Otomobiller, yüzyılımızın günah keçisi. Çevre kirlenmesi veya aşırı ısınma gibi vakalar, onların suçu olarak görülüyor. Üreticiler, gerek üstlerinde baskıdan kurtulmak gerekse çevreye duyarlı davranmak için elektrik motorlar üstünde harıl harıl çalışıyor. Peki elektrikli motorların görünmeyen yüzü ne? Gerçekten de, problemlere ilaç olabilecekler mi?

 

19.yüzyıla dayanan teknoloji

Sanıldığının tersine, elektrik motoru projeleri yeni değil. 19.yüzyılın sonları ve 20.yüzyılın başlarında elektrikli otomobiller, fosil yakıtlarla çalışanlara tercih edilirdi. Bunda çalıştırma kolaylığı (Renault reklamlarında gördüğümüz dev levyeler, benzinli araçlarda anahtar yerine kullanılırdı), sessizlik, titreşim ve sarsıntıların olmaması önemli rol oynardı.  

{pagebreak::Ah! Ford Vah Ford!}

Ah! Ford Vah Ford!

Ne var ki ünlü otomobil üreticisi Ford’un, fosil yakıtlarla çalışan otomobil fiyatlarını elektrikli alternatiflerin yarısına düşürmesi ile her şey değişti. Benzinli araçlar, bir kere daha egemen haline geldi.  Bazı üreticiler elektrikli otomobillerin ağır olmasını öne çıkararak, müthiş bir reklam kampanyası başlattı. 1930’da yaşanan petrol krizi, elektrikli motorlara olan ilgiyi canlandırsa da ivme kaybedilmişti.

 

{pagebreak::Duraklama Dönemi}

Duraklama Dönemi ve 1990’lar

Sektörde, 70 yıl önemli bir gelişme yaşanmadı. 1999 yılında GM (General Motors) öngörülü bir hamle yaparak, EV1 adındaki elektrikli konsept modelini tanıttı. Araç, çevreye özel önem gösterilen California eyaletinde tanıtılmıştı. Karvon dioksit salınımı gerçekleştirmiyor ve temiz enerji ile çalışıyordu. Üstelik 260 kilometre gibi son derece yeterli bir menzile sahipti.  Maalesef GM, projenin arkasında duramadı ve kendisini iflasın eşiğine getirecek, dev, yakıt canavarı araç projelerine geri döndü.

 

2004 yılında bir yıldız, sektörün üstünde parladı: Tesla. Roodster modelinin üretimi başladı ve 2008 yılında ilk müşterilerine ulaştırıldı. Roodster pek çok tabuyu darmadağın etti: Elektrikli araçlar da pekala hızlı ve spor olabiliyorlardı. Tesla Roodster, 100 kilometreye 3.7 saniyede ulaşabiliyor ve uygun kullanımlarda (en hızlı kullanımda, pil 30 dakika dayanırsa şanslısınız) 390 kilometrelik menzile sahip.  Tesla’nın en büyük zaafı, çoğu faninin kolayca ulaşamayacağı 90.000 euroluk(Yaklaşık 180.000 TL) fiyatı.

{pagebreak::Toyota Prius}

Toyota Prius dönemi

Japon üretici Toyota’nın çabalarını göz ardı etmek büyük bir hata olur: 2001 yılında piyasaya sürdüğü Prius; elektrikli ve benzinli motor kombinasyonuna sahip ilk araçlardandı. 2010 yılında, dünya çapında 1.6 milyon adetlik satış rakamına ulaştı. Güncel Prius’da 80 beygirlik elektrikli ve 100 beygirlik benzinli motor bulunuyor. Elektrikli motor, 30 kilometre hıza kadar yönetimi ele alıyor ve özellikle duraklamalarda ciddi tasarruf sağlıyor. Toyota’nın şimdiki planı ise rakiplerinin gerisinde kalmamak ve 2011 yılında, prize takılıp şarj olabilen yüzde yüz elektrikli Prius üretmek. Melez araçlar da, gelişime katkıda bulunmaya devam edecek. 

