optimus Vu, G2 ve G3 gibi önemli modellere serininn altıncı yazısında yer vereceğiz. Yorumunuz için teşekkürler

  1. Bir projeden öteye geçememiş olsa da, büyük yankı uyandıran, project Ara’dan da bahsetmelisiniz bence.

    • Merhaba, yorumunuz için teşekkürler. Haklısınız, Project Ara gerçekten de uzun süre Android dünyası için heyecan uyandıran bir projeydi. Bir sonraki yazıda Ara’dan da bahsedeceğiz.

  2. İyi de 4 çekirdekli telefonlardan, Tegra 3’den falan bahsetmişsiniz ama dünyanın “ilk” dört çekirdekli işlemcili (Tegra 3) akıllı telefonunun da kullanan ve piyasaya süren LG OPTİMUS 4X HD ‘den hiç bahsedilmemiş, yazıyı sonuna kadar zevkle okudum hatta bütün seriyi ama bu konunun atlanmasını anlayamadım açıkçası neyse elinize sağlık güzel bir seri.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version