Oyun konsolu pazarında Japonların yükselişi
Microsoft her ne kadar Xbox 360 ile önemli bir başarı elde etse de Sony’nin yükselişini durdurmadı. Bir taraftan ise battığına kesin gözüyle bakılan bir oyun devi yeniden uyanmıştı. Nintendo özellikle Wii ile birlikte özellikle ABD ve Japonya’da en çok satan oyun konsolu haline gelecekti.
Nintendo Wii
Wii, Nintendo’nun oyun konsolu piyasasında ben de varım dediği bir atılım oldu. Donanım açısından rakiplerinin çok gerisinde kalan cihaz, konsol piyasasına getirdiği yenilikler sayesinde büyük başarı elde etti.
Nintendo Wii uzaktan kontrolün yanında ilk defa hareket kontrollü bir kumanda ile karşımıza çıktı. Wii Remote ve Nunchuck adında iki ayrı parçadan oluşan kontrol cihazı, bir hareket sensörü sayesinde oyun oynamanızı sağlıyordu.
Her ne kadar popüler oyunlar pek Wii konsoluna rağbet göstermese de, özellikle ABD ve Japonya pazarında PS3 ve Xbox 360 konsollarının tozunu attı. İlk defa DVD kullanan cihaz, kendi oyunları dışında diğer oyunlarda pek zevk vermiyordu.
Donanımsal ve grafik kalitesi açısından da rakiplerinin çok gerisindeydi. Devrimsel kontrolleri ise Kinect ve Move gibi yeni nesil kontrollerin önünü açmış oldu. Konsolun satış rakamları ise yaklaşık 100 milyon olarak gerçekleşti. Nintendo Wii hem farklı oynanışı hem de büyük bir kitleye yaygınlaşmış olması nedeniyle en iyi oyun konsolları arasında.
PlayStation 3
Sony’nin PlayStation efsanesi 3 ile devam etti. Belki de Nintendo Wii faktörü olmasa çok daha büyük bir satış rakamına ulaşacaktı. Blu-ray sürücüsüyle karşımıza çıkan PS3, ilk başta PS2 oyunlarını da oynatmasıyla, oyuncuların kalbini kazanmıştı.
Ancak daha sonradan ortaya çıkan Slim ve Super Slim versiyonları ile makyajlanan PS3 artık sadece kendine özel üretilen oyunları açıyordu. Donanımsal özelliklerinin yanında Wii ve Xbox Kinect hareket kontrolü özelliği PS3’te Move olarak karşımıza çıktı. Konsol bu özellikleri sayesinde 77 milyon satış rakamına ulaştı. Ancak tüm güçlü özelliklerine rağmen satış rakamları olarak Wii ve Xbox 360‘ın gerisinde kaldı. PlayStation hem devrimsel özellikleri hem de konsol oyun piyasasında yarattığı hareketlikle en iyi oyun konsolları arasında yerini alıyor.
Xbox One
Xbox 360 ile büyük bir başarı elde eden Microsoft, sonradan eklenen Kinect sensörü özelliğini geliştirdiği Xbox One ile 2013 yılında tekrar karşımıza çıktı. Bu sensörün yanında Xbox Live özellikleri de artmış, Microsoft online etkileşime büyük önem vermişti.
Ancak çözünürlük anlamında PS4 karşısında sınıfta kalan konsol, ilk çıktığı dönemde oyun çeşitliliği anlamında da neredeyse fazla bir seçenek sunamadı. Sonradan Xbox 360 oyunlarını yeni konsola uyarlayan konsol, biraz da olsa piyasada toparlanmayı başardı. Buna karşın Xbox One 41 milyon satış rakamına ulaşabildi. Düşük satış rakamına karşılık, Xbox One dönemin en iyi oyun konsolları arasında.
PlayStation 4
Sony ise Microsoft’un sunduğu online imkanlar ya da hareket kontrolü gibi farklı kontrollere odaklanmak yerine, yüksek kalitede bir oyun performansına odaklandı. Yıllardır yeni PlayStation konsolunu bekleyenleri hayal kırıklığına uğratmayan Sony, oyuncuların Xbox One yerine PS4 tercih etmesini sağladı.