 

{pagebreak::Ampera- Volt}

Opel Ampera ve Chevrolet Volt Kardeşler

Fen öğretmeninize, “Hocam Volt = Amper mi?” diye sorarsanız, sağlam bir sıfır alırsınız. Fakat otomobil dünyasında Volt = Amper. Ana üretici GM, hem Chevrolet de hem Opel’de benzer teknolojiler kullanıyor.  Ampera Avrupa’da, Volt ise Amerika’da liderliğe oynayacak. (Opel Ampera Galerisi)

 

Ampera ve Volt, yalnızca elektrik üniteleriyle günlük 65 kilometre menzile sahipler. Bu oran da, dünyadaki otomobil kullanıcılarının , yüzde 90’nından fazlası için yeterli. Menzili aşmak isterseniz, benzinli motor devreye giriyor. Pilin ağırlığı 150 kilo. Yani pili eve taşımak gibi bir lükse sahip değilsiniz fakat uzatma kabloları bu iş için var değil mi? İkizlerin 2010 sonu veya 2011 başında satışa sunulması hedefleniyor ve Amerika ve Avrupa fiyatlarının 30.000 dolar (45.000 TL) seviyesinde olması bekleniyor. Türk otomobilseverler ise bu kadar şanslı olmayacak çünkü başlarının üstünde sallanan vergi giyotini mevcut.

{pagebreak::Nissan Leaf}

Nissan LEAF

Nissan, önemli bir başarıya imza atarak ilk 5 kapılı, küçük elektri

kli otomobil seri üretimine başlıyor. Nissan LEAF, 2010 sonunda Amerika, Japonya ,Hollanda ve Portekiz, 2011’de İngiltere, 2012’de ise tüm dünyada piyasaya sürülecek. Menzili ise gerçek dünya şartlarında 250 kilometre seviyesinde olacak. Nissan LEAF’in çok önemli bir handikapı var: Yaklaşık 40.000 dolarlık (80.000 TL) yurtdışı fiyatı. Ülkemize giriş fiyatını düşünmek bile içimizi ürpertiyor. Bu ücret karşılığında pek çok lüks veya Prius tarzı melez araç satın alınabilir.

 

{pagebreak::BMW Mini-E}

BMW Mini-E

Mini E ise,BMW’nin üstünde çalıştığı araç konumunda. 2011’de piyasaya çıkması beklenen otomobile büyük bir ilgi var: Amerika’da, Mini E için 10.000’den fazla kişi çoktan ücreti ödemiş ve kaydını yaptırmış durumda. Normal yol koşullarında 170 kilometre menzili olmasına rağmen, aşırı soğuklarda bu oran 70 kilometreye düşüyor. BMW mühendisleri, sıkıntının üstesinden gelmek için yoğun bir çalışma yürütüyor. Elektrikli motor, 150 kW’lik enerji üretiyor.

 

{pagebreak::Gelecek ve Gerçekler}

Gelecek ve Gerçekler

2020 yılına kadar, elektrikli otomobillerin, satılan yeni otomobiller arasındaki payının yüzde 40’a çıkması öngörülüyor. Mercedes, Porsche, BMW, Honda gibi dev üreticilerin yöneticileri de, açıklamaları ve projeye destekleri ile bunu doğruluyor. Lakin yine de önemli bir sorun mevcut: Elektrikli otomobillerin kullandığı elektriğin yüzde 90’ı, kömür temelli tesislerde üretiliyor. Çevreye somut bir katkı ancak ve ancak elektriğin güneş, su veya rüzgar tesislerinde üretilmesi ile gerçekleşecek. Bu sağlanmadan, dünyaya muazzam bir katkıdan bahsetmek zor görünüyor.

 

:: Elektrikli otomobillerin ve dünyanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?