Online oyun imkanları, Dijital oyun satın alma gibi seçenekler sayesinde PS4 Microsoft karşısında zayıf kaldığı alanlarda da kısa sürede güçlendi. PS4 2019 rakamlarına göre 91,6 milyon satarak PS2’nin rekoruna yaklaşmış oldu. PlayStation 4 böylece döneminin en iyi oyun konsolları arasında yer aldı.
Nintendo Switch
Nintendo Wii sonrası başarısız Wii U denemesiyle büyük zarara uğrayan Nintendo, uzun yıllar belini doğrultamadı. Wii U ile elde oyun oynanabilen konsol fikrini ortaya atan ama bunu başaramayan firma, Switch ile hatalarından ders aldı.
Bir tablet büyüklüğünde ekrana sahip olan Switch, kumanda için kullanılan iki adet mini gamepad Joy-Con ile birlikte piyasaya çıktı. Bu kontrol cihazları, tabletin yanına takılıyor ve mobil olarak kolayca oyun oynamanızı sağlıyor. Nintendo mobil oyun sektörünün yükselişe geçtiği trendi iyi okudu ve bu şekilde pazarda başarı elde etti.
Cihazı aynı zamanda standına yerleştirip televizyona da bağlamanız mümkün. Joy-Con için çıkan farklı aparatlar hareket kontrolleri gibi bir dizi farklı özellikler kazanmalarını da sağladı.
Özellikle oyun geliştiricilerle uzun yıllar çalışan Nintendo, 2017 yılında büyük bir oyun çeşitliliği sayesinde kısa sürede başarı kazandı. Switch şu ana kadar 55.7 milyon gibi büyük bir satış rakamına ulaştı. Wii kadar olmasa da, Nintendo’nun yeniden oyuna girmesi açısından önemli bir hamle oldu. Bu oyun konsolları tarihi açısından Switch2i çok farklı bir yere yerleştirmemize neden oluyor.
PlayStation 5 dün gece tanıtıldı ve özellikleriyle fazlasıyla oyuncuları mest etti. Konsolun özellikleri ve lansmanda ortaya çıkan gelişmeleri, aşağıya bıraktığımız bağlantıdan öğrenebilirsiniz.
Xbox Series X ve Series S‘in ise çok yakında tanıtılması bekleniyor. İki oyun konsolunun da grafik performansı açısından konsolları farklı bir lige çıkarması bekleniyor. Yine Nintendo’nun da gelecek sene için Switch 2 ile bu yarışa katılması muhtemel. Ancak bu sefer Japon devinin daha yüksek donanım ve grafiksel avantaja sahip olması elzem olmuş görünüyor.
Sizce konsol piyasası bundan sonra nereye doğru evrilecek? Özellikle bulut oyun firmalarının konsol piyasasını tehdit etme olasılığı var mı? Yorumlarınızı bekliyoruz.
Nintendo Gamecube ü Unutmuşsunuz
ps1 zamanından önce ilk amigacd32 konsolu vardı tabi duyulmadı. Nintendonun en büyük hatası ps1 sony vermesi tutmaz diye işte olay burda koptu. gamecube esamesi bile okunmadı. Dreamcast sega bile ps3 rekip oldu ama bu ps3 ün geç çıkması ile alakalı idi.
Yaşımı demiyorum ama yaşlandığımı şuradan biliyorum. Amiga500 1200 2000 ve 4000 ile büyümüş pc düşman olmuş ve sonunda ona kalmış biri olarak eski zamanı çok arıyorum.
Sadece şunu diyorum X-Copy hatırlıyanlar beni çok iyi anlıyacak. Amiga1200 de müzik yaparken pc den bib bib sesleri anca geliyordu. Eski zaman bir harika.
Ps2 en iyisiydi ☺en sevdiğim yanı ps1 oyunlarıNida açıyordu
Valla hepsi bir kenara güncel konsol tamiri yapan biri olarak gerçekten PlayStation ı Tebrik etmek lazım. Bu kadar enkaz basit dayanıksız hantal iş görmez cihazı millete iyi satıyor. Kalite arıyorsanız Xbox 360 ve sonrası gerçekten mükemmel kalite cihazlar gerçekten gücü veriyor ama bizim ülkemizde değeri bilinmiyor
güzel bir yazı olmuş
Nintendo wii hala var, xbox one s tek fifa için aldım 😂